Εργολαβία - σκούπα αναμένεται στην Αμβρακία Οδό

ΠΡΕΒΕΖΑ. Σενάρια επί σεναρίων και υποθέσεις επί υποθέσεων έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες για την τύχη των έργων κατασκευής της Αμβρακίας Οδού.

03
Ιανουαρίου / 2017

Σε όλο αυτό το διάστημα οι φορείς ζήτησαν επανειλημμένως τη λειτουργία τόσο του πρώτου όσο και του τέταρτου τμήματος, δηλαδή των άκρων του αυτοκινητόδρομου.
Από τη διαδικασία αυτή, σύμφωνα από αξιωματούχους του Υπουργείου Υποδομών, κρίθηκε ότι πρέπει να δοθεί μία οριστική λύση και να μη λιμνάζουν συνεχόμενα οι 4 εργολαβίες που στα 6,5 χρόνια που κατασκευάζονται, έφτασαν σε ποσοστό προόδου που ξεπερνά κατά λίγο το 50%.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές η μόνη εργολαβία που πρόκειται να συνεχιστεί είναι η πρώτη, αυτή που ξεκινά από το Άκτιο και φτάνει μέχρι το Πάλαιρο.
Σε αυτήν αναμένεται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να προχωρήσει η συμπληρωματική χρηματοδότηση και να τρέξει μέχρι το τέλος του 2017 προκειμένου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί ένα τμήμα περίπου 15 χιλιομέτρων. Το έργο αυτό κάνει η ΑΕΓΕΚ. Όλες οι υπόλοιπες εργολαβίες, συμπεριλαμβανομένης και της 4ης, θα διαλυθούν. Η διαδικασίες που αποφασίστηκαν, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υποδομών, μπορεί να πήραν χρονική παράταση, για να μη θεωρηθούν ληγμένες, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσουν παρακάτω. Σε αυτό υπάρχει μία μικρή επιφύλαξη για την 1η εργολαβία, που αν δεν εγκριθεί από το Ελ. Συνέδριο θα πρέπει να ακολουθήσει τη μοίρα των υπόλοιπων εργολαβιών και να μπει στη σκούπα, ωστόσο μιλάμε για ακραίο σενάριο.
Το επόμενο διάστημα οι τρεις διαλυμένες εργολαβίες μαζί με το ορφανό τμήμα των 400 μέτρων που ενώνει την Αμβρακία Οδό με την Ιόνια Οδό, θα αποτελέσουν την λεγόμενη «εργολαβία σκούπα» με ποσό που θα φτάνει τα 165 εκ. ευρώ. Η δημοπράτηση της εκτιμάται ότι θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ενώ τα έργα θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2017 με συνολική προθεσμία περίπου στα 3 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου θα είναι δυνατή το 2020. Το έργο έχει αναλάβει η Διευθύνουσα Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών, ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση των φορέων της περιοχής που όλο αυτό το διάστημα πίεζαν για τη συνέχιση των έργων και στην τέταρτη εργολαβία που όμως δεν ευτύχησε να προχωρήσει.

πηγή: ypodomes.com