Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανταλλαγή εμπειρίας με άλλες πόλεις της UNESCO στο συνέδριο της Σιένα

Σιένα
30 Ιανουαρίου 2017 / 12:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Οχυρωμένες πόλεις, Ανοικτές Κοινωνίες - Διαχείριση Ιστορικών Οχυρώσεων σε Αστικά Κέντρα Παγκόσμιας Κληρονομιάς»,

που πραγματοποιήθηκε στη Σιένα της Ιταλίας,  στις 26 και 27 Ιανουαρίου συμμετείχε ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε  από το Περιφερειακό Γραφείο UNESCO της Βενετίας  και το Δήμο της  Siena, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κέντρο Κληρονομιάς – Τμήμα Πολιτισμού της UNESCO στο Παρίσι και περιελάμβανε συζητήσεις και ανταλλαγή εμπειριών για τις  ιδιαιτερότητες των οχυρωμένων πόλεων, την προστασία τους και τις δυνατότητες ανάπτυξή τους.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με ομολόγους του άλλων ιστορικών πόλεων της Ευρώπης και ειδικούς της UNESCO και συζήτησαν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κέρκυρα, δεδομένης μάλιστα της διαδικασίας της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Πολύ  χρήσιμη ήταν η επαφή με την Ιταλική Ένωση Μνημείων UNESCO, μια συμμαχία που ενδυναμώνει τους Δήμους με μνημεία UNESCO στη διαχείριση, συντήρηση, χρηματοδότηση και ανάδειξή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησαν επαφές για ανταλλαγή και πιθανή μεταφορά της σχετικής εμπειρίας στα μνημεία UNESCO της Ελλάδας μέσω δικτύωσης των  Δήμων που  αυτά ανήκουν.