Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μένουν οι δεξαμενές που...φεύγουν!

Διαρροή υγραερίου
13 Ιανουαρίου 2017 / 11:58
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη χωροταξική διευθέτηση συνολικά των οχλουσών χρήσεων, επικαλούνται οι αρμόδιοι ώστε να γίνει δυνατή η απομάκρυνση των δεξαμενών υγραερίου και καυσίμου από τον οικισμό των Γουβιών.

Στο μεταξύ ζητείται η αποκατάσταση της ασφαλούς λειτουργίας ώστε να επιστραφεί η άδεια που ανακλήθηκε προσωρινά.

Η οριστική απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων θα είναι το αντικείμενο του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις οχλούσες χρήσεις, που θα εκπονηθεί για λογαριασμό του Δήμου, σε συνέχεια της έγκρισης των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, που εκκρεμεί και αναμένεται. Αυτή είναι η απάντηση των περιφερειακών αρμοδίων στην εύλογη, δημοσιογραφική ερώτηση "πότε θα τελειώσει επιτέλους αυτή η εκρηκτική (σ.σ. σχήμα λόγου) και αταίριαστη συμβίωση. Ο λόγος γίνεται τόσο για τις δεξαμενές υγραερίου όσο και για εκείνες των καυσίμων αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή των Γουβιών.
 
Το ιστορικό
 
Παρά το γεγονός ότι η πρώτη παρανομία βαρύνει τους οικιστές και όχι τους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων, που προηγήθηκαν. Οι μετέπειτα άδειες οικοδομής εκδόθηκαν από τις εδώ Υπηρεσίες, επεκτείνοντας τον οικισμό πέριξ των δεξαμενών!
Με τον ν.4155/2013 οι όποιες νέες δεξαμενές όφειλαν να σταματήσουν να λειτουργούν έως 31.12.2016. Όχι όμως και οι προϋπάρχουσες και κανονικά αδειοδοτημένες, που κατά τον νομοθέτη μπορούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν ανάμεσα από τα σπίτια!

Η εταιρεία υγραερίου, παρά ταύτα, σταμάτησε να εμφιαλώνει στα Γουβιά από τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα απέλυσε όλο της το προσωπικό. Όμως η παλιά δεξαμενή είχε ακόμα υγραέριο, η διαρροή του οποίου έγινε αντιληπτή από τους περιοίκους, τις προάλλες.
 
Η κολοκυθιά
 
Δεν είναι όμως αυτή η οριακής χωρητικότητας δεξαμενή το μόνο ενοχλητικό (σ.σ. και επικίνδυνο) "πράμα" στην περιοχή. Είναι και οι δεξαμενές των καυσίμων (σ.σ. αεροσκαφών, λένε). 

Στην ερώτηση, προς τους αρμοδίους της Περιφέρειας, γιατί δεν τις απομακρύνετε; Η απάντηση είναι μια ακόμα ερώτηση, και που να τις πάμε;
Και για ν' αποφύγουμε την κολοκυθιά, επικαλεστήκαμε τα ευρήματα της αλήστου μνήμης, χωροταξικής μελέτης οχλουσών χρήσεων, στην οποία αναφέρεται το χθεσινό, κύριο άρθρο. Η κατάληξη της συζήτησης έτεκεν την πρώτη φράση αυτής της δημοσιογραφικής καταγραφής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.