Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταργούνται οι Πανελλαδικές, προαναγγέλλει ο Υπ. Παιδείας

Υπουργός Παιδείας
05 Ιανουαρίου 2017 / 15:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων προανήγγειλε από την Κέρκυρα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Το σύστημα των Πανελληνίων, όπως ανέφερε ο Υπουργός, έχει επι της ουσίας καταργήσει τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, καθώς έχει καθιερωθεί το Δημόσιο να εμπιστεύεται την ιδιωτική εκπαίδευση για να εισαχθούν τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο.
«Θέλουμε ουσιαστικά να αναβαθμίσουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και να θεσπίσουμε το Εθνικό Απολυτήριο με το οποίο θα γίνεται η εισαγωγή στις Σχολές».
Το νέο σύστημα θα ισχύσει για τους μαθητές οι οποίοι θα πάνε στην Α΄Λυκείου το σχολικό έτος 2017-2018. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσων που ξεκινά συνεδριάσεις από 17 Ιανουαρίου σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτικούς φορείς.




Σε τοπικό επίπεδο ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε ότι έχει συζητηθεί και αποφασιστεί η ίδρυση του ΙΕΚ Λευκίμμης, ενώ κράτησε σημειώσεις  δέκα περίπου σελίδων, όπως είπε, για όλες τις παρατηρήσεις που έκαναν οι εκπαιδευτικοί.
Η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη σχολίασε θετικά τη δέσμευση του Υπουργού για την ίδρυση του ΙΕΚ Λευκίμμης:
 
Ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης είναι να εδραιωθεί ό,τι καλό έχει γίνει στην Παιδεία, ενώ ανέφερε ότι το Υπουργείο του κινείται σε τρεις πυλώνες: Ο πρώτος αφορά τις συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει με τους θεσμούς ενώ ο δεύτερος αφορά ζητήματα που είναι υπο διαπραγμάτευση  αλλά υπάρχουν και δυνατότητες παρέμβασης από πλευράς Υπουργείου. Τέλος ανέφερε ότι υπάρχουν και κινήσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν χωρίς τη συναίνεση των θεσμών.
Επεσήμανε ότι το Δεκέμβριο του 2016 συντάχθηκε νέο πρόγραμμα για την Εκπαίδευση το οποίο είναι προς δημοσίευση και περιλαμβάνει διορισμούς, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί η διαδικασία .