Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα σκουπίδια έφεραν ακυρώσεις, ακεφιά και γκρίνια

HMEΡΑ
02 Μαρτίου 2017 / 10:44

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Με λιγότερο ενθουσιασμό, μικρότερη συμμετοχή και πολλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση γιόρτασε η Ζάκυνθος το φετινό Καρναβάλι. Το κέφι δεν έλειπε, αλλά ήταν ένα κέφι πικρό, αφού τα προβλήματα δεν επέτρεψαν ανέμελο ξεφάντωμα.

Αυτά ακριβώς τα προβλήματα κυριάρχησαν στην καρναβαλική παρέλαση, την οποία παρακολούθησε λιγότερος κόσμος από πέρσι ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία των τοπικών αρχών. Λιγότερες ήταν όμως και οι αφίξεις στο νησί, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΚΤΕΛ και του Λιμεναρχείου. Μελανό σημείο, οι φετινές ακυρώσεις σε ξενοδοχεία, καθώς τα τουριστικά γραφεία δεν διακινδύνευσαν να στείλουν τους επισκέπτες τους σε έναν τόπο γεμάτο σκουπίδια. Πολλοί επιχειρηματίες της πόλης διαπιστώνουν μείωση στην κίνηση που έφτασε μέχρι και το 20% ωστόσο δηλώνουν έκπληκτοι από το γεγονός ότι παρόλη την αργοπορημένη διοργάνωση των εκδηλώσεων και τη γενική δυσφορία για την κατάσταση στο νησί, δεν ήταν λίγοι όσοι κατέβηκαν στο κέντρο να γιορτάσουν. Το μόνο που ελπίζουν πλέον οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό είναι να μη συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση καθώς θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της τουριστικής περιόδου που απέχει μόλις μια ανάσα.
 
Φθίνουσα η πορεία του Καρναβαλιού
Όμορφες και για όλα τα γούστα ήταν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που απολαύσαμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τα εθιμικά δρώμενα, τα πάρτι, τις νυχτερινές παρελάσεις και τις «Φέστες» Συλλόγων, της δράσεις της Καρναβαλούπολης, τις Ομιλίες και όλα όσα αναμένουμε να απολαύσουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Ωστόσο, το Ζακυνθινό Καρναβάλι αναμφισβήτητα φθίνει. Εκτός από το αυθεντικό του χαρακτήρα που ομολογουμένως έχει χαθεί, όπως άλλωστε το επιβεβαιώνουν και οι εμπειρότερο στο είδος, παράλληλα έχει χάσει την αλεγρία του. Το κέφι είναι άτονο, κάτω από τα χαμόγελα υπάρχει οργή και έντονη διάθεση για σαρκασμό απέναντι στις αρχές. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που προκαλεί την υποτονική αυτή εικόνα. Είναι πολλοί ακόμη παράγοντες που προκαλούν τη σταδιακή φθορά και, δυστυχώς, την απόλυτη ευθύνη φέρει αποκλειστικά το νησί μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες ακυρώσεις επισκεπτών λόγω της κατάστασης με τα σκουπίδια, είναι πλέον γεγονός…
 
Οι tour operators δεν αστειεύονται
Ο ξενοδόχος Παναγιώτης Μαμφρέδας ανέμενε 2 τουριστικά λεωφορεία γεμάτα με επισκέπτες. «Τελικά όμως, οι περισσότεροι ακύρωσαν την άφιξή τους, λόγω των απορριμμάτων και έφτασαν μόλις 30 άτομα στο νησί», λέει ο κ. Μαμφρέδας. «Το πρόβλημα είναι γνωστό, το ξέρουν στο εξωτερικό και δεν διακινδύνευσαν να ταξιδέψουν σε έναν τόπο γεμάτο σκουπίδια. Δηλαδή, έγινε αυτό που φοβόμαστε όλοι», συμπληρώνει.
Ελα άλλο σοβαρό θέμα εξάλλου είναι και ότι πλέον εκδηλώνεται έντονα η ανησυχία για τη θερινή σεζόν, από τους tour operators, οι οποίοι στέλνουν επιστολές με τις οποίες θέλουν να λάβουν ακριβή ενημέρωση τι πρόκειται να γίνει. Είναι φανερό ότι η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί και δεν είναι δύσκολο να μετατραπεί γρήγορα σε απαξίωση. Ποιος θέλει να στέλνει τους πελάτες του σε έναν τόπο που θυμίζει χωματερή, με πολύ ψηλές θερμοκρασίες και τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών να καραδοκεί μόνιμα; «Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε αφού ούτε εμείς γνωρίζουμε τι θα γίνει», εξηγεί ο κ. Μαμφρέδας. «Από ό,τι βλέπουμε δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Κι αυτό θα το πληρώσει πολύ ακριβά ολόκληρη η Ζάκυνθος. Κι όλα αυτά όταν αναμένουμε μία τουριστική σεζόν ακόμη πιο θετική από την περσινή. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη αλλά βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας», καταλήγει.
 
Διοργάνωση στο παρά πέντε
Τα σκουπίδια είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που έδρασαν ανασταλτικά. Η γενικότερη έλλειψη διάθεσης από τον κόσμο αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων. Ασφαλώς, τα σκουπίδια βρίσκονται στην κορυφή. Μπορεί οι δρόμοι από τους οποίους πέρασαν άρματα και καρναβαλιστές, να είχαν καθαριστεί σχολαστικά αλλά λίγα μέτρα πιο μακριά από τους κεντρικούς δρόμους της παρέλασης, η βρωμιά και η δυσωδία παρέμεναν σταθερές. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποθαρρύνει ακόμη και τον πιο αισιόδοξο και αλέγρο Ζακυνθινό. Πόσω δε μάλλον τον οργισμένο πολίτη που, το μόνο που βλέπει είναι στασιμότητα και πορεία κατευθείαν προς την καταστροφή. Όπως λέει ο Νίκος Μυλωνάς, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην πλατεία Αγίου Μάρκου, η οργάνωση του Καρναβαλιού έγινε την τελευταία στιγμή, οι αρχές κινητοποιήθηκαν κυριολεκτικά «στο παρά πέντε» και μάλιστα οι προσπάθειες ήταν μεμονωμένες και όχι συλλογικές. «Αυτήν έλλειψη οργάνωσης, ο κόσμος την κατάλαβε και επηρεάστηκε αρνητικά».
 
