Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολιτική επιλογή ο αποκλεισμός μας, λένε οι κοινωνιολόγοι

23 Φεβρουαρίου 2017 / 12:42

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διαμαρτύρεται το παράρτημα Κέρκυρας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, με την οποία τροποποιήθηκε η σύνθεση

του προσωπικού που πρόκειται να στελεχώσει το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κέρκυρας.
«Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στην τοπική κοινωνία τα κωμικοτραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας 20/02/17) του Δημοτικού Συμβουλίου. Με εισήγηση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σκούπουρα αναιρέθηκε η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε στις 30 Ιανουαρίου (δηλ. μόλις 20 μέρες πριν). Η εισήγηση αφορούσε την τροποποίηση της σύνθεσης του προσωπικού που πρόκειται να στελεχώσει μια από τις νέες δομές κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Κέρκυρας: του Κέντρου Κοινότητας. Συγκεκριμένα, ενώ η αρχική απόφαση προέβλεπε την πρόσληψη ενός Κοινωνιολόγου και ενός Κοινωνικού Λειτουργού, ο κ. Σκούπουρας εισηγήθηκε την πρόσληψη μόνο Κοινωνικών Λειτουργών, αποκλείοντας τους Κοινωνιολόγους.
Η παραπάνω αδικαιολόγητη απόφαση καθιστά πολιτικά, ηθικά και επιστημονικά έκθετους το κ. Σκούπουρα (και όσους τον ώθησαν σε αυτή την απόφαση), όσο και προσωπικά το Δήμαρχο αλλά και την πλειοψηφούσα παράταξη στο σύνολό της (πλην ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων που απείχαν κατά τη ψήφιση του θέματος) καθώς με τα λεγόμενα, τις πράξεις και τη ψήφο τους αμφισβήτησαν την επιστημονική επάρκεια των Κοινωνιολόγων.
Τα επιχειρήματα του κ. Σκούπουρα με τα οποία επιχείρησε να δικαιολογήσει τον αδιανόητο αποκλεισμό μιας ολόκληρης επιστημονικής κοινότητας είναι στο σύνολο τους έωλα. Είναι ψευδής η επίκληση του Οδηγού Εφαρμογής του προγράμματος ως δήθεν λόγου του αποκλεισμού μας καθώς στη διευκρινιστική οδηγία που ζητήσαμε εγγράφως από τη Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ρητώς προβλέπεται η ύπαρξη Κοινωνιολόγου στα Κέντρα Κοινότητας. Άλλωστε, μια σειρά Δήμων ανά την επικράτεια έχουν ήδη εκδώσει παρόμοιες προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού και καλούν Κοινωνιολόγους για να στελεχώσουν αυτές τις δομές (βλ. Δήμος Μεταμόρφωσης Αττικής, Δήμος Ρόδου κ.α.). Ο αποκλεισμός, επομένως, των Κοινωνιολόγων από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κέρκυρας συνιστά μια πολιτική επιλογή.
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που έχουν στόχο «την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων καθώς και την προώθηση στην απασχόληση» (σελ. 18 του Οδηγού Εφαρμογής). Αυτοί οι τρεις άξονες αποτελούν τον πυρήνα και τη «καρδιά» του γνωστικού και ερευνητικού αντικείμενου των Κοινωνιολόγων. Οι απόφοιτοι των τριών τμημάτων Κοινωνιολογίας της χώρας κατά την διάρκεια της 4ετους βασικής φοίτησης τους εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων κοινωνικών ζητημάτων κυρίως σε θέματα κοινωνικής ανισότητας, κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικών ομάδων, και διαχείρισης κοινωνικών προβλημάτων. Με την απόφασή της η Δημοτική Αρχή στερεί το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κέρκυρας από το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στην άρτια λειτουργία της εν λόγω δομής. Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προσβάλλει μόνο την επιστημονική επάρκεια των Κοινωνιολόγων αλλά κυρίως βάλλει εναντίον των ίδιων των ωφελούμενων του προγράμματος και κατ' επέκταση όλης της κερκυραϊκής κοινωνίας.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι όσα διαδραματίστηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο θα φθάσουν μέσω των παραρτημάτων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων σε όλη τη χώρα. Δηλώνουμε, επίσης, ότι η διαμαρτυρία μας θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο. Έχουμε έννομο συμφέρον και θα προστατέψουμε τα επιστημονικά και επαγγελματικά μας δικαιώματα, που έχουν κατοχυρωθεί με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 159/ 23-9-2009), με κάθε νόμιμο τρόπο.
Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας αποδεικνύει, εκτός των άλλων, ότι η κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και βαθιά κοινωνική. Ο μέχρι τώρα επαναλαμβανόμενος αποκλεισμός των Κοινωνιολόγων από τις δομές κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Κέρκυρας είναι δείγμα της κοινωνικής παρακμής στην οποία ζούμε και αποδεικνύεται από τον απαξιωτικό τρόπο που αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού του Δήμου Κέρκυρας την αξία της κοινωνιολογικής γνώσης και της κοινωνικής επιστήμης εν γένει. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τον αποκλεισμό του πλέον καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού που παράγουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε θέματα κοινωνικής πολιτικής από τις δομές κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Κέρκυρας;
Καλούμε, έστω και τώρα, τη Δημοτική αρχή και προσωπικά τον κ. Σκούπουρα να πράξει το αυτονόητο και να υιοθετήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου που προβλέπει την πρόσληψη και Κοινωνιολόγου για το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κέρκυρας. Ο χρόνος που απαιτείται για μια τέτοια αλλαγή είναι πολύ μικρότερος από την καθυστέρηση που θα δημιουργηθεί στη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας από μια ενδεχόμενη προσφυγή κατά της εγκυρότητας (για τυπικούς και όχι μόνο λόγους) της χθεσινής (20/2) απόφασης αποκλεισμού της επιστημονικής κοινότητας των Κοινωνιολόγων».