Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πυκνώνουν τα μπλόκα και στην Ήπειρο

31 Ιανουαρίου 2017 / 15:29

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Την Ελλάδα σε… κομμάτια δείχνουν αποφασισμένοι να κόψουν οι αγρότες, καθώς προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και στήνουν με τα τρακτέρ τους μπλόκα σε νέα σημεία στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Αν και μέχρι στιγμής οι αποκλεισμοί των δρόμων είναι προειδοποιητικού χαρακτήρα και ολιγόωροι, ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία, τα οποία αναμένεται να πληθύνουν τις επόμενες μέρες, καθώς οι αγρότες ετοιμάζονται να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη και πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Την ίδια ώρα οι αγρότες της Αιγιαλείας ήδη αποκλείουν την εθνική Πατρών - Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, για τρεις ώρες κάθε απόγευμα, στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες έστησαν δύο μπλόκα, ένα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου και ένα στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, ενώ παραμένουν και τα δύο μπλόκα στην Άρτα.
Στον νομό Ιωαννίνων δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για μπλόκα, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί από την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί δύο κινητοποιήσεις. 
Στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθούν δύο προσυγκεντρώσεις, η μία έξω από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και η άλλη στο Πανηπειρωτικό στάδιο, και στη συνέχεια οι αγρότες με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ θα κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός της Εφορίας Ιωαννίνων.
Κάλεσμα στήριξης του αυριανού συλλαλητηρίου των αγροκτηνοπτηνοτρόφων στην κεντρική πλατεία απευθύνει ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών».
«Η ελληνική αγροκτηνοτροφική παραγωγή συρρικνώνεται–εγκαταλείπεται. Οι αγροκτηνοτρόφοι, από τα χρέη που τους ακολουθούν και από τα νέα δυσβάσταχτα φοροεισπραχτικά μέτρα που τους επιβάλλονται, θα μείνουν χωρίς σπίτια και εγκαταστάσεις και θα πάρουν των ομματιών τους. Τα ξένα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα θα κατακλύσουν τις αγορές της χώρας. Η ακολουθούμενη επιβαλλόμενη αγροκτηνοτροφική πολιτική, αν συνεχισθεί, είναι εντεταλμένη. Μπορεί να ανατραπεί. Και οι περίφημες διαπιστώσεις ότι η πρωτογενής παραγωγή θα φέρει την ανάπτυξη, να γίνουν πραγματικότητα. Όλοι μαζί, όταν θέλουμε, μπορούμε», τονίζεται.
Κάλεσμα στην κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Εφορία απευθύνει, από την πλευρά του ο Σύλλογος Γυναικών νομού Ιωαννίνων της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος.