Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνέντευξη Στ. Γκίκα για τον προϋπολογισμό του 2017

Γκίκας
01 Δεκεμβρίου 2016 / 17:51

Σε δηλώσεις για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017, προέβη ο πρ. Βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, επισημαίνοντας ότι η οικονομία σέρνεται στο τέλμα, ενώ ανεφέρθη με δεικτικό τρόπο και στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων παρατίθεται κατωτέρω: «Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2017 επιβεβαιώνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα. Το 2016, όπως και το 2015,  η οικονομία παρέμεινε σε ύφεση, το οικονομικό κλίμα κατρακύλησε, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιδεινώθηκε και το πιο σημαντικό, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών - μόνον φέτος - συρρικνώθηκε, κατά 5,5 δις ευρώ.
Στον Προϋπολογισμό του 2017, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν νέους φόρους ύψους 2,6 δις ευρώ, με μορφή άμεσων και έμμεσων φόρων. Οι συντάξεις θα υποστούν περικοπές 564 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν αυξημένες εισφορές κατά 280 εκατομμύρια ευρώ! Συνολικά ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ξεπεράσει το ιλιγγιώδες ποσό των 9,17 δις ευρώ, αυξημένος κατά 1.161 δις ευρώ σε σχέση με το 2016! Τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Σημειώνεται επίσης, ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 δεν απαντά με ποιο τρόπο θα διαχειριστεί η οικονομία, τις αυξανόμενες   ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα, την διεύρυνση της “μαύρης τρύπας” στα ασφαλιστικά ταμεία και την αύξηση των “κόκκινων δανείων” στο τραπεζικό σύστημα.
Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω και τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, που η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου μειώνει κατά 160 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2016, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία μας και οι Δομές Υγείας. Μειώσεις που είδαμε άλλωστε και στον προϋπολογισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Όμως αυτό που δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί είναι η τεράστια μείωση της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ κατά 38,1 %, ή κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2016! Μειώνει δηλαδή η κυβέρνηση την λειτουργική επάρκεια ενός Οργανισμού, που σηκώνει το κύριο βάρος της περίθαλψης των πολιτών. 
Δυστυχώς με τον κατατεθέντα Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017, τα προβλήματα στην Ελληνική οικονομία αυξάνονται, όπως και τα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Το επιχειρηματικό περιβάλλον υπονομεύεται και δεν διαφαίνεται προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης αφού η υπερφορολόγηση που αποτελεί επιλογή αυτής της Κυβέρνησης και η “στάση πληρωμών” υπονομεύει την οικονομία.
Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έχει καταστεί απολύτως αναγκαία. Μια νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει τις   διαρθρωτικές αλλαγές και θα αλλάξει την δημοσιονομική πολιτική, στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών, είναι πια επιβεβλημένη. Μοναδική διέξοδος είναι η «Συμφωνία Αλήθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται εκλογές και πολιτική αλλαγή.».