Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην… κατάψυξη η Ήπειρος

10 Ιανουαρίου 2017 / 15:41

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Πάγωσε στην κυριολεξία η Ήπειρος τα τελευταία 24ωρα, ακόμη και αν η «Αριάδνη» δεν έδειξε το χειρότερό της πρόσωπο στην περιοχή. Ωστόσο, πρωτόγνωρες ήταν οι χιονοπτώσεις στις δυτικές ακτές του Ιονίου, όπως βέβαια και το ψύχος που έπληξε με ένταση ακόμη και το λεκανοπέδιο.

Αν και… μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια, αρκετές δυσκολίες προκάλεσε ο παγετός, τόσο στις μετακινήσεις, όσο και στις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων του νομού Ιωαννίνων, στα ορεινά και πεδινά.
Χθες, ο πάγος που δημιουργήθηκε σε πολλά σημεία της Λίμνης και ιδιαίτερα κοντά στις όχθες του Νησιού και την πλευρά της Ντραμπάτοβας, είχε ως αποτέλεσμα να μη διεξαχθούν δρομολόγια με τα πλοιάρια μέχρι τη μια το μεσημέρι, ενώ σημαντικό πρόβλημα υδροδότησης αντιμετώπισαν πολλοί κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων, όπως βέβαια και των περιοχών σε μεγαλύτερο υψόμετρο, λόγω του πάγου στις σωληνώσεις ύδρευσης. Εκατοντάδες κατοικίες έμειναν χωρίς νερό για πολλές ώρες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επίλυσης του προβλήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαν παγώσει οι σωληνώσεις που συνδέουν την παροχή με τις οικίες και τα διαμερίσματα και σε άλλες τα ρολόγια της ΔΕΥΑΙ.
Οι πολικές θερμοκρασίες άγγιξαν σε Μέτσοβο και ορεινό Ζαγόρι τους -15 βαθμούς, αλλά και σε περιοχές του λεκανοπεδίου, όπως η Ανατολή τους -12, με την αίσθηση του κρύου στον ανθρώπινο οργανισμό να είναι πολύ μεγαλύτερη. Υπό του μηδενός ήταν οι θερμοκρασίες στις παραθαλάσσιες περιοχές, στην Πάργα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα.
Οι υδάτινοι πόροι σε μεγάλο βαθμό μετατράπηκαν σε «γλυπτά πάγου», με μεγάλα τμήματα της Παμβώτιδας να έχουν παγώσει, όπως ακόμη και μικρά ποτάμια, χείμαρροι και καταρράκτες. Το σημαντικότερο, ωστόσο, πρόβλημα υπάρχει στο οδικό δίκτυο, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις των οχημάτων αλλά και των πεζών, σε σημεία που οι χαμηλές θερμοκρασίες μετέτρεψαν σε «παγοδρόμια». Μόνο το περασμένο τριήμερο η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Ηπείρου έριξε 500 τόνους αλάτι, σε όλο το οδικό δίκτυο προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάστηκαν οι οδηγοί για τα χωριά των Τζουμέρκων στην ορεινή Άρτα, ωστόσο χθες το μεσημέρι ολόκληρο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Ηπείρου ήταν ανοιχτό και η κυκλοφορία διεξαγόταν χωρίς προβλήματα. Βέβαια, η τεταμένη προσοχή των οδηγών είναι απαραίτητη όσο διαρκούν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως παράλληλα θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, όσοι μετακινούνται αυτές τις ημέρες στις ορεινές περιοχές.
 
ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ
 
Χάρη στην προετοιμασία που υπήρξε, τα σχολεία του δήμου στην πλειοψηφία τους λειτούργησαν κανονικά, παρόλο που υπήρξαν μικροπροβλήματα. Μόνο στο 6ο δημοτικό σχολείο Βρυσούλας, λόγω βλάβης που παρουσιάστηκε στον καυστήρα του καλοριφέρ, τα παιδιά αποχώρησαν πριν ολοκληρωθεί το ωράριο, ενώ, λόγω της διακοπής της υδροδότησης δε λειτούργησαν χθες και θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι νεοτέρας έξι παιδικοί σταθμοί του δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για τους 8ο Παιδικό Σταθμό Κατσικάς, 4ο Παιδικό Σταθμό Καρδαμιτσίων, 5ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Κιάφας και τους παιδικούς σταθμούς Δροσοχωρίου, Λογγάδων και Αμπελιάς.
 
Ο φόβος οδήγησε σε ακυρώσεις
 
Αν και η Ήπειρος αποδείχθηκε τελικά ως μια από τις περιοχές που επλήγη λιγότερο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα από το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών, δεν έλειψαν οι υπερβολές και τα φαινόμενα παραπληροφόρησης, που είχαν ως αποτέλεσμα ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία και καταλύματα, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών.
Οι ακυρώσεις έφτασαν σχεδόν το 50%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Ιωαννίνων Κώστα Βλάχο, διαμορφώνοντας την πληρότητα του τριημέρου στο 70%.
Παρόλα αυτά, η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων, ήταν ικανοποιητική για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, ενώ αντίστοιχα ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες έφυγαν και οι επισκέπτες. Ιδιαίτερα δε όσοι βρέθηκαν στα ορεινά, κατάφεραν να απολαύσουν το χιονισμένο τοπίο, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους.