Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Γαλιατσάτος στην ομογένεια του Καναδά

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
12 Nov 2016 / 21:02

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Συγκινητική ήταν η υποδοχή των ομογενών στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος βρίσκεται στο Μόντρεαλ μετά από πρόσκληση της Κεφαλλονίτικης Αδελφότητας Καναδά «Αίνος».

Τον Περιφερειάρχη υποδέχθηκε ο πρόεδρος της αδελφότητας Απόστολος Αγγούριας, ο οποίος και τον ενημέρωσε, τόσο για τη δραστηριότητα των Κεφαλληνίων και Ιθακησίων του Καναδά όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς.
 
Συνέντευξη στα ΜΜΕ του Καναδά
 
Ο Περιφερειάρχης αρχικά έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ για τις δραστηριότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθώς και για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους απόδημους. Σε ωριαία συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Μόντρεαλ (Mike Fm 105,1), είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τα Ιόνια Νησιά, τη φυσική τους ομορφιά και την ευκαιρία για τουριστικές επενδύσεις καθώς και για τα τοπικά προϊόντα της Ιόνιας γης. Συγκεκριμένα, ευχαρίστησε την Κεφαλλονίτικη Αδελφότητα για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή και τόνισε ότι σκοπεύει να επισκεφτεί όσο το δυνατόν περισσότερους Κεφαλλονίτες αλλά και συλλόγους της Λευκάδας και της Ζακύνθου στον Καναδά για να ενημερωθεί για τις σκέψεις και τις επιθυμίες των αποδήμων, καθώς και για τα ζητήματα που τους απασχολούν.
 
Τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε αρχικά ήταν το προσφυγικό τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο στα Ιόνια Νησιά, το πρόβλημα της μετανάστευσης νέων επιστημόνων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια διαρροή νέων ανθρώπων, χρήσιμων για το κράτος, στους οποίους η πατρίδα έχει επενδύσει με σπουδές χρόνων και δαπάνη χρημάτων προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στην τουριστική οικονομία και στον πρωτογενή τομέα και ειδικά  όσον αφορά τη διαφήμιση των Ιόνιων Νησιών ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στα τοπικά προϊόντα, τα οποία συνεχώς κερδίζουν έδαφος σε πωλήσεις και αναγνωρισιμότητα και για τα οποία γίνεται μεγάλη προσπάθεια προβολής τους σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τουριστικές και επιχειρηματικές επενδύσεις στα Ιόνια Νησιά, τονίζοντας ότι έχουν επιλυθεί πολλά προβλήματα του παρελθόντος, κυρίως γραφειοκρατικής φύσης. Κλείνοντας αναφέρθηκε και στις ελλείψεις στα νοσοκομεία, την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων και την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης.
 
Συνάντηση με επιχειρηματίες της ομογένειας
 
Ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί επιχειρήσεις Κεφαλλήνων που βρίσκονται στην κορυφή του είδους τους, οι οποίες άνοιξαν τις πόρτες τους και οι ιδιοκτήτες τους τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις τους.
 
Συγκίνηση και νοσταλγία
 
Στις συγκινητικές στιγμές υποδοχής των ομογενών ηλικιωμένοι, άνθρωποι της παραγωγικής ηλικίας αλλά και νέοι και μικρά παιδιά έσπευσαν όλοι να συναντηθούν με τον Θ. Γαλιατσάτο για να του μιλήσουν για την πατρίδα και τις επιθυμίες τους. Ο κ. Γαλιατσάτος φανερά συγκινημένος, μίλησε μαζί τους αναφέρθηκε σε κοινούς γνωστούς και φίλους, τους μετέφερε τα νέα από την Κεφαλονιά και επισκέφθηκε το Κεφαλονίτικο Σπίτι, που βρίσκεται στην καρδιά του Μόντρεαλ σε ιδιόκτητο κτήριο, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Αδελφότητας «Αίνος».
 
Οι επαφές του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου στον Καναδά συνεχίζονται και στο πρόγραμμά του υπάρχουν ακόμη επαφές με τον Πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά, ομιλία του στην μεγάλη χοροεσπερίδα του «Αίνου», ενώ ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα μεταβεί στη συνέχεια.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