Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περισσότεροι οι Ισραηλινοί τουρίστες φέτος στην Ήπειρο

16 Φεβρουαρίου 2017 / 12:28

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Γερές βάσεις στην τουριστική αγορά του Ισραήλ έχει βάλει η Ήπειρος, η οποία αναμένεται να ωφεληθεί τα μέγιστα από τη διεθνή τουριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, έχοντας ήδη καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κερδίσει την προτίμηση των Ισραηλινών, αλλά και να «αποκωδικοποιήσει» το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.

Η Διεθνής Έκθεση Ι.Μ.Τ.Μ. στο Τελ Αβίβ ήταν καθοριστική τόσο για τις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών, όσο και για την ενίσχυση της Ηπείρου με το Ισραήλ. Στο πλαίσιο των επαφών, υπεγράφη η διεθνής τουριστική συμφωνία μεταξύ των Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας και Ισραήλ, με στόχο τη δημιουργία φορέα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου
Με την υπογραφή του συμφώνου, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των συνομιλιών για τον νέο φορέα, η δημιουργία του οποίου αποτελεί πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας, FedHATTA. Ο φορέας με τίτλο ΕΜΤΤΑAS (East Mediterranean Travel and Tourist Agents Associations Synergies) θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίκτυο συνεργιών ανάμεσα στα τουριστικά γραφεία των συμβεβλημένων χωρών προς όφελος του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι τρεις χώρες, καθώς αναμένεται και η προσθήκη της Κύπρου, θα αποτελέσουν τον πυρήνα της πρωτοβουλίας να «ενωθεί» τουριστικά η ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. 
Στόχος είναι η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ των χωρών στους τομείς του τουρισμού, της κρουαζιέρας και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, με την αξιοποίηση της τουριστικής αγοράς τους (ταξιδεύουν 12 μήνες το χρόνο), αλλά και την προσέλκυση ομοεθνών τους που ζουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αφρική, ώστε να επεκτείνουν τις διακοπές τους όταν επιστρέφουν στην πατρίδα.
Ακόμα, ο νέος φορέας θα παρουσιάζει, σε τρίτες αγορές, έναν «mega destination» τριών ηπείρων, μέσω κοινής παρουσίας σε εκθέσεις, διοργάνωσης κοινών εκδηλώσεων, Roadshow και B2B συναντήσεων, με τη συνεργασία της Aegean Airlines και αεροπορικών εταιρειών των συμβεβλημένων χωρών. Επιπλέον, έμφαση δίνεται στο σεβασμό της εθνικής τουριστικής νομοθεσίας των χωρών.
Η συμφωνία έγινε στα πρότυπα των τριεθνών διακρατικών συμφωνιών και αποτελεί την πρώτη τριεθνή ανάμεσα στις εν λόγω χώρες για την προώθηση του τουρισμού. Η θετική εξέλιξη των κρατήσεων από το Ισραήλ για Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της FedHATTA Λύσανδρο Τσιλίδη, δείχνει ότι πολλαπλάσιος αριθμός Ισραηλινών θα ταξιδεύει στη χώρα μας ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. 
Μάλιστα, για το 2017, οι εκτιμήσεις της FedHATTA κάνουν λόγο για αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ τουλάχιστον κατά 15%. Για την Ήπειρο, σύμφωνα με τον διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σαμ Κουδούνη, που βρέθηκε στο Τελ Αβίβ, η αύξηση του ποσοστού θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Αυτό οφείλεται τόσο στις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία διετία, όσο και στην εξειδίκευση στο τουριστικό προϊόν που επιθυμούν οι επισκέπτες από το Ισραήλ, οι οποίοι δίνουν έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια και όχι στην τιμή.«Πλέον γνωρίζουμε τι θέλει ο ισραηλινός επισκέπτης στις διακοπές του στην Ήπειρο», σημείωσε ο κ. Κουδούνης, σημειώνοντας ότι εκτός από το Ζαγόρι, αποτελούν «νέο τουριστικό προϊόν» για την αγορά του Ισραήλ και τα Τζουμέρκα. 
Το όφελος της χώρας και τις Ηπείρου από το τουριστικό «κύμα» από το Ισραήλ αποτυπώνεται στους αριθμούς. Στην Ελλάδα ταξιδεύουν ετησίως 470.000 Ισραηλινοί με σκοπό τις διακοπές, ενώ την περασμένη χρονιά καταγράφηκε αύξηση αφίξεών τους της τάξης περίπου του 6%. Αθροιστικά υπολογίζεται ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα περισσότεροι από 1,2 εκ. Ισραηλινοί τουρίστες.
Η «επίθεση φιλίας» από τους φορείς και τους επαγγελματίες της Ηπείρου στην τελευταία έκθεση στο Τελ Αβίβ, ήταν ιδιαίτερα καθοριστική για την διεύρυνση του μεριδίου της αγοράς του Ισραήλ, τόσο στον ορεινό, όσο και στον παραθαλάσσιο τουρισμό.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η αγορά του Ισραήλ έδειξε την προτίμησή της στην περιοχή, με δεδομένη τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της έλλειψης απευθείας πτήσεων και των αδυναμιών του αεροδρομίου Ιωαννίνων, που σημαίνει πως οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για την «άρση» των εμποδίων, θα έχει πολλαπλάσια οφέλη. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται κινήσεις, σαν αυτές που έχουν ως αποτέλεσμα την μετακίνηση επισκεπτών από τις σκανδιναβικές χώρες στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου και market manager της Επιτροπής Τουρισμού δήμου Ζαγορίου Έλσα Εξάρχου, που βρέθηκε στο Ισραήλ μαζί με άλλα μέλη της αποστολής από το Ζαγόρι, χαρακτήρισε σημαντική την αύξηση των πτήσεων από το Ισραήλ σε Θεσσαλονίκη και Άκτιο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα προς την Ήπειρο και ειδικότερα προς το Ζαγόρι.