Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος... (22) - Ολίγα τινά περί έργων στην πόλη

Γιώργος Ζούμπος
02 Nov 2016 / 14:38

Γράφει ο Γιώργος Ζούμπος

Οι συμπολίτες σίγουρα θυμούνται την κλασική … ρήση - που ακούμε φλεβαριάτικα συνήθως- ότι «εν όψει της τουριστικής περιόδου εκτελούνται τα παρακάτω έργα …». Και αμέσως μετά ακολουθεί η, πάλι κλασική, σκέψη: «ωραία να γίνουν κάποια πράγματα για τους τουρίστες από τους οποίους ζει το νησί, αλλά για τους ίδιους τους ιθαγενείς τίποτα;» Δηλαδή αν δεν είχαμε τουρισμό, το νησί θα ήταν ακόμα στην κατάσταση της Βενετοκρατίας.
Όμως ο κόσμος μένει εδώ όλο το χρόνο, όχι μόνο στην τουριστική περίοδο.
 
Δύο άχρηστα (;) έργα
 
Δύο έργα των τελευταίων χρόνων δεν λειτούργησαν ποτέ, καθώς στην πράξη αποδείχτηκαν άχρηστα. Ουδείς εκ των «συχνάκις και πλειστάκις» εμφανιζομένων στα τοπικά κανάλια βγήκε ποτέ να πει γιατί έγιναν αυτά τα έργα, ποιοι τα σχεδίασαν και – το κυριότερο – γιατί βγήκαν άχρηστα, ή έστω να μας πει γιατί λειτουργούν αποκλειστικά τα … πορτοκαλί φανάρια. Αναφερόμαστε, προφανώς, στα έργα σηματοδότησης στις διασταυρώσεις Δεσύλα και  Καθολικών Καλογραιών. Ποτέ δεν λειτούργησαν! Και μη μας πουν ότι φτιάχτηκαν για να δουλεύει μόνο το πορτοκαλί χρώμα.
Δηλαδή γίνονται έργα για να γίνονται έργα και το ενδιαφέρον για την καθημερινότητα των κατοίκων Παλιάς  και όχι μόνο, Πόλης συμπυκνούται σε αέρα φρέσκο.
Ας μην πούμε και για τις διασταυρώσεις στο Ταχυδρομείο και στο Σαρόκο όπου εδώ και μήνες λειτουργεί μόνο το πορτοκαλί, προς δόξαν της … αυτορυθμιζόμενης κυκλοφορίας (ιστορική ατάκα παλιού δημοτικού συμβούλου όταν απενεργοποιήθηκαν τα φανάρια στη διασταύρωση Σταμ. Δεσύλα και Γ. Θεοτόκη).
 
Φοίνικας: 121 χρόνια μετά
 
Αφού  διέσχισε τρεις αιώνες (από τέλη 19ου  σε αρχές 21ου), ο ιστορικός «Φοίνικας» μας τελείωσε και κοντεύει να καταρρεύσει. Οι λεγόμενοι  υπεύθυνοι και επαΐοντες θα βρουν  - και βρίσκουν ήδη- άπειρες δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν το χάλι και το ζοφερό μέλλον του.  Άλλες δικαιολογίες φαίνονται  λογικές και άλλες λογικοφανείς, αλλά πάντα οι ευθύνες είναι εκτός Κερκύρας όπου, ως γνωστόν, σκοτεινά κέντρα απεργάζονται την καταστροφή μας, σε αντίθεση με το Δήμο Κέρκυρας και την τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων οι οποίοι … φροντίζουν για το μουσείο «Παλιά Πόλη» και τους «χρήστες» του.
 
Κουρτελάτσα τέλος εντός ολίγου
Πάμε για τριετία  από όταν ξεκίνησε το έργο στο ΝΑΟΚ με προοπτική να επισκευαστούν όλα τα κουρτελάτσα. Το έργο μπλόκαρε με αφορμές που κάνουν τον κοινό θνητό να χτυπάει 20 ατμόσφαιρες πίεση και ουσιαστικά το τέλειωμα παραπέμπεται στο άδηλο και θεοσκότεινο μέλλον. Κάτι ειπώθηκε  για τον επόμενο μειοδότη αλλά συνεργείο δεν φάνηκε και οι χειμωνιάτικες όστριες δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Οι καθημερινοί περιπατητές ανακαλύπτουν κάθε λίγο και νέες πλάκες βουλιαγμένες και τι θα έχει μείνει για το επόμενο καλοκαίρι αποτελεί αντικείμενο στοιχημάτων.
 
Κοντρά Φόσα – Μποσκέτο –Παιδική χαρά
 
Πριν από κάποια χρόνια στην Κόντρα Φόσσα μαζεύονταν πολυκοσμία τα καλοκαίρια για μπάνιο. Σήμερα δεν πατάει άνθρωπος, μια πινακίδα ενημερώνει για πέτρες που πέφτουν και το φρύδι του τείχους δεν φαίνεται να στέκει και πολύ καλά. Ακόμα και οι ψαράδες  έχουν αραιώσει.
 Η παιδική χαρά του Μποσκέτο είναι εδώ και χρόνια παρατημένη και τα τελευταία 2-3 ουσιαστικά δεν δουλεύει. Το αποτέλεσμα είναι, τα νήπια της (υπό εγκατάλειψη) Παλιάς Πόλης μπορούν να καταφύγουν μόνο στην παιδική χαρά της Σπηλιάς, η οποία λειτουργεί, από οσα γνωρίζουμε, ελέω ΟΛΚΕ.
Προφανώς  στη χρήση ενός … Μουσείου δεν προβλέπονται τέτοιες λειτουργίες για τους λεγόμενους «χρήστες». Και βέβαια λογικό είναι όταν ο κάτοικος ζει μια προβληματική καθημερινότητα λόγω Δήμου, την Παιδική Χαρά θα κοιτάξει ο τελευταίος;
 
Παλιό και Νέο Λιμάνι
 
Το μαύρο χάλι στα έργα του Νέου Λιμανιού και στη … μαρίνα της Σπηλιάς ας μη τα σχολιάσουμε. Να επισημάνουμε μόνο ότι ενώ κάποια  ιστιοπλοϊκά είναι αραγμένα στη Σπηλιά, κατά διαστήματα εκτοξεύεται  μπόχα από κάποια αστοχία στο αποχετευτικό. Και βέβαια δεν περιμένουμε να υπάρχει ευαισθησία σχετικά με περιπατητές  -χρήστες του Μουσείου δηλαδή- και μαγαζιά (που πληρώνουν δημοτικά τέλη), αφού ακόμα και τα τουριστικά σκάφη πλέουν μέσα στη βρώμα.