Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Άννα-Μαρία Παπίρη μιλά για το βιβλίο της «Η δίαιτα...αλλιώς»

Η δίαιτα...αλλιώς
19 Φεβρουαρίου 2017 / 19:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Η ελληνική διατροφή είναι κάτι που πρέπει να ξαναγνωρίσουμε» λέει η Κερκυραία δημοσιογράφος και συγγραφέας, η οποία παρουσιάζει το βιβλίο της στην Κέρκυρα, τη Δευτέρα στις 18:30 στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Γαστουρίου

Από το χώρο των περιοδικών μεταπηδήσατε στο χώρο του βιβλίου, πώς προέκυψε αυτή η αλλαγή «πεδίου»;
Ηταν πάντα μέσα στα όνειρά μου να δημιουργήσω ενδιαφέροντα και χρηστικά βιβλία ομορφιάς και ευεξίας. Ένα βιβλίο είθισται να περιέχει μία ολοκληρωμένη θεματική πρόταση την οποία διαχειρίζεσαι από την αρχή έως το τέλος. Ως δημοσιογράφος και άνθρωπος της αγοράς γνώριζα ποιές ήταν οι ανάγκες και έτσι είχα την ευτυχία να μπορέσω να πραγματοποιήσω κάποια στιγμή τα όνειρα μου. Το νέο μου βιβλίο «Η δίαιτα... αλλιώς» έρχεται να δώσει τη λύση σε χιλιάδες ανθρώπους που ταλαιπωρούνται με διάφορες δίαιτες και επιβαρύνουν τη υγεία τους χωρίς να πετύχουν το τελικό στόχο. Το μυστικό και η δύναμή του είναι ότι προτείνει μία ολιστική προσέγγιση στην απώλεια του βάρους.

Στο νου μας η δίαιτα είναι συνδυασμένη με την απαγόρευση και τη στέρηση, πώς μπορεί να γίνει... αλλιώς;
Μπορεί να γίνει αλλιώς με την Ελληνική διατροφή. Εγώ αναφέρομαι στη κατάλληλη διατροφή, άσκηση και ψυχολογία που δημιουργούν την ιδανική συνέργεια και χάνεις τα επιπλέον κιλά. Φυσικά όλα αυτά σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο που ο οργανισμός καίει το λίπος, το σώμα μας γίνεται πιο δυνατό και δεν στερείται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για την υγεία και την ευεξία του. Οι απαγορεύσεις αφορούν τροφές με κρυμμένες θερμίδες οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι σκουπίδια και πρέπει να φύγουν από τη ζωή μας, όπως η ζάχαρη, οι επεξεργασμένες τροφές, κλπ. Χρειάζεται να μάθουμε ότι η απαλλαγή από τα επιπλέον κιλά έχει νακάνει με πολλές αλλαγές στη καθημερινότητά μας.

Τι μοναδικό προσφέρει η ελληνική διατροφή στη δίαιτα; (Πώς μπορούμε να αδυνατίσουμε με την ελληνική διατροφή;)
 Η Ελληνική διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου και τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα των λιπαρών ψαριών διεγείρουν τη διάσπαση του λίπους στα λιποκύτταρα και μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστείλει τη λιπόλυση. Επίσης οι φυτικές ίνες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αποβολή των τοξινών, διευκολύνει το μεταβολισμό και ενεργοποιεί την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους.
 
Στο βιβλίο σας προτείνετε ένα διατροφικό πλάνου 4 εβδομάδων. Με ποια λογική το καταρτίσατε και ποια είναι η κύρια στόχευσή του σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους;
Στο βιβλίο υπάρχει ενα διατροφικό πρόγραμμα 4 εβδομάδων για άνδρες και ένα αντίστοιχο 4 εβδομάδων για γυναίκες το οποίo δουλέψαμε σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες διατροφολόγους. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν πεινάς, υπάρχουν τροφές εύγεστες από όλες τις κατηγορίες οι οποίες βοηθούν ναγίνονται σωστές οι καύσεις μέσω της ενεργοποίησης του μεταβολισμού. Δεν έχουμε φτιάξει μαγικές συνταγές,στόχος είναι ο καθένας που θα πάρει αυτό βιβλίο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθεις και να μη χάσει μυική μάζα στη προσπάθεια να αδυνατίσει. 

