Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αντιδήμαρχος Παιδείας για τις ανοιχτές πληγές των σχολικών υποδομών

Εκπαίδευση
26 Οκτωβρίου 2016 / 11:58
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Τσακωνόμαστε σε ξένο αχυρώνα», λέει η αντιδήμαρχος Παιδείας Μαρία Μουζακίτη, αναφερόμενη στην έριδα των δυο σχολείων για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην κτηνιατρείου.

Είναι ένα θέμα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην αποψινή του συνεδρίαση, στο πλαίσιο της συζήτησης για την παιδεία και τις σχολικές υποδομές. 
Το θέμα απασχολεί την κοινή γνώμη με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση τον τελευταίο καιρό καθώς δύο σχολεία, το Μουσικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Φαιάκων, αμφότερα με διαπιστωμένες κτιριακές ανάγκες, διεκδικούν το ακίνητο στο Κομμένο, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου. Το ακίνητο του πρώην κτηνιατρείου ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ, από το οποίο ο Δήμος διεκδικεί εδώ και ενάμισυ περίπου χρόνο την παραχώρηση. Η διεκδίκηση αυτή απαιτεί μια σειρά από ενέργειες που έχουν στόχο να περιγραφεί με σαφήνεια η ανυπέρβλητη σχολική ανάγκη που καθιστά αναγκαία μια τέτοια παραχώρηση του Δημοσίου προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Γιατί το Γυμνάσιο Φαιάκων;
 
Το μεν Γυμνάσιο Φαιάκων, στεγάζεται σε ένα μισθωμένο ακίνητο -πρώην ξενοδοχείο- με ετήσιο μίσθωμα 43.500€, το δε Μουσικό σχολείο στεγάζεται σε διάσπαρτα κτίρια και γειτνιάζει με το ΕΠΑΛ Κορακιάνας, όπου και δημιουργείται αμοιβαία όχληση.  Όπως λέει η Μαρία Μουζακίτη, ο Δήμος πήρε την απόφαση να προωθήσει τη λύση του Γυμνασίου Φαιάκων, όχι αυθαίρετα, αλλά μετά από γνωμάτευση όλων των αρμόδιων σχολικών δομών: της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, της ΕΛΜΕ, των Συλλόγων Γονέων αλλά και του τοπικού συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Φαιάκων.  
Η απόφαση του Δήμου να προωθήσει το Γυμνάσιο Φαιάκων, έχει συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση τόσο της Διεύθυνσης όσο και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου. «Τους εφιστώ την προσοχή και τους καθιστώ υπεύθυνους» λέει μέσω της κ.Ε. η αντιδήμαρχος Παιδείας. «Εάν η διεκδίκηση του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ, δεν γίνει με μια ενιαία φωνή, κινδυνεύουμε να το χάσουμε».
 
Κοντόκαλι-Γουβιά
 
Η δεύτερη εστία αντιπαράθεσης αφορά το σχολικό συγκρότημα Κοντοκαλίου - Γουβιών, για το οποίο ο Δήμος έχει προκρίνει το δημοτικό ακίνητο στη θέση Πύλα στο Κοντόκαλι. Ο σύλλογος γονέων των Γουβιών επιμένει ότι η θέση Σκέρος στα Γουβιά είναι πιο κατάλληλη για την ανέγερση ενιαίου σχολικού συγκροτήματος Κοντοκαλίου- Γουβιών-ΕΠΑΣ, καθώς και χώρου αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Παρ΄όλα αυτά, όπως υπογραμμίζει η Μ. Μουζακίτη, το οικόπεδο στο Σκέρο ανήκει στο Υπουργείου Τουρισμού και όχι στο Δήμο. Την περασμένη Δευτέρα είχε μάλιστα συνάντηση με το Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Τ.Υ. Ανδρέα Γουλή καθώς και τους ιδιοκτήτες των γειτονικών ακινήτων, όπου επήλθε μια κατ’αρχήν συμφωνία για το άνοιγμα του δρόμου προς το οικόπεδο της Πύλας. «Εφόσον λυθεί το πρόβλημα του δρόμου και ληφθεί η οικοδομική άδεια, τότε μπορούμε να έχουμε έναν φάκελο ώριμο για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ». 
 
Το σχολείο του Βιρού
 
Στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί και η ολοκλήρωση του σχολικού συγκροτήματος Βιρού. Η μεταφορά του σχολείου αναμένεται να γίνει μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ έχει εξασφαλιστεί ένα ποσό 73.000€ για τα έξοδα του σχολικού εξοπλισμού. 
 
Το σχολικό συγκρότημα Μαντουκιού
 
Το συγκρότημα που στεγάζει το 1ο ΕΠΑΛ, το εσπερινό ΕΠΑΛ, το Ε’ Γενικό Λύκειο και το ΙΕΚ, αποτελεί μια ανοιχτή πληγή στις σχολικές υποδομές του Δήμου Κέρκυρας. «Με τον πρόσφατο σεισμό 5,5R των Ιωαννίνων, στείλαμε μηχανικό για να ελέγξει αν έχει υποστεί ζημιές το κτίριο και ευτυχώς δεν διαπίστωσε κάποια περαιτέρω φθορά. Βρισκόμαστε όμως σε συνεννόηση με τις κρατικές δομές, δηλαδή την «Κτιριακές Δομές Α.Ε.» και το Υπουργείο Παιδείας για να επικαιροποιήσουμε παλαιότερη μελέτη και να μας βοηθήσουν ώστε να προχωρήσουμε σε κτιριακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος στο Μαντούκι».
 
Οι υπόλοιπες σχολικές υποδομές
 
Η άθλια κατάσταση των σχολικών υποδομών σημαίνει ότι ο Δήμος Κέρκυρας  πρέπει να «βγάλει λαγούς απ΄το καπέλο του» για να μπορέσει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες. Τα λεφτά που υπάρχουν για τα 155 σχολεία του νομού είναι μόλις 210.000€, τα οποία πρέπει να μοιραστεί η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέσα στο Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα γίνουν οι δύο δημοπρασίες των έργων.« Παράλληλα», καταλήγει η αντιδήμαρχος, «υπάρχουν κονδύλια του ΕΣΠΑ, στα οποία προσβλέπουμε, ετοιμάζοντας μελέτες, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε ανέγερση νέων σχολικών μονάδων ή επέκταση παλαιοτέρων».  
 
Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.