Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει σήμερα η αυλαία των μαθητικών εκδρομών

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
10 Μαρτίου 2017 / 11:05

ΡΟΔΟΣ. Την Παρασκευή άνοιξε επισήμως η περίοδος των μαθητικών εκδρομών, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το Πάσχα. Ο κύριος όγκος των μαθητών, που επέλεξαν την περιοχή μας για την πενθήμερη εκδρομή τους, είναι από την βόρεια Ελλάδα και λιγότεροι αναμένονται από την Αθήνα.

Και φέτος, όπως και πέρυσι, οι μαθητές που θα έρθουν στη Ρόδο θα είναι περίπου 1.000 στον αριθμό με τους 700 περίπου να προέρχονται από την βόρεια Ελλάδα.
Οι κακοί χειρισμοί, η αισχροκέρδεια και η εκμετάλλευση των μαθητών από “επιτήδειους” στα χρόνια που η Ρόδος μεσουρανούσε ως ο απόλυτος προορισμός μαθητικών εκδρομών, ήταν η αιτία που πέρασε στην αφάνεια και κέρδισαν έδαφος άλλοι προορισμοί. Για να καταφέρει η Ρόδος να αποτινάξει την «ρετσινιά» θα χρειαστεί ακόμα, αρκετή προσπάθεια.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του τουριστικού γραφείου της Θεσσαλονίκης “Choice Travel” Ευαγγελία Ιωακιμείδου, που μίλησε στην «δ» και η οποία πρακτορεύεται χρόνια μαθητές και στηρίζει τη Ρόδο – γι αυτό άλλωστε και έχει τιμηθεί από τοπικούς φορείς – φαίνεται πως φέτος οι μαθητές που έχουν επιλέξει τη Ρόδο για τις μαθητικές εκδρομές τους θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως περίπου 700 με 800 μαθητές θα έρθουν στην Ρόδο από την βόρεια Ελλάδα και αρκετά λιγότεροι από την Αθήνα, σύμφωνα με την κ. Ιωακιμείδου, η οποία επισημαίνει παράλληλα, πως επειδή φέτος – σε αντίθεση με πέρυσι- δεν υπάρχουν πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ανοικτές, γεγονός που δυσκολεύει τα πράγματα για την διακίνηση μεγαλύτερου αριθμού μαθητών. Η τιμή του πακέτου που περιλαμβάνει τα αεροπορικά εισιτήρια και την διαμονή, δεν ξεπερνά τα 300 με 320 ευρώ.
Φέτος παρουσιάζει άνοδο στις μαθητικές εκδρομές η Κρήτη αν και με περισσότερο «τσιμπημένες» τιμές, όπου και εκτιμάται ότι θα διακινηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών, με την Κύπρο να μπαίνει επίσης δυναμικά στο παιχνίδι, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών παραμένουν χώρες του εξωτερικού.
Η Κύπρος, ξεκίνησε τις δελεαστικές προσφορές σε σχολεία της Αθήνας και της βορείου Ελλάδας και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών, αφού ουσιαστικά ο μαθητής καλείται να πληρώσει μόνον έξοδα μεταφοράς και διαμονής, με λίγα χρήματα καλύπτει τα έξοδα διατροφής, ενώ όλες οι εκδρομές που θα πραγματοποιήσει παρέχονται δωρεάν από τους φορείς της Κύπρου.
Οπως δήλωσε προς την «δημοκρατική» η κ. Ιωακιμείδου, η δυναμική παρουσία της Κύπρου έχει ως αποτέλεσμα να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο από την πίτα των μαθητικών εκδρομών, την ίδια ώρα που η Ρόδος παλεύει να αποκαταστήσει την φήμη της και που η Κρήτη κερδίζει συνεχώς έδαφος. Στο παιχνίδι μπήκαν φέτος, προορισμοί προσβάσιμοι με λεωφορείο, παράμετρος που περιορίζει σημαντικά το κόστος μετακίνησης και άρα συνολικά την τιμή του πακέτου.
Όπως λέει, πέρα από τις όποιες προσπάθειες γίνονται σε τοπικό επίπεδο, καθοριστικός παράγοντας είναι και οι προθέσεις των τουριστικών πρακτόρων για το πού θα κατευθυνθούν οι μαθητές και οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί και με δεδομένο ότι η Ρόδος, έμεινε εκτός συναγωνισμού για πολλά χρόνια, εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να καταφέρει να κερδίσει το χαμένο έδαφος.
Για την Ρόδο, η περίοδος των μαθητικών εκδρομών ξεκινά επισήμως από σήμερα, αν και κάποια σχολεία έκαναν ήδη «ποδαρικό» από τις 8 του μήνα, και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν το Πάσχα.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι επισκέφθηκαν συνολικά τη Ρόδο 1.000 μαθητές και από τις μέχρι τώρα κρατήσεις, προκύπτει ότι  και η φετινή περίοδος μαθητικών εκδρομών θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Πηγή:www.dimokratiki.gr