Δραστηριοποιήστε πολλά χρόνια στο χώρο των media ως BeautyEditor, πώς συνδέεται η ομορφιά με την υγεία;
 
Δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς υγεία, είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτές οι έννοιες.
 
Στο βιβλίο δίνετε μεγάλη έμφαση στο ρόλο της ψυχολογίας στη διαδικασία απώλειας βάρους. Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει τελικά η ψυχική ευεξία μας στη δίαιτα;
Η διατροφή είναι τσακωμένη με τη ψυχολογία. Εαν δεν βρούμε τι είναι αυτό που μας στέλνει συνέχεια στο ψυγείο, μας ξυπνά τα βράδια και τρώμε ή δεν μας αφήνει να αντισταθούμε στη θέα ενός γλυκού πως θα αδυνατίσουμε; Όλα ξεκινάνε από το μυαλό μας και τα συναισθήματά μας. Συνήθως παχαίνουμε από κρίσεις βουλιμίας εξ αιτίας της συναισθηματικής πείνας και όχι από την ανάγκη επιβίωσης. Όπως αναφέρω στο εξώφυλλο του βιβλίου...να πετάξουμε ότι μας βαραίνει. Να φύγει ότι βαραίνει τη ψυχή και το σώμα μας για να απελευθερωθούμε από καταστάσεις που μας σπρώχνουν στην υπερφαγία έτσι μόνο θα ανακτήσουμε τον έλεγχο, θα κερδίσουμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση και θα βάλουμε νέους εφικτούς στόχους.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος που παρουσιάζετε στο βιβλίο, προτείνετε  να συνδυάσουμε μια ισορροπημένη δίαιτα με την καλλισθενική άσκηση. Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του είδους άσκησης; Γιατί την επιλέξατε;
 
Η καλλισθενική άσκηση με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα φτιάχνει αγαλματένιο σώμα σε σχετικά σύντομο χρόνο. Επιπλέον προσδίδει δύναμη, αντοχή, ευελιξία και αναπτύσσει τον μυικό τόνο. Μπορεί να γίνει από γυναίκες και άνδρες, σε οποιοδήποτε χώρο και το πρόγραμμαείναι ιδιαίτερα ευχάριστο και ενδιαφέρον.
 
Τελικά, τι καθορίζει την επιτυχία μιας δίαιτας;
Υπάρχουν κάποιες δυνατές λέξεις που χρησιμοποιούνται συνήθως όπως συνέπεια, πειθαρχία, πρόγραμμα, θέληση, επιμονή. Ωστόσο εγώ πιστεύω ότι η μόνη διατροφή που έχει αποτέλεσμα είναι αυτή που επιλέγουμε ότι μας ταιριάζει και κάνει τη ζωή μας εύκολη. Τα πολύπλοκα, δύσκολα και επίπονα προγράμματα δεν έχουν την τύχη της συνέχειας και της συνέπειας. Σήμερα βέβαιαθα προσθέταμε και τον παράγοντα κόστος.
Αν έπρεπε να συνοψίσετε το βιβλίο σε τρία σημεία-κλειδιά, ποια θα ήταν αυτά;
 
Αυτό το βιβλίο σε μαθαίνει τακτικές πολέμου κατά του λίπους.
·         Αναγνωρίζεις τον αντίπαλο και μετά τον εξουδετερώνεις.
·         Κινείσαι στο έδαφός σου με μία διατροφή που γνωρίζει το DNA σου.
·         Πολεμάς σαν αληθινός πολεμιστής την ασυμμετρία με την Καλλισθενική άσκηση που σμιλεύει το σώμα σου!!!
 
Τα επόμενα σχέδια
 
«Θέλω να δημιουργήσω θεματικά βιβλία ομορφιάς και ευεξίας για κάθε ηλικία. Ηδη δουλεύω δύο από αυτά γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη. Παράλληλα οραματίζομαι και αγωνίζομαι, Η δίαιτα αλλιώς, να ταξιδέψει στον κόσμο και να αντικαταστήσει τις δίαιτες που βάζουν σε δοκιμασία τον οργανισμό με στερητικές διαδικασίες και επιβαρύνουν την υγεία του».