Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αρχή άνδρα δείκνυσι (Η εξουσία δείχνει τον άνθρωπο)

Editorial
14 Φεβρουαρίου 2017 / 11:20

Είναι φορές που το σύστημα μαζικής επικοινωνίας ξεπερνάει το πολιτικό. Αυτή ούτως ή άλλως δεν είναι κανονική κατάσταση ακόμα κι αν οφείλεται

στην ανεπάρκεια της πολιτικής αλλά και στη "φοβερή" ισχύ του συστήματος επικοινωνίας. Υπ' αυτή την έννοια, η συνταγματική επιταγή της ελευθεροτυπίας δεν αφορά μόνον στις διοικητικές Αρχές ώστε να την επιτρέπουν αλλά και στους λειτουργούς της να μην εκτρέπονται σε άλλους ρόλους και να μην αντιποιούνται ιδιότητες και "εξουσίες".

Το γεγονός ότι η "4η εξουσία" καθιερώθηκε ως τέτοια κατ' ανάγκην ως μηχανισμός εποπτείας επί της διοίκησης στο σύστημα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, δεν επιτρέπει την υπέρβαση των ρόλων ακόμα κι αν άνθρωποι των Μέσων πιστεύουν ότι είναι πιο ικανοί από εκείνους της Διοίκησης! Και τούτο διότι όπως ναυτικός είναι αυτός που ταξιδεύει εν πλω, και όχι εκείνος που απλώς έχει βγάλει ναυτικό φυλλάδιο και το φυλάει στο συρτάρι του, έτσι και οι ικανότητες στο διοικείν επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται ακριβώς στο πεδίο της διοίκησης και όχι δια της γνωστής καφενειακής αναφοράς "Αν ήμουν εγώ θα βλέπατε"!

Το πρόσφατο επεισόδιο με αφορμή την κατάντια της παραλιακής στην Γαρίτσα είχε απ' όλα αυτά. Εφόσον το ζητούμενο παραμείνει η αποκατάσταση του χώρου και κυρίως η αλλαγή μοντέλου στην αντιμετώπιση των δημοσίων έργων, έχει καλώς. Εάν ξεχειλώσει προς την πολιτική/επικοινωνιακή χειραγώγηση, πολύ δε περισσότερο, γίνει προσωπικό, τότε το πιθανότερο είναι να χάσουμε και την παραλιακή και την αξιοπρέπειά μας. 

Ο περιφερειάρχης αντέδρασε στο θέμα με τον χειρότερο τρόπο. Όχι μόνον διότι δεν συγκρατήθηκε και παρεκτράπηκε ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου σε ανοίκειους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς αλλά διότι ενώ ανταποκρίθηκε (σ.σ. μετά το alert της Ενημέρωσης) στην ανάγκη να διακοπεί η νιρβάνα των Υπηρεσιών, που έχουν μέχρι ώρας καταδικάσει το έργο, δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα κατανόησης της δικαιολογημένης αγανάκτησης που εκδηλώθηκε για την κακομοιριά των δημοσίων έργων στην Κέρκυρα και τα υπόλοιπα Ιόνια, την αντικειμενική λεηλασία των πόρων, την ατιμωρησία, τον κακό σχεδιασμό, την ασυνεννοησία ανάμεσα στις Υπηρεσίες, εντέλει την κακοδιοίκηση που έρχεται βεβαίως από πολύ μακριά αλλά δυστυχώς συνεχίζεται και επί των ημερών του.

Αυτή την πραγματικότητα όσο και να καταριέσαι τον Τύπο δεν είναι δυνατόν να την κρύψεις. Φαίνεται από μόνη της και βοά! Παρά ταύτα, όλοι κάνουμε λάθη και πρέπει να μας δίνεται η δυνατότητα να τα διορθώνουμε...