Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η στήριξη της Ελλάδας στους γείτονες δεν είναι λευκή επιταγή!

ΝΔ
25 Nov 2016 / 19:33

Ανησυχία για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις πλευρές με την φράση, «Με την Ελλάδα μην παίζετε!», διατύπωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πόλη των Ιωαννίνων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. «Είμαστε σήμερα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «αντικριστά με την ιστορία σε μια δύσκολη καμπή για την πατρίδα μας, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση από τη μία και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής από την άλλη, εμφανίζουν την Ελλάδα πιο αδύναμη από κάθε άλλη στιγμή σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση. Και όλο αυτό να συμβαίνει, δυστυχώς, σε μια εποχή μεγάλης διεθνούς κινητικότητας που προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά στα δικά μας εθνικά συμφέροντα. 
Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Και ακολουθούμε σταθερά το δόγμα “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται”.
Η Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εμφανίζεται απρόβλεπτη. Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης αμφισβητούν το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και απειλούν με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή. Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Και αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες … 
 Η Αλβανία με μια σειρά δηλώσεων και πράξεων “ανοίγει” σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων, προσθέτοντας μάλιστα και το ανύπαρκτο ζήτημα του δήθεν “Τσάμικου”. Θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, την ώρα που η ίδια προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως το γκρέμισμα σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα ή τη διακίνηση προπαγανδιστικού εθνικιστικού υλικού από υπαλλήλους του Υπουργείου των Εξωτερικών. Την ίδια ώρα που δεν συνεργάζεται για να προχωρήσουν κοινώς επωφελή ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή. Η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η στήριξη αυτή όμως δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους “λευκή επιταγή”. Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Γι’ αυτό, εδώ από τα Γιάννενα, θέλω να στείλω προς όλες τις πλευρές ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Με την Ελλάδα μην παίζετε!».
 
Οι στόχοι της ΝΔ
 
Σας διαβεβαιώνω ότι οι στόχοι μας είναι εφικτοί. Μπορούμε να το πετύχουμε, ακολουθώντας μια πολιτική που θα στηρίζεται σε 4 πυλώνες:
1. Δραστική μείωση φόρων με ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. 
2. Επιτάχυνση των αλλαγών στο Κράτος και στην οικονομία. Των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της προσέλκυσης επενδύσεων.
3. Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 
4. Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στοχευμένα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη. Για να μη μένει κανείς πίσω».