Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επικυρώνεται σήμερα η συμφωνία παραχώρησης του Ερημίτη

Ερημίτης
29 Δεκεμβρίου 2016 / 10:33

ΑΘΗΝΑ. Ξεκλειδώνει, μετά από τέσσερα χρόνια, και παρά τις αντιδράσεις τοπικών αρχών και κατοίκων, η επένδυση στην Κασσιόπη. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, επικυρώνεται σήμερα η παραχώρηση της έκτασης 490 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του in.gr , σήμερα θα καταβληθεί η πρώτη δόση από το συνολικό τίμημα 23 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10 εκατομμύρια, από την εταιρεία NCH Capital στο ΤΑΙΠΕΔ , σφραγίζοντας έτσι την  υπογραφή της συμφωνίας. 
 
Ο διαγωνισμός παραχώρησης της έκτασης (για 99 χρόνια) προκηρύχθηκε το 2012 και κατακυρώθηκε στην NCH Capital τον Ιανουάριο του 2013.
Το πλάνο της προβλέπει επενδύσεις 77 εκατ. ευρώ για ανέγερση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών και για μαρίνα. Συγκεκριμένα αφορά τη δημιουργία παραθεριστικού χωριού που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 180 κλινών, 84 τουριστικές κατοικίες και μαρίνα δυναμικότητας 57 σκαφών.
 
Ωστόσο από την έκταση της Κασσιόπης, 11.500 τ.μ. καλύπτει το ναυτικό οχυρό Αγίου Στεφάνου, με αποτέλεσμα το επίμαχο τμήμα να έχει χαρακτηριστεί απαγορευμένη και επιτηρούμενη ζώνη προστασίας. Και αυτό καθώς εντός της ζώνης λειτουργεί παρατηρητήριο με ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.
 
Τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν με πρώτη εμπλοκή τον Μάρτιο του 2013 από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρά τη συμφωνία του 2012 μεταξύ Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και ΤΑΙΠΕΔ για τη μεταφορά του παρατηρητηρίου - ραντάρ σε άλλο σημείο, το ΣτΕ μπλόκαρε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφαλείας.
Σύμφωνα με αυτούς, το παρατηρητήριο - ραντάρ δεν έπρεπε να μεταφερθεί σε άλλο σημείο. Ταυτόχρονα, κατά του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος προσέφυγαν στο ΣτΕ και κάτοικοι της περιοχής.
 
Χρειάστηκε να περάσει ένας και πλέον χρόνος προκειμένου το ΣτΕ να απορρίψει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των κατοίκων και να δεχθεί την επιχειρηματολογία ότι η μεταφορά του παρατηρητηρίου - ραντάρ σε άλλη θέση δεν προκαλεί πρόβλημα στην εθνική ασφάλεια.
 
Το πράσινο φώς για την επένδυση δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο με την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης από το αρμόδιο Υπουργείο. 

Ωστόσο  η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επανέφερε το θέμα του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου με επιστολή προς τον Υπουργό Άμυνας Π.Καμμένο, τον Αύγουστο του 2016 .  
 
Τον περασμένο Νοέμβριο ο σύλλογος «Ερημίτης Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Ακτίων Β.Α. Κέρκυρας, κατέθεσε Εξώδική Πρόσκληση προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, την N.C.H.CAPITAL Ιnc και τον εκπρόσωπό της στην Ελλάδα.

Στην έκκλησή του για συμμετοχή σ’ αυτήν την προσπάθεια, ανταποκρίθηκαν άμεσα ενεργοί πολίτες της Κέρκυρας και 17 μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, ζητώντας την άμεση ακύρωση της ΚΥΑ (ΓΓΔΠ 0006631 ΕΞ2016/ 22-04-2016) που εγκρίνει την πολεοδομική μελέτη και απαιτούν την οριστική εγκατάλειψη των όποιων επενδυτικών μεθοδεύσεων του ΤΑΙΠΕΔ και της N.C.H.CAPITAL Ιnc.

Με πληροφορίες από in.gr/Γιώργος Φιντικάκης