Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο «κόκκινο» ο τομέας καθαριότητας

22 Δεκεμβρίου 2016 / 11:32

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Σε οριακή κατάσταση λειτουργεί ο τομέας καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών, λόγω της εδώ και μία εβδομάδα επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις εργασίας, μετά το μπλοκάρισμα της μισθοδοσίας τους από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τον δήμο Ιωαννιτών, αλλά το αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι στη χώρα, καθώς «στον αέρα» βρίσκονται οι παρατάσεις συμβάσεων με βάση τη ρύθμιση Βερναρδάκη όσων συμβασιούχων κλείνουν 24μηνο. Λύση δεν βρέθηκε ούτε στη συνάντηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς η κ. Γεροβασίλη δήλωσε πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δε θα μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς υπάρχει θέμα με βάση το άρθρο 103 του Συντάγματος, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, με αποτέλεσμα οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής.
Το μόνο θετικό που προέκυψε από τη συνάντηση, είναι η δέσμευση της κ. Γεροβασίλη για την προώθηση τροπολογίας που θα ανάψει «πράσινο» φως για την πληρωμή των συμβασιούχων, ωστόσο αυτό θα γίνει μετά τις γιορτές και θα αφορά όσους έχουν μείνει απλήρωτοι με βάση αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην εγκριθούν τα σχετικά εντάλματα.
Το θέμα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης, μετά από παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων Χρήστου Μεντή, ο οποίος είπε πως υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των εργαζόμενων στην αποκομιδή των απορριμμάτων και συσσωρεύονται ρεπό. Ο κ. Μεντής ζήτησε από τη δημοτική αρχή να δώσει λύση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, καθώς και να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις πέραν των επτά που προβλέπονται στον οργανισμό, διαφορετικά εκτίμησε ότι ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.
Τη διαβεβαίωση πως η δημοτική αρχή δεν έχει καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας έδωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, λέγοντας πως αυτό αποδεικνύεται και από τις ενέργειες για ενίσχυση του τομέα καθαριότητας. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των ενεργειών για την παραμονή των διμηνιτών, σημειώνοντας πως ο δήμος έπραξε ό,τι προβλέπεται, αναλαμβάνοντας τη μισθολογική δαπάνη.
Να αναλάβει πρωτοβουλίες η δημοτική αρχή για την πληρωμή των δεδουλευμένων ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Βασίλης Κοσμάς και «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Βαγγέλης Καραμπίνας, ενώ οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασούλας και της ΔΡΑΣΥ Σωτήρης Μαλάμος κάλεσαν τον δήμο να βρει τρόπο να πληρώσει, με τον δεύτερο να ζητά τη λήψη πολιτικής απόφασης, ακόμη και αν υπάρχουν νομικές συνέπειες.
Για λαϊκισμό κατηγόρησε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τη ΔΡΑΣΥ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης, σημειώνοντας πως αν ο Επίτροπος επιστρέψει τα εντάλματα, ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τα χρήματά τους, είναι να κινηθούν δικαστικά. Ο κ. Κατηρτσίδης παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα επιχειρησιακής δυνατότητας του τομέα καθαριότητας, κάτι που αποδεικνύεται και από τη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους.
 
ΖΗΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
 
Με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε ανάκληση των αδειών και των ρεπό όλου του προσωπικού της υπηρεσίας καθαριότητας, καθώς και σε επιχειρησιακό ανασχεδιασμό ανά τομέα καθαριότητας, τονίζοντας πως καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε αιφνιδίως, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επίσης, καλεί τους πολίτες να βοηθήσουν και αυτοί από την πλευρά τους στον περιορισμό του προβλήματος, ειδικά τις επόμενες ημέρες των γιορτών, οπότε τα Γιάννενα δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και άρα υπάρχει αυξημένος όγκος σκουπιδιών. Σε περίπτωση που διαπιστώνουν «γεμάτο» τον κάδο απορριμμάτων στη γειτονιά τους και καθυστερεί η αποκομιδή, καλούνται να κρατούν για λίγες επιπλέον ώρες τα απορρίμματα στο μπαλκόνι ή στην αυλή τους, ώστε να μην επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση. Ειδικά οι επαγγελματίες που ρίχνουν στους κάδους συσκευασίες, θα πρέπει να φροντίζουν ακόμη περισσότερο αυτές τις μέρες να είναι διπλωμένες.
«Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, παρ’ ότι κινήθηκε με βάση “το γράμμα του νόμου”, παρ’ ότι δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι ο νόμος αποδείχθηκε “προβληματικός”, αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους συμπολίτες για το έλλειμμα που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες στην εικόνα της καθαριότητας», καταλήγει σε ανακοίνωσή της.