Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Γ. Σταθάκης από την Πάτρα για τους δασικούς χάρτες

Κτηματολόγιο
27 Ιανουαρίου 2017 / 17:09

ΠΑΤΡΑ. Την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα που έχει η κατάρτιση και η κύρωση των δασικών χαρτών υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την συνάντηση που είχε στην Πάτρα με τη διοίκηση και τους εργαζομένους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, καθώς και της Δασικής Υπηρεσίας.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί βασικό και μακρόπνοο έργο υποδομής, με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και με θετικές συνέπειες για την εθνική οικονομία. Ταυτόχρονα, η οριοθέτηση αυτή διευκολύνει τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και την αξιοπιστία των εγγραφών στις κτηματογραφήσεις του Κτηματολογίου, με άμεσο όφελος στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων, καταργεί τη γραφειοκρατία με την εισαγωγή αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εγκαθιδρύει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη. 
Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, οι πολίτες δεν πρέπει να στέκονται κριτικά απέναντι στην υλοποίηση του έργου αυτού, που γίνεται για πρώτη φορά, διασφαλίζοντας, έτσι, το φυσικό περιβάλλον και τις τωρινές και μελλοντικές γενιές. Είναι άδικο, πρόσθεσε ο Υπουργός, ένα μικρό ποσοστό της συνολικής έκτασης των δασικών χαρτών που θα τεθεί σε φάση αντίρρησης να κρατά σε ομηρία το σύνολο της έκτασης. Ειδικότερα, για τις αμφισβητήσεις που θα προκύψουν από την υποβολή αντιρρήσεων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα εξεταστούν από την αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα δοθούν οι κατάλληλες λύσεις. 
Αναφορικά με τις αιτιάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Σταθάκης ανέφερε τα εξής:
 -Οι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αλλά ποιες περιοχές είναι δάση. Είναι συνταγματικά δίκαιο να αποκαλυφθούν οι παράνομες εκχερσώσεις και να αποδοθεί στους πολίτες γη που είχε καταληφθεί χωρίς άδεια.
 -Τα τέλη των αντιρρήσεων είναι μειωμένα κατά 10%. Ωστόσο, εξετάζεται από το ΥΠΕΝ δημιουργία κλίμακας μεταξύ των 135-450 ευρώ, που θα μειώσει το κόστος αντίρρησης. Προβλέπονται, επίσης, πέντε περιπτώσεις για ατελή υποβολή αντίρρησης: Για περιοχές που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων ή των οικιστικών πυκνώσεων, για όσες φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για αυτές που φαίνονται είτε το 1945 είτε τώρα ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού και για εκείνες με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.
 -Τα έσοδα από τα τέλη αντιρρήσεων θα χρηματοδοτήσουν τη σύνταξη δασικών χαρτών στην υπόλοιπη χώρα.
-Δεν εξετάζεται παράταση των προθεσμιών για την υποβολή αντιρρήσεων.
-Δεν χρειάζονται μεσάζοντες για την υποβολή αντιρρήσεων.
-Για τις περιπτώσεις λαθών στο δασικό χάρτη εξετάζεται η δυνατότητα επιστροφής των ποσών που απαιτούνται για την υποβολή αντιρρήσεων.
Σήμερα αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σε οκτώ ακόμη περιοχές (Αχαΐα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Αργολίδα, Πρέβεζα, Αθήνα και Φλώρινα).