Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΑΜΕ: Γνωστοί οι ένοχοι για το ατύχημα στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
19 Οκτωβρίου 2016 / 13:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη ζωή τους κορόνα γράμματα, παίζουν νυχθημερόν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αναφέρει το ΠΑΜΕ με αφορμή το συμβάν της ανατροπής του απορριμματοφόρου στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δήμο Κέρκυρας, αναφέρουν ότι για το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στην καθαριότητα, στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είναι  γνωστές οι αιτίες, γνωστοί και οι ένοχοι.
 
Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Φαίνεται πως η τύχη, απέμεινε το μόνο μέσο «προστασίας» για τους εργαζόμενους που παίζουν νυχθημερόν τη ζωή τους κορόνα γράμματα, αφού η εργατική νομοθεσία για μέτρα ασφάλειας - προστασίας -υγιεινής είναι πλέον διάτρητη σε όλους τους εργασιακούς χώρους, χωρίς οι Δήμοι ν’ αποτελούν εξαίρεση.  Αν λάβουμε δε υπόψη την δραματική  μείωση του μόνιμου και προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (με κακοπληρωμένη ή απλήρωτη εργασία) τον γηρασμένο και κακοσυντηρημένο μηχανολογικό εξοπλισμό, τα λειψά έως μηδαμινά μέτρα ασφαλείας,  τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε πως η διαρκής εντατικοποίηση οδηγεί μαθηματικά σε εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Αυτές είναι οι αιτίες που ειδικά τον τελευταίο χρόνο τα εργατικά ατυχήματα - δυστυχήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων πολλαπλασιάστηκαν, με πληθώρα σοβαρών τραυματισμών και θανάτων.

Οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και έχουν κι αυτές όνομα:
1) Η Δημοτική αρχή Κέρκυρας (Συριζα-ΛΑΕ-ΠΑΣΟΚ) που συνεχίζει να αποθέτει απορρίμματα στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, - που η ίδια έλεγε πως θα τον κλείσει επειδή εγκυμονεί περιβαλλοντικούς κινδύνους για το νησί. Η Δημοτική αρχή που συνεχίζει με την ίδια πολιτική αντίληψη και πρακτική  των προηγούμενων Δημάρχων: εντατικοποίηση εργασίας, ελαστικές σχέσεις  εργασίας, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Η Δημοτική αρχή που προεκλογικά έλεγε: «έξω οι ιδιώτες απ’ την καθαριότητα» …..σήμερα υιοθετεί τα ΣΔΙΤ και είναι έτοιμη να παραδώσει την διαχείριση (όπως και την αποκομιδή), στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Έχει δοθεί ήδη σε ιδιωτικές εταιρίες η ανακύκλωση και η αποκομιδή σε 3 καποδιστριακούς δήμους.
2) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που άλλα έλεγε κι αυτή προεκλογικά,  τώρα εφαρμόζει π ι σ τ ά τα παλιά μνημόνια, μαζί με το δικό της 3ο μνημόνιο, προσφέροντας «απλόχερα»   στους  δήμους… μόνο  υποχρηματοδότηση, περισσότερη  τοπική φορολογία (τέλη), ένταση και γενίκευση της ελαστικής εργασίας, περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους συναδέλφους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο σωματείο. «Εγγραφή στο σωματείο όλων των συμβασιούχων για να απαιτήσουμε μαχητικά και ενωτικά: 
·         Εδώ και τώρα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την προστασία - ασφάλεια - υγιεινή όλων των εργαζομένων του δήμου (μέσα ατομικής προστασίας, εμβολιασμούς, εξετάσεις κλπ).
·         Καταγραφή των όλων των οχημάτων - μηχανημάτων, πρόγραμμα συντήρησης, ΚΤΕΟ, ασφάλιση κλπ. με γνωστοποίηση  στο δημοτικό συμβούλιο και κοινοποίηση στο σωματείο.
·         Να σταματήσει κάθε σκέψη για λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
·         Να υπάρξει με ευθύνη του κράτους νέα χωροθέτηση σύγχρονου ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα με ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς ιδιώτες επιχειρηματίες και ΣΔΙΤ.
·         Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και όχι με μισθούς ψίχουλα. 
·         Διασφάλιση των ΒΑΕ»