Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γυαλιά-καρφιά στο Περιφερειακό για τον ΠΕΣΔΑ (φωτό)

ΠΕΣΔΑ
26 Nov 2016 / 19:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπου συζητήθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Τη συνεδρίαση παρακολουθούσαν από νωρίς το μεσημέρι κάτοικοι τόσο της Μέσης Κέρκυρας, όσο και της Νότιας, οι οποίοι εναντιώνονται στη χρήση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Λευκίμμης. Υπήρχε ωστόσο και η φήμη, ότι μεμονωμένα άτομα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν φασαρίες και να ανατρέψουν τη δημοκρατική διαδικασία. 
Στα πρώτα φραστικά επεισόδια από πλευράς «θερμοκέφαλων» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, απείλησε με διακοπή της συνεδρίασης. Τοποθετήθηκαν η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου και η γραμματέας Λαμπρινή Κολάγγη καταθέτοντας παράλληλα ένσταση. Εκ μέρους των κατοίκων Μέσης, πήρε το λόγο και ο Αλέκος Αλαμάνος ενώ εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, τοποθετήθηκε ο Αριστοτέλης Κοτινάς.

Αφού τελείωσαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων και λίγο πριν την ψηφοφορία, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου με φραστικά κατ'αρχήν επεισόδια, που ακολουθήθηκαν από αναποδογυρίσματα καρεκλών και τραπεζιών. Η ένταση ήταν τόσο μεγάλη που προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές ακόμα και στα ηλεκτρονικά μηχανήματα του οπτικοακουστικού εξοπλισμού της αίθουσας.
Τελικά ο ΠΕΣΔΑ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με αρνητική ψήφο των παρατάξεων Γουλή και Σπύρου.
Η πρόεδρος ου Εξωραϊστικού Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου δήλωσε πικραμένη και απογοητευμένη από αυτήν την εξελίξη γιατί αυτές οι συμπεριφορές αμαυρώνουν το δίκαιο αγώνα τους: «Είναι κρίμα, είναι πραγματικά κρίμα, για όλα αυτά που έχουμε περάσει τόσα χρόνια»

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Μετά τα έκτροπα το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε Ψήφισμα:
 
Ψήφισμα καταδίκης επεισοδίων στο Περιφερειακό Συμβούλιο
 
 
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ομόφωνα αποφασίζει:
 
Καταδικάζει την τραμπούκικη συμπεριφορά ορισμένων «δήθεν» εκπροσώπων των κατοίκων του Τεμπλονίου, οι οποίοι αντί να συνεισφέρουν στην επίλυση του προβλήματος που τόσα χρόνια ταλαιπωρεί την Κερκυραϊκή κοινωνία, ήλθαν προαποφασισμένοι να δημιουργήσουν αναστάτωση και χάος στις εργασίες του συμβουλίου μας, παρά τον απεριόριστο χρόνο που δόθηκε στους εκπροσώπους τους να εκφράσουν τις απόψεις τους.
 
Συγκεκριμένα άτομα, συντονισμένα, λίγο πριν την ψηφοφορία επιτέθηκαν με ύβρεις, αρχικά κατά των περιφερειακών συμβούλων και του Περιφερειάρχη και στη συνέχεια προχώρησαν σε βανδαλισμούς, ανατρέποντας τα έδρανα των συμβούλων και πετώντας καθίσματα προς το μέρος τους, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και στα μηχανήματα της τηλεδιάσκεψης.
 
Αυτού του είδους οι πρακτικές είναι ανεπίτρεπτες, είναι κατευθυνόμενες, είναι φασιστικές και προσπαθούν να αμαυρώσουν τον πολύχρονο και δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής, τους οποίους ελπίζουμε ότι δεν εκφράζουν.
 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο επιζητά γνήσιο, ειλικρινή και δημοκρατικό διάλογο με σεβασμό στα δικαώματα όλων των πολιτών των Ιονίων».