Πικρή γεύση μα και οργή
Μείωση σε ποσοστό 20% καταγράφουν οι περισσότερες επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης με τους ιδιοκτήτες τους να εκτιμούν πως ευθύνεται ένα σύνολο παραγόντων για την υποτονική κίνηση. «Σίγουρα δεν είναι αιτίες η οικονομική κρίση και οι καιρικές συνθήκες», λέει χαρακτηριστικά ο Ν. Μυλωνάς. «Είναι η ψυχολογία του κόσμου που είναι πεσμένη. Το ίδιο το Καρναβάλι ήταν υποτονικό, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Η κίνηση ήταν μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η συνολική εντύπωση όμως ήταν μια αίσθηση πικρίας που έμεινε».
Ο ίδιος, τόσο ως επιχειρηματίας του κέντρου όσο και ως ενεργός καρναβαλιστής, εκφράζει έντονα την απορία: ποια θα είναι από εδώ και στο εξής η πορεία του νησιού; «Πρέπει να περάσουμε παντού το μήνυμα πως, δεν θα επιτρέψουμε άλλη φορά, σε κανέναν, να φέρει το νησί μας σε αυτή την κατάσταση. Δεν ξέρω πώς θα γίνει, αλλά δεν είναι δυνατόν η Ζάκυνθος να περνάει αυτό που περνά. Μοιάζει σαν να έχουμε μουδιάσει, να έχουμε ναρκωθεί και πρέπει απαραίτητα να ξυπνήσουμε. Δεν είμαστε σε θέση, αυτή τη στιγμή, να εκμεταλλευτούμε το παραμικρό και βυθιζόμαστε ολοένα σε μια μιζέρια», διαπιστώνει απογοητευμένος.
Παρόλα αυτά εκτιμά πως ο κόσμος που κατέβηκε στο γιορταστικό κέντρο της πόλης ήταν περισσότερος από όσο αναμενόταν, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί. «Ηταν για μας έκπληξη που τόσος κόσμος τελικά κατέβηκε στην πόλη, μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν. Έκπληξη ήταν ότι είδαμε πολλούς επισκέπτες από την Αθήνα, οι οποίοι μας είπαν ότι το Καρναβάλι διαφημίστηκε στην πρωτεύουσα. Όμως σε γενικές γραμμές ήταν όλα πεσμένα. κι ο κόσμος διασκέδασε όσο μπορούσε, αλλά συγκρατημένα. Ήθελε να ξεφαντώσει αλλά αφηνόταν πως κάτι τον τραβούσε πίσω».
 
Η κίνηση σε αριθμούς
Η μειωμένη κίνηση καταγράφηκε και στις αφίξεις μέσω ΚΤΕΛ και λιμανιού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, το τριήμερο από τις 24 μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου, έφτασαν στο νησί μας 3.676 επιβάτες, 798 Ι.Χ. αυτοκίνητα, 131 φορτηγά, 34 λεωφορεία και 14 δίκυκλα. Ο αριθμός των επιβατών ήταν ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με το καρναβαλικό τριήμερο του 2016. Τότε, έφτασαν στη Ζάκυνθο 4.044 επιβάτες, 779 Ι.Χ. οχήματα, 108 φορτηγά, 35 λεωφορεία και 7 δίκυκλα. Οι επιβάτες λοιπόν, διαπιστώνουμε πως φέτος ήταν λιγότεροι ενώ τα οχήματα κάθε είδους, αυξημένα σε σχέση με πέρσι.
Στα ΚΤΕΛ, η μείωση που καταγράφεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φτάνει το 20%. Εννοείται πως και φέτος, για την εξυπηρέτηση του επιβατηγού κοινού, χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον οχήματα και έγιναν διπλές αναχωρήσεις από την Αθήνα, την Παρασκευή και το Σάββατο. «Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κόσμου, όπως κάνουμε κάθε φορά σε εορταστικές περιόδους ή όταν το απαιτούν οι περιστάσεις», λέει ο πρόεδρος ΚΤΕΛ Ζακύνθου, Ηλίας Μαλλιάς. Πάντως και ο ίδιος κρίνει πως η κίνηση ήταν υποτονική. «Αυτό που βλέπουμε είναι πως κάθε χρόνο έρχονται και λιγότεροι επισκέπτες», καταλήγει ο κ. Μαλλιάς.
 
Ανησυχία για το καλοκαίρι
Το βέβαιο είναι πως η σεζόν θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει φέτος νωρίτερα, με αφορμή την αποκριάτικη περίοδο. Ωστόσο τα λάθη μας, η έλλειψη οργάνωσης για την καλύτερη προβολή του Καρναβαλιού και βέβαια τα σκουπίδια που αποτελούν πια το μόνιμο πρόβλημα του νησιού, ευθύνονται για τη μειωμένη κίνηση. Φαίνεται μάλιστα πως μπορούν να βάλουν σε μεγάλους μπελάδες τη Ζάκυνθο, όσο η τουριστική σεζόν πλησιάζει και αυτά επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας.