Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανακοίνωση Κοντονή: Από το 2008 ζητούσαμε την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στον Σκοπό

Κοντονής
02 Δεκεμβρίου 2016 / 12:43

ΑΘΗΝΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με ανακοίνωσή του απαντάει στη Ν.Δ, σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Ζάκυνθο και την προσφυγή που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στο Λίβα Ζακύνθου.

Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, «η Νέα Δημοκρατία, στον βωμό μικροκομματικών συμφερόντων, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ακόμα και τον αδόκητο χαμό ενός νεαρού συμπολίτη μας από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που χτύπησαν το νησί μας το τελευταίο Σαββατοκύριακο» και προσθέτει: «Ωστόσο, οι πολίτες της Ζακύνθου, έχουν βιώσει πολύ καλά τη γενικευμένη αδράνεια και εγκατάλειψη από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχουν βιώσει την έλλειψη ουσιαστικών υποδομών, την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, την πλημμελή συντήρηση των οδικών δικτύων και των αποχετευτικών συστημάτων, αρμοδιότητες που ανήκουν αποκλειστικά στη δημοτική αρχή».
 
   Η διαχείριση απορριμμάτων στη Ζάκυνθο
 
         Ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ζάκυνθο, ο κ.Κοντονής υπογραμμίζει ότι «εδώ και δύο χρόνια, η δημοτική Αρχή -με τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νησί να κατέχουν θέσεις αντιδημάρχων- διαβεβαιώνει τους πάντες ότι έχει λύσει το πρόβλημα».
         Όμως, η πραγματικότητα, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, «είναι αυτή που ζούμε το τελευταίο διάστημα με τα σκουπίδια στους δρόμους, καθώς δεν έγινε καμία κίνηση, πέρα από μια συνεχή μετάθεση της χωροθέτησης, μετάθεση που απέβη καταστροφική για τη Ζάκυνθο».
          Επισημαίνει δε ότι «η σημερινή κυβέρνηση, αντίθετα από τις προηγούμενες, από τις πρώτες μέρες ανάληψης της εξουσίας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη χρόνια υποβάθμιση της Ζακύνθου» και διευκρινίζει: «η περιφέρεια, έχει εγκρίνει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την ενδιάμεση λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ, έχουν ήδη δεσμευτεί 34 εκατομμύρια ευρώ για τη μόνιμη και οριστική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στα Ιόνια νησιά».
         Εξάλλου, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2008 ζητούσε να πραγματοποιηθούν ενέργειες για την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στον Σκοπό, ματαίως όμως, γιατί οι καποδιστριακοί Δήμαρχοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. υποτιμούσαν το πρόβλημα».
 
         Η προσφυγή στο ΣτΕ
 
         Αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ Κοντονής σημειώνει ότι «πρέπει να ενημερώσουμε τους έχοντες ασθενή μνήμη και ανεπαρκή πληροφόρηση συντάκτες της ανακοίνωσης ότι, εκτός από τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης, την προσφυγή συνυπέγραψαν πολίτες του νησιού, ανάμεσα στους οποίους και σημαίνοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προεξάρχοντος του αποθανόντος πρώην αντιπεριφερειάρχη Διονύσιου Μυλωνά».
         Η προσφυγή αυτή -διευκρινίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης- «είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή αυστηρών περιβαλλοντικών όρων στην χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στο Λίβα για την αποτροπή του κινδύνου μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα». 
 
   Τα έργα στη Ζάκυνθο
 
               «Οι Ζακυνθινοί αντί για γενικότητές και διαστρεβλώσεις, θα περίμεναν από τους κήνσορες της Νέας Δημοκρατίας, και τα ντόπια φερέφωνά τους, να απαντήσουν άμεσα, με την οφειλόμενη δόση αυτοκριτικής, για τους λόγους που το νησί μας βρισκόταν επί δεκαετίες απροστάτευτο απέναντι σε φυσικές καταστροφές και θεομηνίες".