Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Κέρκυρα το σχολικό πρωτάθλημα Δ. Ελλάδας

Σκάκι
23 Φεβρουαρίου 2017 / 11:08

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια από τις πιο μαζικές σκακιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα ανέλαβε να διοργανώσει στο νησί, για μια ακόμη χρονιά, ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας,

το Σχολικό Πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας στις 18 και 19 Μαρτίου. Στους αγώνες αυτούς, που αποτελούν και προκριματική φάση για τους τελικούς του Πανελληνίου Σχολικού Σκακιστικού πρωταθλήματος 2017, θα πάρουν μέρος οι καλύτεροι μικροί σκακιστές από όλη την περιοχή της Δ. Ελλάδας και όπως κάθε χρόνο η συμμετοχή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μαζική, με τον αριθμό να προβλέπεται να ξεπεράσει τους 400 με συμμετοχή μαθητές από τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, την Άρτα, την Λευκάδα, και την Ηγουμενίτσα. Και φυσικά, για μια ακόμη φορά, ο μεγαλύτερος αριθμός των συμμετοχών θα προέρχεται από την Κέρκυρα, που έχει με διαφορά τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο Σχολικό σκάκι σε μαζικό, αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.
Ας μη ξεχνάμε ότι δυο παιδιά από την Κέρκυρα αναδείχτηκαν Πρωταθλητές Ελλάδας στο περσινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ο Ραφαέλ Τζουβέλης στα νήπια και η Κατερίνα-Αργυρώ Γκουτζούκη στην Β’ Δημοτικού, ότι η Θεοδώρα Παρίση κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην Δ’ Δημοτικού αλλά και ότι πάρα πολλά παιδιά τερμάτισαν στην πρώτη 6άδα. Αναγνωρίζοντας αυτές τις επιτυχίες, αλλά και την πρωτοφανή μαζικότητα των Πρωταθλημάτων η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία αύξησε τον αριθμό των προκρίσεων της περιοχής για την τελική φάση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων κατά 11, από 33 σε 44! 

Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει ομαδικά και ατομικά Πρωταθλήματα. Στα ομαδικά Πρωταθλήματα κάθε σχολείο σχηματίζει τετραμελείς ομάδες στις οποίες πρέπει να συμμετέχει ένα τουλάχιστον κορίτσι. Κατόπιν οι ομάδες χωρίζονται σε δυο γκρουπ (Δημοτικών και Γυμνασίων/Λυκείων) και παίζουν 5 συναντήσεις. Από τους αγώνες αυτούς θα προκύψουν οι 6 ομάδες που θα προκριθούν για την τελική φάση του Πανελληνίου Ομαδικού Σχολικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος. Μάλιστα, τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε ομάδες που θα προκριθούν και θα παίξουν στην τελική φάση θα έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν και στην τελική φάση του Πανελληνίου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος, ακόμη και αν δεν έχουν πάρει ατομική πρόκριση.

Τα Ατομικά πρωταθλήματα γίνονται κατά τάξη, εκτός από το Γυμνάσιο και το Λύκειο που συνήθως συγχωνεύονται σε μια ενιαία κατηγορία. Φέτος οι αγώνες θα γίνουν στο εντευκτήριο του Σ.Π.Ζ.Κερκύρας, στο Ν. Λιμάνι, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και οι χώροι της αίθουσας αναμονής, μετά από άδεια του Ο.Λ.Κ.Ε.