Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συναυλία μουσικής δωματίου των Όθωνα Γκόγκα και Δημήτρη Μαρίνου

Ιόνιος Ακαδημία
25 Οκτωβρίου 2016 / 09:30

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου για τον Οκτώβριο, έκλεισε με μία ακόμη συναυλία δύο εξαίρετων μουσικών.

Ο λόγος για το ρεσιτάλ του φλαουτίστα Όθωνα Γκόγκα, απόφοιτου του Σχολείου, με τον πιανίστα Δημήτρη Μαρίνο να τον συνοδεύει στο πιάνο. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, στην Ιόνιο Ακαδημία.
 
Τα έργα
 
Το πρόγραμμα της συναυλίας ξεκίνησε με τη Σονάτα σε Μι ελάσσονα (HWV375) για φλάουτο, του George Frideric Handel, για να ακολουθήσει ένα άλμα στο β΄ μισό του 20ο αιώνα και στη Σονάτα για φλάουτο και πιάνο (Op.23) του Lowell Liebermann. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας άνοιξε με τη γεμάτη ιμπρεσιονιστικές αναφορές, Σονατίνα για φλάουτο και πιάνο του Pierre Sancan, για να ολοκληρωθεί με ένα έργο του ύστερου ρομαντισμού, τη Σονάτα «Undine» (Op.167) του Carl Reinecke. Τόσο ο Όθωνας Γκόγκας, όσο και ο Δημήτρης Μαρίνος, δικαίως καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, καθώς επέδειξαν ερμηνεία υψηλότατου επιπέδου. Ιδιαίτερα στα τρία τελευταία έργα, η εξαιρετική προσέγγισή τους και από στυλιστικής πλευράς (κάτι που, εν μέρει απουσίαζε από το πρώτο έργο της συναυλίας, εάν ληφθεί υπ’ όψιν και το ιδιαίτερο ύφος που απαιτεί μια ιστορικά ορθή ερμηνεία μπαρόκ μουσικής), ήλθε να προστεθεί στην δεδομένα άψογη τεχνική τους.
 
Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις
 
Η εν λόγω συναυλία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας για τα 25 χρόνια λειτουργίας του. Όπως προαναφέρθηκε όμως, δεν ήταν και η μόνη για το μήνα Οκτώβριο. Είχαν προηγηθεί το ρεσιτάλ τραγουδιού της Αναστασίας Τζιλιάνου και της Έλλης Καρύδη (αμφότερες απόφοιτες του Μουσικού Σχολείου) στις 9 Οκτωβρίου, όπου παρουσιάστηκαν έργα των Handel, Saints-Saëns, Bourgault - Ducoudray, Holmberg, Λαυράγκα, Καμηλιέρη, Μποτετζάγια και Σαμάρα, καθώς και η συναυλία του κλαρινετίστα Άγγελου Πολίτη (επίσης απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου) και του πιανίστα Τίτου Γουβέλη, με έργα Brahms, στις 17 Οκτωβρίου.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή και η διάκριση της Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου (υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ζερβόπουλου), στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Κέρκυρας, το οποίο διεξήχθη το διάστημα 12-15 Οκτωβρίου. Συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό σκέλος του φεστιβάλ, η Χορωδία του Σχολείου απέσπασε Ασημένιο δίπλωμα «επιπέδου VII», συγκεντρώνοντας 16.64 βαθμούς στην Κατηγορία G1-Παιδικών Χορωδιών, όπου ο συναγωνισμός υπήρξε υψηλότατος.
Τέλος, όσον αφορά τις επικείμενες εκδηλώσεις, ο εορτασμός των 25 χρόνων του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας, θα κορυφωθεί με τη συναυλία της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου 2016, όπου θα συμπράξουν μουσικά σύνολα και άλλοι απόφοιτοί του.