Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Δημάρχου Κέρκυρας

Κώστας Νικολούζος
02 Ιανουαρίου 2017 / 19:03

Το 2016, που έφυγε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας: τον κόσμο, την Ελλάδα, την Κέρκυρα. Ήταν ακόμα μια χρονιά που

περίσσεψαν τα προβλήματα και ο ανθρώπινος πόνος: κηρυγμένοι και  ακήρυχτοι πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, οικονομικά συστήματα που έχουν φτάσει στα όριά τους, τρομοκρατία,  προσφυγιά … Απογοητεύσεις και διαψεύσεις 
Ωστόσο, «δεν απελπίζεται η ζωή όσο υπάρχει κι ας απελπίζεται ο άνθρωπος …». Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το καράβι της ανθρωπότητας  συνέχισε το ταξίδι του, κι εμείς, υποδεχτήκαμε το 2017 ανανεώνοντας τις ευχές μας και προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον. 
Εύχομαι, λοιπόν,  σε αυτό το συμβολικό χρονικό μεταίχμιο της αλλαγής του χρόνου,  να κρατήσουμε ζωντανά τα οράματά μας. Να αντισταθούμε στην υποβάθμιση της ζωής μας και να μην αποδεχτούμε  τον ευτελισμό της. Να μη διαπραγματευτούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να μη συμβιβαστούμε με την αδικία. Να πιστέψουμε στο όνειρο και στη δύναμη της αλληλεγγύης. Να κάνουμε πράξη το «εμείς». Να κρατήσουμε «ψυχρά»  το μυαλό και την κρίση μας και ζεστή την καρδιά μας.
Φίλες και φίλοι
Ο Δήμος μας εξακολουθεί να λειτουργεί μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες. Οικονομικές και θεσμικές. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι με την ενεργοποίηση των σχετικών χρηματοδοτήσεων το 2017 θα αλλάξει η καθημερινότητά μας. Ενδεικτικά θα αναφέρω τη διαχείριση των απορριμμάτων, την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, που ως προς την χωρική της  εφαρμογή («περιοχή παρέμβασης»), θα εστιάσει στην Πόλη της Κέρκυρας και θα στοχεύσει στη διασύνδεση του πολιτιστικού αποθέματος και της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης. Επίσης  το ΦΟΙΝΙΚΑ, το θέατρο του Μον Ρεπό, την ολοκλήρωση των έργων των νέων  σχολικών κτηρίων που βρίσκονται σε εξέλιξη, την ένταξη  σε πρόγραμμα χρηματοδότησης νέων  σχολικών κτηρίων, των έργων ύδρευσης, την αποκατάσταση της Ιονίου Βουλής, τη  δημοπράτηση  του έργου αντικατάστασης ηλεκτροφωτισμού. Είναι παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών που η κοινωνία της Κέρκυρας  δικαιούται.
Ταυτόχρονα, η ματιά μας θα είναι στραμμένη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οι προσπάθειες μας για την ανακούφισή τους παραμένουν άοκνες.  Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και θα καταβάλουμε κάθε  προσπάθεια να διατηρήσουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, την κοινωνία μας όρθια.
Στις ποικίλες δράσεις του Δήμου, όλες σημαντικές και κρίσιμες, επιτρέψατέ μου να κάνω ειδική αναφορά στον Πολιτισμό. Είναι ακλόνητη η πεποίθησή μας πως η Τέχνη και η Δημιουργία  ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, ευνοούν την ειρηνική συνύπαρξη και χαρίζουν την ψυχική ανάταση που έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητά μας. Μας κάνουν καλύτερους και πιο χρήσιμους ανθρώπους.
Σε αυτές τις προσπάθειες, σας θέλουμε συνοδοιπόρους, αυστηρούς και δίκαιους κριτές
Φίλες και φίλοι
«Τούτη είναι η εποχή μας, καλή ή κακή, ωραία ή άσκημη, πλούσια ή φτωχή, δεν τη διαλέξαμε»…. Μπορούμε, όμως, να επιλέξουμε το δρόμο  της  προσωπικής  και συλλογικής  μας πορείας και να κάνουμε το ταξίδι μας, όσο δύσκολο κι αν είναι, ωραιότερο.

Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