Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν ξαναβλέπουμε Δημοτική Αστυνομία στην Κέρκυρα

Δημοτικό Συμβούλιο
29 Nov 2016 / 10:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπέρ της μη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας ψήφισε το απόγευμα της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο, παρόλο που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να την επανασυστήσουν.

Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε αρνητικά στην διατήρηση της δημοτικής αστυνομίας, αφού δεν υπάρχουν αστυνομικοί για τη στελεχώσουν!  Ταυτόχρονα, από τον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας δεν προβλέπεται να γίνουν προσλήψεις για να υποστηρίξουν στοιχειωδώς τη λειτουργία της. 

Με τρεις ανθρώπους

Όπως εξήγησε, ό ίδιος εκτιμά ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διαθέτει δημοτική αστυνομία αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις και λειτουργικά έξοδα. Αυτή τη στιγμή, η Δημοτική Αστυνομία βρίσκεται υπό αναστολή. Εχουν μείνει στο Δήμο μόνον τρεις δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ πολλές υπηρεσίες του Δήμου έχουν σημαντική έλλειψη προσωπικού. «Εαν λειτουργούσαμε την Αστυνομία με τρείς υπαλλήλους, θα είχαμε κάθε μέρα περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος. Δεν παραιτούμαστε από την διεκδίκηση. Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα το ξαναδούμε».

Γ. Τρεπεκλής: Να ξαναφέρετε πίσω τους παλιούς

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κέρκυρα να ζεις» Γιάννης Τρεπεκλής υποστήριξε ότι η Κέρκυρα έχει ανάγκη τη Δημοτική Αστυνομία γιατί είναι σύμμαχος στην εκτέλεση των αποφάσεων της Δημοτικής αρχής και σήμερα ειναι φανερή η έλλειψή της στην πόλη. Κατά την εκτίμησή του πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να ξαναγυρίσουν οι δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν απορροφηθεί από την ΕΛ.ΑΣ και τα Σωφρονιστικά Καταστήματα.  

Φ. Τσιμπούλη: Γιατί το δέχεστε;

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η Φανή Τσιμπούλη της παράταξης «Κερκυραίων Δήμος», η οποία χαρακτήρισε «παθητική» τη στάση του Δημάρχου, που αποδέχεται την κατάργηση μιας υπηρεσίας, επειδή δεν προβλέπονται προσλήψεις προσωπικού. «Η Δημοτική Αστυνομία προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες και λείπει αυτή την στιγμή από την Κέρκυρα».

Μπ. Χαραλάμπους: Δεν θέλουμε δυνάμεις καταστολής στο Δήμο

Διαφορετική ήταν η στάση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δια στόματος Μπάμπη Χαραλάμπους, ο οποίος συμφώνησε με την εισήγηση του Δημάρχου για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά με διαφορετικό σκεπτικό. «Θεωρούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχει κάμια σχέση με μηχανισμούς καταστολής. Είμαστε ενάντια στην επανασύσταση».
Η εισήγηση για μη επανασύσταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με ψήφους υπέρ από τις παρατάξεις Νικολούζου και Χαραλάμπους.