Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία έξω από τις δεξαμενές υγραερίου (video)

Γουβιά
15 Ιανουαρίου 2017 / 09:23

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της διαρροής υγραερίου, που θορύβησε τον κόσμο στις γύρω περιοχές, οι περίοικοι πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις

της Πετρογκάζ στα Γουβιά. Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης έχει ανασταλεί προσωρινά, έως ότου γίνει έλεγχος και εκδοθεί πόρισμα για τις συνθήκες λειτουργίας.
Παρόντες στη συγκέντρωση εκτός από τους κατοίκους ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Αλέκος Μιχαλάς, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κέρκυρας Γιώργος Ραιδεστινός και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Μπάμπης Χαραλάμπους.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν τη μόνιμη διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου στα Γουβιά.

Δείτε τι δήλωσε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Γουβιών Μαρίνος Μικάλεφ



Για τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας μίλησε ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κέρκυρας Γιώργος Ραιδεστινός:



Συμπαράσταση προς τους κατοίκους της περιοχής δήλωσε ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπης Χαραλάμπους:



Στο πλαι των κατοίκων και ο αντιπεριφερειάρχης Αλέκος Μιχαλάς, ο οποίος δήλωσε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα εξετάσει άμεσα το πόρισμα των ελέγχων και των συνθηκών λειτουργίας των εγκατάσεων:




Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γουβιών ανέφερε στην ανακοίνωσή του πριν από λίγες μέρες :

«Η εγκατάσταση της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ έχει  χωροθετηθεί στην περιοχή από το 1972 επί Χούντας  σε περιοχή που και τότε υπήρχε οικισμός  που υφίστατο από το 1923. Η εγκατάσταση λειτουργεί  μέχρι  και σήμερα  με τη δικαιολογία  ότι δεν υπάρχουν χωροθετημένες  περιοχές  με χρήση ΒΙΟΠΑ, ΒΙΠΕ στην Κέρκυρα. Ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχαν ή υπάρξουν, η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ θα ήταν υποχρεωμένη να εγκατασταθεί μέσα σε δέκα χρόνια.
Σήμερα, μια εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους βρίσκεται σε περιοχή με ασυμβίβαστη χρήση, τόσο λόγω ειδικού διατάγματος (Αλυκές, Γουβιά, 1979), αλλά και επαφής με τον οικισμό των Γουβιών (1985).

Ο ισχυρισμός  ότι η εγκατάσταση είναι ασφαλής αποδείχτηκε ανεδαφικός μετά τη διαρροή της εγκατάστασης την περασμένη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και σε μια χρονική στιγμή όπου η μία δεξαμενή ήταν σφραγισμένη και η άλλη σχεδόν άδεια. Η πιθανότητα ατυχήματος από ανθρώπινο λάθος ή άλλη αιτία πάντα υπάρχει όπως επίσης και οι αυξητικές τάσεις τρομοκρατικών χτυπημάτων σε τουριστικές περιοχές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Για αυτούς τους λόγους  άλλωστε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις πρέπει να λειτουργούν σε συγκεκριμένους χώρους και σίγουρα σε μακρινές αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές.
Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να λειτουργεί μια εγκατάσταση με μη σύννομη δεξαμενή,  όταν ένα κατάστημα που έχει τμήμα του αυθαίρετο, σφραγίζεται στο σύνολο του.
Γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει καθαιρεθεί η μια δεξαμενή, η οποία σφραγίστηκε τον Ιούλιο του 2013, αφού έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετη;

Δεν μπορεί η κοινωνία της Κέρκυρας πλέον να φιλοξενεί μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά ενός οικισμού και μιας τουριστικής περιοχής στο κέντρο του νησιού. Ζητούμε ξεκάθαρα τη μόνιμη διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου στην περιοχή των Γουβιών».