Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο καιρός γαρ εγγύς

Editorial
12 Ιανουαρίου 2017 / 11:06

Κάποιοι θα ζημιώσουν, προκειμένου να μπει μια τάξη στον χώρο και τις χρήσεις γης. Δε γίνεται αλλιώς. Η περίπτωση της διαρροής αερίου στα Γουβιά, υπενθυμίζει

μια ακόμα υποχρέωση, που την έχουμε σπρώξει κάτω από το χαλάκι, να μη φαίνεται. Μύρισε όμως και υπενθύμισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Για την ιστορία υπενθυμίζεται η περίφημη Χωροταξική Μελέτη για τις οχλούσες χρήσεις, που παρήγγειλε η Νομαρχία Μαχειμάρη, μεγάλωσε για να χωρέσει και μια προσέγγιση για τα σκουπίδια και κάπου εκεί χάθηκε, κάτω από τις κατάρες των δημάρχων των περιφερειακών Δήμων και προς δόξαν του κινήματος, που χαρακτήριζε τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου ισοδύναμη με την εναπόθεση ραδιενεργών υλικών! Δεν ήθελε και πολύ; Η εφαρμογή της διακόπηκε επί Νομαρχίας Πουλημένου, ουδέποτε επανήλθε στη διοικητική επικαιρότητα, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
Ο συλλογισμός που κρύβεται (;) πίσω από την απόλυτη, κατά τόπους, άρνηση, είναι η πεποίθηση ότι κατά την εφαρμογή της όποιας νέας χωροθέτησης, της όποιας οχλούσας δραστηριότητας, όλες οι προβλεπόμενες εγγυήσεις και οι προδιαγραφές ασφαλείας θα καταπέσουν και θα εξαφανιστούν, αφήνοντας τον επιλεχθέντα νέο τόπο, τουλάχιστον επισφαλές πεδίο. Οι αντιδρώντες, προς επίρρωσιν του συλλογισμού, έχουν μύρια όσα παραδείγματα να ξεδιπλώσουν και τις περισσότερες φορές δε λένε ψέματα.
Είναι προφανής η πολιτικότητα του προβλήματος. Δεν πρόκειται για τεχνικές εγγυήσεις. Κανείς δεν τις πιστεύει! Κι όσο δεν συμβαίνει το κακό, εφησυχάζουν οι πάντες, διοικούντες και διοικούμενοι.
Όπως όμως δείχνει η υπόθεση των σκουπιδιών, τουλάχιστον σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο, ο χρόνος δεν είναι άπειρος. Περιθώρια δίνονται ώστε να επικρατήσει ο ορθολογισμός, η εμπιστοσύνη και η ευθύνη.
Εκείνος ο πολιτικός χώρος (φορέας), που θα εμπνεύσει μια τέτοια προοπτική ώστε να επιβληθεί (σ.σ. η επιλογή των ρημάτων δεν είναι τυχαία και αυθαίρετη) η επιστημονικά και κοινωνικά ενδεικνυόμενη λύση, θα είναι το πρότυπο του καινούργιο σε αντικατάσταση του πελατειακού και επιζήμιου παλιού.
Κι επειδή οσονούπω εγκρίνονται τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια και θα πρέπει να ξεκινήσει πλέον η κατά τόπους εξειδίκευση των ρυθμίσεων, ο καιρός γαρ εγγύς για την τοπική πολιτική, που δε θάχει χρόνο για άλλες αναβολές. Όχι διαδικαστικά αλλά αντικειμενικά, αν με καταλαβαίνεις;