Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωτοβουλία της Βάκη για Ειδικό Χωροταξικό στα Ιόνια νησιά

Βάκη
16 Δεκεμβρίου 2016 / 20:48

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Συνάντηση με τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό είχε η Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η Βουλευτής παρουσίασε στον Υφυπουργό την πρότασή της για την εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τα Ιόνια Νησιά. Ο κ. Σαντορινιός εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του και απέστειλε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, στη συνάντηση η Φ. Βάκη αναφέρθηκε στο ισχύον Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» (ΓΠΧΣΑΑ) το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή το 2008 και ουσιαστικά έθετε τα Ιόνια Νησιά εκτός πλαισίου νησιωτικότητας ενώ παράλληλα κατέτασσε την Κέρκυρα στους «δευτερεύοντες εθνικούς πόλους ανάπτυξης» (επίπεδο 3), παρόλο που αποτελεί έδρα Περιφέρειας και θα έπρεπε να ενταχθεί στους «λοιπούς εθνικούς πόλους» (επίπεδο 2). Μεταξύ άλλων, αυτό είχε ως αποτέλεσμα, επισήμανε, να δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς διευθύνσεων υπηρεσιών από την Κέρκυρα στα Ιωάννινα ή στην Πάτρα, πόλεις που εντάχθηκαν στους πρωτεύοντες εθνικούς πόλους. 
Επιπλέον, ανέφερε στον κ. Σαντορινιό ότι ο μη χαρακτηρισμός των Ιονίων Νήσων ως νησιωτικού συμπλέγματος με το ΓΠΧΣΑΑ του 2008, είχε πολυεπίπεδες συνέπειες τόσο σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών όσο και σε ό,τι αφορά τα μέτρα νησιωτικότας από τα οποία εξαιρέθηκαν. 
Η Βουλευτής πρότεινε τη χρήση του σχεδίου νόμου (αφού ψηφιστεί και τεθεί σε ισχύ)  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χωρικός Σχεδιασμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη», που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Όπως επισήμανε, στο πλαίσιο του εν λόγω νόμου θα μπορούσε να εκπονηθεί Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τα Ιόνια Νησιά, προκειμένου να διορθωθούν τα προβληματικά σημεία του ΓΠΧΣΑΑ του 2008. 
Ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η παραπάνω πρόταση τον βρίσκει σύμφωνο και θα διερευνήσει ποιες δυνατότητες δίνονται με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. 
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ Σαντορινιός απέστειλε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία αναφέρει την πρόταση της Βουλευτή Κέρκυρας σχετικά με την έκδοση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τα Ιόνια Νησιά και ζητεί τη διευθέτηση του  ζητήματος μέσω του νομοσχεδίου «Χωρικός Σχεδιασμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη».