Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιατί δεν πληρώνει τις φυσιοθεραπείες Ειδικής Αγωγής ο ΕΟΠΥΥ;

Για τα παιδιά μας
13 Ιανουαρίου 2017 / 16:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την διακοπή αποζημίωσης θεραπειών Ειδικής Αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ, το σωματείο «Για τα παιδιά μας» απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό

με θέμα την επανεξέταση του καθεστώτος των συμβάσεων Ειδικής Αγωγής.
Η επιστολή
«Κύριε Υπουργέ,
το σωματείο μας όχι απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις στην προσπάθεια υπογραφής σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των θεραπευτών τις Ειδικής Αγωγής, αλλά εδώ και δύο μήνες, μετά από αίτημα γονέων και συνεχόμενης επικοινωνίας με τον ΕΟΠΥΥ, προσπαθεί να κατανοήσει για πoιό λόγο, χωρίς καμία προηγούμενη νομοθετική αλλαγή έγινε ξαφνικά διακοπή αποζημίωσης των φυσικοθεραπειών σε παιδιά που εμπίπτουν στην ειδική αγωγή από τα τμήματα παροχών του ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ του νησιού μας όπως επίσης γιατί δεν έχουν αποζημιωθεί αποδεικτικά που έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες.
Στο σωματείο μας υπάρχει σχετική επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από: ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές με εξειδίκευση στα παιδιατρικά και επειδή επιθυμούμε και εμείς την εξυγίανση της Ειδικής Αγωγής, η ομάδα σας παραθέτει τις εξής προτάσεις:
• Η απόδοση της δαπάνης Ειδικής Αγωγής αφορά το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας και τελικώς τον ΕΟΠΥΥ.
• Οι επιστήμονες πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και πτυχία του εξωτερικού αναγνωρισμένα ισότιμα και αντίστοιχα από τον ΔΟΑΤΑΠ, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για όλη την επικράτεια, που αφορούν την Ειδική Αγωγή είναι οι εξής: ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ, ΠΑΙΔΟΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ,ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ και όχι όπως αναφέρεται στη σύμβαση ψυχοθεραπευτές ( οι οποίοι είναι ανειδίκευτοι και επικίνδυνοι για την έκβαση των θεραπειών), ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ, ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ, ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ με εξειδίκευση στα παιδιατρικά. Ως εκ τούτου απαιτείται αναπροσαρμογή του κρατικού τιμολογίου για τις θεραπείες ώστε να μην συνταγογραφούνται ενίοτε πλασματικές λογοθεραπείες για να μπορούν να καλυφθούν και οι υπόλοιπες εξατομικευμένες θεραπείες ειδικής αγωγής.
• Να συσταθούν Ελεγκτικές επιτροπές από Επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής που θα διενεργούν ελέγχους εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, με στόχο τον:
α) έλεγχο της ψυχικής υγείας των ειδικών που δουλεύουν στην Ειδική Αγωγή
β) τις επιτόπου αυτοψίες σε θεραπευτικούς χώρους και κέντρα Ειδικής αγωγής, για να εξακριβωθεί αν οι θεραπευτές που σφραγίζουν τις αποδείξεις των ασφαλισμένων δικαιούχων ειδικής αγωγής, είναι και οι ίδιοι που πραγματοποιούν τις θεραπείες
γ) την γνησιότητα των πτυχίων των θεραπευτών.
• Να απαιτείται οι εργαζόμενοι στα κέντρα ειδικής αγωγής και θεραπευτικούς χώρους να υπογράφουν συμβάσεις εργασίας με τα θεραπευτήρια που εργάζονται , ώστε να είναι εφικτό να ελέγχονται ποιοι ειδικοί απαρτίζουν την Διεπιστημονική τους ομάδα.
• Να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για διαγνώσεις και γνωματεύσεις από τα ΚΕΔΔΥ (2-2,5 έτη) και τα ΚΨΥ (4 έως και 6 μήνες).
• Αναβάθμιση του μηχανογραφημένου συστήματος του ΕΟΠΥΥ, ώστε τα αποδεικτικά παραλαβής δικαιολογητικών στις παροχές ασθενείας, να αναγράφονται με σταθερότητα οι πραγματικές πραγματοποιηθείσες θεραπείες ειδικής αγωγής.
• Να αποζημιώνονται οι γονείς που έχουν ιδιωτική παράλληλη στήριξη στα παιδιά τους διότι η δημόσια έρχεται μήνες μετά την επώδυνη προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο και δεν επαρκεί για όλα τα περιστατικά.
• Να μελετηθεί ένα πλαίσιο ώστε σε βάθος χρόνου, η ειδική αγωγή να είναι στην βασική εκπαίδευση την εκπ/κων και τα σχολεία να είναι πολυδύναμα έτσι ώστε οι ομάδες ειδικής αγωγής να είναι μέρος του δημοσίου σχολειού αποφορτίζοντας το σύστημα. Μία κακή διαχείριση της κατάστασης που θα αναγκάσει τα παιδιά να παραμείνουν μακριά από τις θεραπείες τους λόγω οικονομικών των οικογενειών τους θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα σχολεία.
• Να επανεξεταστεί σοβαρά το καθεστώς των συμβάσεων “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016
• Να μη συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός της ‘Ειδικής Αγωγής’
• Παράταση στο ισχύον καθεστώς μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για 6 τουλάχιστον μήνες
• Ζητάμε επίλυση των νομικών και θεσμικών προβλημάτων των συμβάσεων
• Ζητάμε διαπραγμάτευση πραγματική και όχι προσχηματική»
Με εκτίμηση,
Για το σωματείο «για τα παιδιά μας», η πρόεδρος Χειμαριού Γενοβέφα-η Γεν. Γραμματέας Θεοδώρα Βασιλεία Τρίψα
 
Η επιστολή κοινοποιείται:
 Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ Μπερσίμης Σωτήριος, Διεύθυνση Συμβάσεων ΕΟΠΥΥ Γιαννακού Αντωνία, Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ Ρηγάτος Θεοφάνης, Μερόπη Τζουφη μέλος ΕΠΕΚΕ Υγείας, Παπαδόπουλος Σάκης, Συντονιστή της ΕΠΕΚΕ Υγείας, Πανδή Νικολέττα Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κερκύρας , Παυλίδης Κώστας Βουλευτής Κέρκυρας, Βάκη Φωτεινή - Βουλευτής Κέρκυρας, Ζήκος Ιωάννης Μέλος Επιτροπής ΑΝΕΛ, Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κερκύρας Χρήστος Άνθης, πρόεδρος  Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Γονίδη Μαρία