Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Ζάκυνθος
13 Σεπτεμβρίου 2016 / 17:54

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στη συνεδρίασή του, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Περιουσίας καθώς και διαμόρφωση δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

Το ψήφισμα θα αποσταλεί στους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής.
 
Στο ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων τονίζει τα εξής:
 
1.      Επιβάλλεται η διαμόρφωση νέας πολιτικής με κριτήριο τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και όχι την μονοδιάστατη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών.
2.      Απαιτείται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
3.      Πρέπει  να ενταθεί ακόμη περισσότερο η συνολική προσπάθεια για την στήριξη των ιδιαίτερα αδύναμων λαϊκών νοικοκυριών και των πολιτών που αντιμετωπίζουν ξεχωριστές δυσκολίες επιβίωσης. Η ανάγκη εφαρμογής των επιπλέον μέτρων κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής συνοχής είναι εκ των ων ουκ άνευ.
4.      Είναι απαραίτητη η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων όλων των υπηρεσιών που έχουν στην ευθύνη τους και λειτουργούν ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο των αμιγώς κρατικών όσο και της Αυτοδιοίκησης, με στόχο αφενός την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και αφετέρου την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής των εχόντων. Επίσης η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αλλαγή του νομικού πλαισίου για την ημιαπασχόληση.
5.      Είναι αναγκαιότητα η θεσμοθέτηση δικαιότερου φορολογικού συστήματος, με πολλές κλίμακες και αύξουσα φορολογία για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.