Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Cannabis Street στο Ιόνιο πληγώνει την κυβέρνηση Ράμα

Χασίς
06 Φεβρουαρίου 2017 / 15:42
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όλα τα στοιχεία πολιτικού θρίλερ έχει η υπόθεση που ξετυλίγεται αυτές τις μέρες στην Αλβανία. Την αφορμή έδωσαν οι καταγγελίες του μέχρι προχθές υπουργού Δικαιοσύνης, Ίλι Μανιάνι.

Ότι δηλ. οι αστυνομικές αρχές δεν συλλαμβάνουν καταζητούμενους για διεθνές εμπόριο κάνναβης επειδή στελέχη της Αστυνομίας τρώνε και πίνουν στο πολυετελές ξεοδοχείο της οικογένειάς τους στους Αγ. Σαράντα! Οι καταγγελίες αυτές, που αναρτήθηκαν στις 31 Ιανουαρίου και στον λογαριασμό fb του υπουργού, προκάλεσαν την απόλυσή του και επιπροσθέτως όντας αυτός στέλεχος του συμμαχικού κόμματος LSI, που ηγείται ο πρόεδρος της Βουλής, Ι. Μέτα, προκάλεσαν και τριγμούς στην κυβέρνηση Ε. Ράμα. Και σα μην έφτανε αυτό, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντ. Λου, με δηλώσεις του συγκρούσθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα, Α. Λάλα ενώ κυκλοφορεί στα αλβανικά media λίστα ανώτατων στελεχών της αλβανικής Δικαιοσύνης, των οποίων καταργήθηκε η θεώρηση της βίζας τους από τις αμερικανικές, προξενικές Αρχές!

Έτσι το θέμα από υπόθεση παραγωγής και διεθνούς εμπορίας παράνομων ουσιών μετατράπηκε σε ζήτημα διαφθοράς, στο οποίο αντικειμενικά εμπλέκονται τόσο οι αστυνομικές όσο και δικαστικές αρχές αλλά και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι ενώ ως γνωστόν η αντιμετώπιση των ζητημάτων διαφθοράς αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα κριτήριο στην διαδικασία ένταξης της Χώρας στην Ε.Ε. Γι' αυτό άλλωστε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπ. Νισάνι, αποδέχθηκε το αίτημα του πρωθυπουργού, Ε. Ράμα και συγκάλεσε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με σκοπό να εξετάσει τις καταγγελίες και την υπόθεση συνολικά.

Ο Ε. Ράμα σε μια κίνηση με σκοπό ν' αλλάξει την ατζέντα στα media, πετάχθηκε την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στην Πρίστινα, αντικαθιστώντας έτσι τις φωτογραφίες του αστυνομικο-πολιτικού θρίλερ με εκείνες της συνάντησης με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου και φόντο την κόκκινη σημαία της Αλβανίας και την γαλάζια των Αλβανών της περιοχής.

Γιατί δεν τον πιάνετε, επιτέλους;

Ο επικηρυγμένος με 5 εκατ. λεκ (σ.σ. 40 χιλ. €) πλέον, Κλέμεν Μπαλίλι, καταζητείται ως εκ των επικεφαλής διεθνούς σπείρας διακίνησης ουσιών από την Αλβανία στην Ευρώπη. Την εντολή "συλλάβετε τον Μπαλίλι" έφερε στα Τίρανα, κατά δήλωσή του, από την Αμερική, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Ι. Μέτα, που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία του Ντ. Τραμπ. Όμως τα πράγματα δεν αποδείθηκαν και τόσο εύκολα αφού το στέλεχος του κόμματος του και υπ. Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασία του Ε. Ράμα, κατήγγειλε δημοσίως ότι στο ξενοδοχείο του καταζητούμενου, στελέχη της κυβέρνησης και της Αστυνομίας περνούν συχνά ώρες χαλάρωσης και ως εκ τούτου δεν δείχνουν και ιδιαίτερη προθυμία για την σύλληψή του.
Ο Μπαλίλι, γνωστός και στην ελληνική Δίωξη, μέσω της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (στην οποία μετέχει και η DEA των αμερικανικών πρεσβειών σε Αθήνα και Τίρανα) ως Kelly, αναζητείται από καιρό. Ιδιατέρως μετά την εξάρθρωση εδώ τμήματος της οργάνωσης διακίνησης χασίς και κοκαΐνης. Η πιο πρόσφατη εντυπωσιακή επιτυχία των διωκτικών Αρχών εξελίχθηκε στις 8 Μαΐου του 2016 σε διάφορες περιοχές της χώρας και την Ζάκυνθο, όπου εντέλει συνελήφθησαν 15 και κατασχέθηκαν 678 κιλά χασίς! Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι συλληφθέντες αποθήκευαν τα δέματα σε νησίδα (σ.σ. Αη Γιάννη;) της Ζακύνθου και στην συνέχεια φόρτωναν μετασκευασμένα φορτηγά διεθνών μεταφορών με προορισμό τη Β. Ευρώπη (σ.σ. λένε τη Νορβηγία).
Η αστυνομική επιχείρηση ήταν αιφνίδια και εντυπωσιακή και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους με ιδιαίτερη επισημότητα και ικανοποίηση σε συνέντευξη στην Αθήνα, τον Μάιο του 2016.
Ο Μπαλίλι υπήρξε κατά τα λοιπά ευυπόληπτος πολίτης της κοινωνίας των Αγ. Σαράντα, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Συγκοινωνιών (σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και αυτός μέλος του κόμματος LSI, του Ιλίρ Μέτα) με αρμοδιότητες εκτός της χορήγησης των διπλωμάτων οδήγησης και του ΚΤΕΟ και της έκδοσης αδειών διεθνών μεταφορών. Στην ιδιοκτησία του είναι ξενοδοχείο, εστιατόριο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, εταιρεία security, λεωφορείων διεθνών συγκοινωνιών κ.α.

Η κόντρα Γενικού Εισαγγελέα - Αμερικανού πρέσβη

Ενδεικτική του κλίματος στη Χώρα είναι και η δημόσια αντιπαράθεση, που ξέσπασε ανάμεσα στον Αμερικανό πρέσβη, Ντ. Λου και τον Γενικό εισαγγελέα Α. Λάλα. Αντάλλαξαν βαρειές κουβέντες με τον Αμερικάνο διπλωμάτη να κατηγορεί ότι καθυστερεί σκοπίμως τη μεταρρύθμιση στην Δικαιοσύνη και τον Αλβανό αξιωματούχο να διαμαρτύρεται για παρέμβαση στα εσωτερικά της Χώρας με υπαινιγμούς ότι ο Λου δεν είναι και του περιβάλλοντος του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου! Μύλος, που γίνεται ακόμα πιο... μύλος αφού η προτίμηση της σημερινής αλβανικής ηγεσίας αποδίδεται, τουλάχιστον σε δημοσιογραφικά σχόλια, στους Δημοκρατικούς και τους Κλίντον ενώ κορυφαία στελέχη της έχουν επαγγελματικό παρελθόν σε δραστηριότητες στην χρηματοπιστωτική σφαίρα, γεγονός που χρησιμοποιείται ως τεκμηρίωση του ισχυρισμού!

Αναδημοσίευση από την Ενημέρωση Weekend Edition της 4/2/2017

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.