Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τα πλήκτρα του χειμώνα» στο Piano Plus Festival

Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών Ι. Π.
19 Ιανουαρίου 2017 / 11:03

ΑΘΗΝΑ. Τα «πλήκτρα του χειμώνα» θα φιλοξενηθούν στo Piano Plus Festival, για δύο μέρες, 27 και 29 Ιανουαρίου. Ένα φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα

και φέτος φιλοξενείται από το Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου - Ταύρου σε συνεργασία με τη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, παρουσιάζοντας πέντε πιανίστες από όλη την Ελλάδα.
Οι Λάμπης Βασιλειάδης (πιανίστας και καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου), Νίκος Λαβασάς, Μαρία Βέγκου, Ελένη Περσεφόνη - Σταυριανού και Εύα Πανάγου, είναι όλοι τους νέοι καλλιτέχνες με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σημαντική παρουσία σε μουσικά καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
 
Τα πλήκτρα του Χειμώνα ή αλλιώς καλλιτέχνες νέοτεροι και γηραιότεροι, ακαδημαϊκοί ή αναζητητές μιας επαφής που επιτρέπει στον ερμηνευτή να χρησιμοποιήσει τα πλήκτρα για να αγγίξει τον δικό του εσωτερικό κόσμο, μεταφέροντας στον ακροατή την εμπειρία της σύνδεσης με το συναίσθημα. Το ρεπερτόριο ποικίλει αν και μοιραία καθορίζεται από τις προσωπικές ανάγκες που τα πλήκτρα σχεδόν ασυνείδητα εκφράζουν.

«Ο Χειμώνας ένα σύμβολο για το συναίσθημα εκείνο που μπορεί να ξεπεράσει το παγωμένο λευκό των πλήκτρων και να αγγίξει χορδές που συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Έτσι το κρύο με το θερμό αγκαλιάζονται με νόημα που η τέχνη της μουσικής αποκαλύπτει στους ερμηνευτές και το ακροατήριο». Λάμπης Βασιλειάδης.
 
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ
 
Οι συναυλίες και τα μουσικά εργαστήρια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου με είσοδο ελεύερη για το κοινό και τους συμμετέχοντες σπουδαστές ωδείων και μουσικών σχολείων. Αναλυτικές πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και το φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.pianoplusfestival.gr
 
Αναλυτικό πρόγραμμα φεστιβάλ:
27 Ιανουαρίου, 19:30 (Είσοδος ελεύθερη)
Ρεσιτάλ πιάνου φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου
Η πρώτη ημέρα του μεγάλου φεστιβάλ πιάνου Τα Πλήκτρα του Χειμώνα που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος στην Αθήνα και για πρώτη φορά στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου-Ταύρου. Στην εναρκτήρια αυτή συναυλία θα μετέχουν τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές της κατεύθυνσης πιάνου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο ρεσιτάλ θα παρουσιαστούν έργα των σημαντικότερων συνθετών του πιανιστικού ρεπερτορίου όπως Schumann, Liszt και Schubert, από πέντε νέους καλλιτέχνες, Νίκο Λαβασα, Μαρία Βέγκου, Εύα Πανάγου και Ελένη-Περσεφόνη Σταυριανού. Το φεστιβάλ δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους πιανίστες της νέας γενιάς να παρουσιάσουν το έργο τους στο Αθηναϊκό κοινό! Μην το χάσετε!
 
29 Ιανουαρίου, 10:00 - 12:00 (Είσοδος ελεύθερη)
Εργαστήρια και ανοιχτά μαθήματα πιάνου από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ένα μουσικό εργαστήριο και ανοιχτά μαθήματα πιάνου για όλους τους σπουδαστές πιάνου όλων των επιπέδων και ηλικιών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούν, να συζητήσουν και να αναλύσουν ερμηνευτικά θέματα και φυσικά να μοιραστούν εμπειρίες με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών οι οποίοι θα διδάξουν δωρεάν πιάνο στις εγκαταστάσεις του ωδείου. Μια επίσης μοναδική ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν τον κόσμο του πιάνου και να έχουν μια πρώτη επαφή με το όργανο. Δηλώσεις συμμετοχής για τα μαθήματα online στο www.pianoplusfestival.gr στη σελίδα ’Πλήκτρα του Χειμώνα’ έως και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017.
 
29 Ιανουαρίου, 12:00 - 13:00 (Είσοδος ελεύθερη)
Ομιλία και συναυλία πιάνου από τον καθηγητή και πιανίστα Λάμπη Βασιλειάδη για τις προοπτικές μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Σε συνέχεια των ανοιχτών μαθημάτων και εργαστηρίων πιάνου που θα πραγματοποιηθούν το πρωί της ίδιας ημέρας στις εγκαταστάσεις του ωδείου, θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή και πιανίστα Λάμπη Βασιλειάδη στην οποία θα συζητηθούν θέματα γύρω από την τέχνη του πιάνου. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και συζήτηση γύρω από θέματα που απασχολούν γονείς και μαθητές στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης και προοπτικής των νέων σε αυτό τον τομέα. Μαθητές, καθηγητές μουσικής και κοινό θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τον κ. Βασιλειάδη και τους φοιτητές του πανεπιστημίου σχετικά με τις μουσικές σπουδές στην Ελλάδα και τη δυνατότητα δημιουργίας μιας μουσικής σταδιοδρομίας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στο τέλος της ομιλίας θα πραγματοποιηθεί μικρή συναυλία πιάνου.
 
29 Ιανουαρίου, 19:30 (Είσοδος ελεύθερη)
‘Το ταξίδι του Ήρωα’ - Ρεσιτάλ πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη
Πρόγραμμα:
Ludwig van Beethoven, Ηρωικές Παραλλαγές, Έργο 35
15 Παραλλαγές και μια Φούγκα σε μι ύφεση μείζονα
Πέμπτη Συμφωνία (μεταγραφή για σόλο πιάνο, Franz Liszt S 464)
Σονάτα για πιάνο, Έργο 109
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους καλλιτέχνες και το φεστιβάλ ή δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια πιάνου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.pianoplusfestival.gr ή καλέστε στο +30 213 038 25 40.