Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποχαιρετισμός στο φίλο Στάθη Ευσταθιάδη

Ευσταθιάδης
13 Ιανουαρίου 2017 / 15:44

Δύσκολη μέρα η χθεσινή στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Μετά 56 χρόνια φιλίας και συμπόρευσης στη Δημοσιογραφία αποχαιρέτησα στο τελευταίο ταξίδι τον Στάθη Ευσταθιάδη, τον Πρύτανη του Διπλωματικού Ρεπορτάζ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Φοίτησε στο Βαρβάκειο και στη συνέχεια στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Λωζάννης και το Τμήμα Διπλωματίας και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Η γνωριμία μας και η φιλία μας άρχισε το 1960, όταν συμπορευτήκαμε στο Πολιτικό Ρεπορτάζ, εκείνος στην «Αυγή» και εγώ στο «ΒΗΜΑ». Δεν θα ξεχάσω τις πρώτες μέρες της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Ο Στάθης ζούσε δικαιολογημένα, ως συντάκτης στην «Αυγή», ότι σύντομα θα βρεθεί σε κάποια φυλακή ή στην εξορία…
Δεν πέρασαν πολλές μέρες και στο Μπραζίλιαν της Βουκουρεστίου που πίναμε καφέ μου αποκάλυψε ότι την επομένη θα έφευγε για την Ελβετία. Η Χούντα δεν είχε προλάβει να ελέγχει τα αεροδρόμια…
Μετά κάποιους μήνες θα λάβω μήνυμα του από τη Νέα Υόρκη. Πρότεινα τότε να τον ορίσουμε ανταποκριτή για ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ. Μεγάλη η προσφορά του στην πληροφόρηση των αναγνωστών για τις διεθνείς εξελίξεις και σε σχέση με την Ελλάδα με το ρεπορτάζ του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον ΟΗΕ.
Μετά την πτώση τη Χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο ΒΗΜΑ. Ανέλαβε κυρίως το Διπλωματικό ρεπορτάζ και αυτοτελείς αποστολές στο εξωτερικό ή με συμμετοχή στις αποστολές Πρωθυπουργών και Υπουργών Εξωτερικών.
Η αναγνώριση των γνώσεων του στην εξωτερική πολιτική και η απόλυτη αντικειμενικότητα των απόψεων και κρίσεων του αναγνωρίστηκε με την επιλογή του ως μέλους της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του.
Ο Στάθης, όπως τον προσφωνούσαμε όλοι στο ΒΗΜΑ, τιμήθηκε για το ήθος και την έντιμη δημοσιογραφία από την Ακαδημία Αθηνών και με το βραβείο του Ιδρύματος Δημοσιογραφίας Μπότση.
Ηταν μέλος του International Press Institute, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και του Τιμητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ο Στάθης, λάτρης της κλασικής μουσικής και των ταξιδιών, ανέδειξε και τίμησε τη σοβαρή και έγκυρη δημοσιογραφία. Και έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και, όπως μου εξομολογήθηκε στην τελευταία συνάντηση μας, με ήρεμη τη συνείδηση του διότι ουδέποτε υπέκυψε στον πειρασμό του λαϊκισμού και παραποίησης των γεγονότων.