Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βάση δουλεμπόρων η Πρέβεζα

19 Δεκεμβρίου 2016 / 13:20

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Πολυμελής Ελληνο-Πακιστανική σπείρα θησαύριζε διακινώντας από καιρό μετανάστες προς Ιταλία, ώσπου οι διωκτικές Αρχές μπλόκαραν σκάφος στους Παξούς και το οδήγησαν στην Ηγουμενίτσα. -

Μέχρι 2.500 ευρώ η «ταρίφα» και με βάναυση κακοποίηση… Σε σύγχρονους… δουλέμπορους είχαν μετατραπεί εδώ κι έναν χρόνο περίπου τα μέλη μιας καλά οργανωμένης σπείρας η οποία κυριολεκτικά θησαύριζε διακινώντας μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία, υπό συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ίδια τη ζωή των τελευταίων.
Κύρια «βάση» των δουλεμπόρων ήταν η γειτονική Πρέβεζα, σε ερημική τοποθεσία της οποίας οι δράστες κρατούσαν κρυμμένους τους «ταξιδιώτες», υπό άθλιες συνθήκες, ώσπου να επιβιβαστούν σε ταχύπλοα με προορισμό τις Ιταλικές ακτές. Για τις «υπηρεσίες» που πρόσφεραν, λάμβαναν χιλιάδες ευρώ ως αμοιβή απ’ τον κάθε μετανάστη.
Η πολυμελής σπείρα, την οποία απάρτιζαν Έλληνες, Πακιστανοί, Ινδοί κι ένας Αλβανός, εξαρθρώθηκε ύστερα από ευρεία επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε Αττική και Πρέβεζα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λιμενικό, η οποία ξεκίνησε με το μπλοκάρισμα στα ανοιχτά των Παξών σκάφους με 33 μετανάστες που οδηγήθηκε πίσω στην Ηγουμενίτσα.
Χρήμα, ξύλο, κίνδυνοι…
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών ζητούσαν κι έπαιρναν από κάθε «πελάτη» ως αμοιβή 2.000 με  2.500 ευρώ για τα τον μεταφέρουν απ’ την Ελλάδα στην Ιταλία! Έτσι, μέσα στον ένα περίπου χρόνο που διήρκησε η δραστηριότητά τους κατάφεραν να αποκομίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Παρά τα χρήματα που έπαιρναν, δεν δίσταζαν να ξυλοκοπούν τους μετανάστες που έπεφταν στα χέρια τους, τους οποίος κρατούσαν παράνομα κάποια διαστήματα σε σπίτια - φυλακές, ενώ για την μεταφορά τους στην Ιταλία χρησιμοποιούσαν σκάφη κυριολεκτικά «σκυλοπνίχτες», με… καπετάνιο έναν 35χρονο Αλβανό, ο οποίος ούτε δίπλωμα είχε ούτε γνώσεις στη ναυτική τέχνη!
Έτσι, λοιπόν, καθαρά από τύχη δεν υπήρξαν θύματα στην προσπάθεια να ταξιδέψουν οι μετανάστες προς Ιταλία, ενώ βοήθησε και το γεγονός ότι δύο φορές από τον περασμένο Ιανουάριο ακυρώθηκαν μεταφορές επειδή παρουσιάστηκαν βλάβες στα ταχύπλοα που είχε αγοράσει η σπείρα για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεών της.
Σπείρα 20 ατόμων
Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται 20 άτομα, εκ των οποίων 13 συνελήφθησαν σε Αττική και Πρέβεζα και άλλα επτά ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται. Συλληφθέντες είναι τέσσερις Έλληνες, επτά Πακιστανοί, ένας Ινδός και ο 35χρονος Αλβανός «καπετάνιος». Από τους άλλους επτά που αναζητούνται, πέντε είναι ελληνικής υπηκοότητας, ένας Ινδός και ένας Πακιστανός. Όπως ανακοινώθηκε προχθές από την Αστυνομία, το κύκλωμα δρούσε παράλληλα για την «εξαγωγή» μεταναστών προς την Ιταλία και για τη διευκόλυνση άλλων από την Τουρκία στην Ελλάδα, από περάσματα του Έβρου.
Πώς δρούσαν
Μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει τον εντοπισμό, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τη συγκέντρωση των μεταναστών που επιθυμούσαν να μεταβούν από τη χώρα μας στην Ιταλία, τους οποίους προμήθευαν εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων με προορισμό την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα.
Καθ' οδόν όμως, τους κατηύθυναν να αποβιβαστούν πριν τον τερματικό σταθμό του λεωφορείου, σε προκαθορισμένο σημείο, όπου τους παραλάμβαναν άλλα μέλη της οργάνωσης και τους οδηγούσαν σε οίκημα που διατηρούσαν σε ερημική περιοχή της Πρέβεζας. Στο κτίριο αυτό τους έκρυβαν μέχρι το τελικό στάδιο της επιβίβασης στο σκάφος.
Απάνθρωπη συμπεριφορά
Η διαβίωση στο συγκεκριμένο οίκημα ήταν πραγματικά άθλια για τους μετανάστες, με τους δουλεμπόρους να κακοποιούν βάναυσα όποιον τολμούσε να διαμαρτυρηθεί, ενώ παράλληλα τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία μέχρι να επιβιβαστούν στο σκάφος και να ολοκληρωθεί η μεταφορά.
Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 33 αλλοδαποί, (25 υπήκοοι Θιβέτ, επτά Πακιστανοί κι ένας Ινδός) οδηγήθηκαν στην παραλία «Όρμος του Οδυσσέα», κοντά στην Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου τους παρέλαβε ο Αλβανός «καπετάνιος» και επιβιβάσθηκαν στο σκάφος με προορισμό την Ιταλία.
Ευρεία επιχείρηση
Τότε ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση των διωκτικών Αρχών. Σκάφη του Λιμενικού μπλόκαραν το ταχύπλοο των διακινητών ανοικτά των Παξών και το οδήγησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ ταυτόχρονα αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων εντόπισαν και συνέλαβαν σε Πρέβεζα και Αττική τα μέλη της οργάνωσης. Εκτός από το σκάφος κατασχέθηκαν, πέντε αυτοκίνητα, 30.000 ευρώ και πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων.
Έφερναν και από Τουρκία!
Σε ότι αφορά την διευκόλυνση εισόδου λαθρομεταναστών από την Τουρκία, οι αλλοδαποί - μέλη της οργάνωσης, από κοινού με συνεργούς τους στην Ινδία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, παραλάμβαναν τους μετανάστες αμέσως μόλις έμπαιναν στη γειτονική χώρα και τους μετέφεραν σε ειδικούς χώρους, κοντά στον Έβρο.
Στη συνέχεια εισέρχονταν στην Ελλάδα, όπου τους παραλάμβαναν άλλοι και τους μετέφεραν με αυτοκίνητα στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πρέβεζα, όπου παρέμεναν υπό «κράτηση» μέχρι να πληρώσουν το συμφωνηθέν τίμημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κύκλωμα κατάφερε να διευκολύνει την είσοδο από τα σύνορα του Έβρου 400 αλλοδαπών, ενώ αποπειράθηκε να μεταφέρει στην Ιταλία πλέον των 100 ατόμων.