Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρασινάλογα

Editorial
18 Ιανουαρίου 2017 / 11:54

Τώρα που η ανάγκη εφαρμογής χωροταξικών κανόνων ώστε να απελευθερωθεί γη και να δεχθεί τις οχλούσες χρήσεις, όλο και συχνότερα αναφέρεται η αλήστου μνήμης, τέτοια μελέτη, που εκπονήθηκε προ δεκαετίας.

Εκείνη η μελέτη, που είχε παραγγείλει ο νομάρχης Μαχειμάρης και εκπονήθηκε επί νομάρχη Πουλημένου με την εντολή να διερευνηθεί και μια εναλλακτική του Τεμπλονιού χωροθέτηση της εγκατάστασης για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Είχε ήδη τιναχτεί στον αέρα ο Περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) με την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον Βορρά ενώ βεβαίως και οι προϋποθέσεις επιτυχίας του Σχεδιασμού είχαν ελαχιστοποιηθεί εφόσον οι τρεις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις δεν λειτούργησαν, όπως προβλεπόταν, σχεδόν ταυτόχρονα (σ.σ. στην πραγματικότητα δεν λειτούργησαν ποτέ).
Έτσι οι πόροι του Τεμπλονιού, που μετατράπηκε στον έναν και μοναδικό υποδοχέα, καταναλώθηκαν γρήγορα και με τον χειρότερο τρόπο. Μιας και για χίλιους λόγους, διαπιστώθηκαν και εκ γενετής κακοτεχνίες ενώ δεν στελεχώθηκε πλήρως και σωστά, ποτέ! Οι αναφορές αυτές δεν γίνονται σε επίδειξη νεανικής μνήμης αλλά διότι η επικαιρότητα με τις δεξαμενές υγραερίου και καυσίμου στα Γουβιά, αποκάλυψε με καραμπόλα μιαν άλλη κατάκτηση του λαϊκού κινήματος. Η διερεύνηση τότε μιας θέσης για την δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) ώστε να υπάρχει απάντηση στο ερώτημα "κι αν φύγουν που να πάνε;", είχε οδηγήσει σε δυο πιθανούς χώρους. Και οι δυο στη δυτική περιφέρεια της πόλης. Ο ένας σ'ένα παλιό νταμάρι στους Βαρυπατάδες. Ποιος είδε τον θεό και δεν τον εφοβήθηκε; Το κίνημα με την σφραγίδα τοπικού δημοψηφίσματος, απέτρεψε το σχέδιο της νομαρχίας να χρησιμοποιήσει για την οργανωμένη εγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων, τον προτεινόμενο χώρο στην περιοχή (σ.σ. που είναι βιότοπος, απείρου κάλους κλπ).
Σήμερα, που βεβαίως και δεν έχουμε βρει κανέναν χώρο και για τίποτα, στην περιοχή που απειλούνταν τότε από την εγκατάσταση των κερκυραϊκών βιοτεχνιών, έχει αδειοδοτηθεί και λειτουργεί μια εκ των πέντε εν Κερκύρα προμηθευτριών υγραερίου ενώ κάπου, πιο 'κει, προσωρινώς και ατύπως, έχουν επανειλλημένα στοιβαχτεί τα σκουπίδια, όταν το άλλο κίνημα συχνά-πυκνά απέτρεπε να πέσουν στον Γολγοθά του Τεμπλονιού!
Ήγουν, είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και αυτοκαταστροφικοί!