Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν...

Editorial
29 Σεπτεμβρίου 2016 / 14:49

Η συμπερίληψη της περιοχής μας στους νέους ενεργειακούς χάρτες είναι γεγονός, προ καιρού. Βεβαίως αποτελεί το αποτέλεσμα των σχεδιασμών και των γεωπολιτικών επιδιώξεων του ενός και του άλλου, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να το παίρνουμε στα σοβαρά.

Εν πρώτοις, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το να είσαι μέρος της νέα ενεργειακής γεωγραφίας, είναι καλό πράγμα... Κατά δεύτερον ίσως να σημαίνει εντέλει ότι μπορείς να επωφεληθείς με φτηνή ενέργεια, υπό προϋποθέσεις, και όταν... 
 Όσο για το αν εκτιμάται ως υπερβολικός ο φόβος που αποπνέεται από την πρώτη παρατήρηση, απλώς (!) υπενθυμίζεται ότι σε γενικές γραμμές η σοβούσα αμφισβήτηση των Συνθηκών, άρα και των συνόρων, του α΄παγκοσμίου πολέμου σε Μ. Ανατολή και θερμές θάλασσες, στη διευθέτηση της νέας ενεργειακής γεωγραφίας αποσκοπεί. Αυτής που αναδύθηκε αίφνης (;) με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, που έδωσε στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να διερευνά την εγγύτερη πιθανότητα κοιτασμάτων σε πολύ μεγαλύτερα βάθη απ' ό, τι στο πρόσφατο, τεχνολογικό παρελθόν!
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι στα μαρτυρικά εδάφη της Μ. Ανατολής, μάχονται όλοι οι παγκόσμιοι παίκτες, σε μια σύγκρουση μάλλον χειρότερη από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο!
Χωρίς νάχει κάτι να προτείνει κανείς, εντούτοις η σφοδρή πιθανότητα το προαιώνιο, ούτως ή άλλως, σταυροδρόμι του βορείου Ιονίου να γίνει και ενεργειακό, ωθεί σε σκέψεις και προβληματισμό για την ανάγκη αφ ενός να μελετώνται οι κινήσεις που μας αφορούν και αφ ετέρου να ετοιμάζεται, όσο είναι δυνατόν, η κοινωνία να υποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα. Κι ας μην παραλείπεται η εκτίμηση ότι πλέον οι ταχύτητες των εξελίξεων είναι ψηφιακές...