Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στο San Giacomo (video)

ΤΑΙΠΕΔ
13 Σεπτεμβρίου 2016 / 12:09
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πάγιο αίτημα του Δήμου Κέρκυρας για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου συζήτησε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας που βρίσκεται στην Κέρκυρα, με το Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο και τον Πρόεδρο του ΟΛΚΕ.

Το μεσημέρι της Τρίτης, στο Ιστορικό Δημαρχείο San Giacomo, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκαν στα καίρια ζητήματα του παραλιακού μετώπου, το θέμα του ΝΑΟΚ, του Ερημίτη, των «ορφανών» λιμανιών καθώς και για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. 
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισκέφθηκε την Κέρκυρα μετά από επανειλημμένες συναντήσεις που είχε με δημάρχους πόλεων με αντίστοιχα παραλιακά μέτωπα και με τον Κώστα Νικολούζο. Συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η παραχώρηση στο Δήμο του τμήματος της Λιμενικής Ζώνης που δεν έχει άμεση λιμενική χρήση. Αυτή η καταρχήν συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Δήμου θα τεθεί υπόψιν του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το οποίο θα κινήσει τις διαδικασίες για τροποποίηση της παλιάς σύμβασης παραχώρησης. Ο κ. Πιτσιόρλας παραδέχθηκε ότι είναι παράλογο ένας νησιωτικός Δήμος να είναι αποκομμένος από τη θάλασσα, όταν υφίσταται όλη την όχληση χωρίς να έχει κάποιο ανταποδοτικό όφελος.

Ο Ερημίτης

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες  που αφορούν τον Ερημίτη και εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η τελική υπογραφή και θα κατατεθεί το τίμημα.


Τα ορφανά λιμάνια

Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν και να κατασκευαστούν σε αυτά οι απαιτούμενες υποδομές για τη λειτουργία τους. Για το σκοπό αυτό,  θα εκπονηθεί μελέτη για την αξιολόγηση των ορφανών λιμανιών και την κατά περίπτωση αξιοποίησή τους. Οι σχετικές αποφάσεις, που θα προβλέπουν και εμπλοκή του Δήμου στον απαραίτητο σχεδιασμό, θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Η  σύμβαση με τη Fraport

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται, ως γνωστόν και αυτό της Κέρκυρας. Όπως προβλέπει η σύμβαση, τα αεροδρόμια θα έχουν παραληφθεί από την Fraport μέχρι 31/1/2017, οπότε και θα εγκατασταθεί η νέα διαχείριση. Σύμφωνα με τον Στ. Πιτσιόρλα, στόχος είναι η αναβάθμιση των αεροδρομίων μέσω των επενδύσεων και της άυξησης της επισκεψιμότητας. Διέψευσε δε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που μιλούν για αύξηση των τελών αεροδρομίου: «Όσο διάστημα θα εκτελούνται τα έργα αναβάθμισης, δεν προβλέπεται καμία αύξηση. Ο,τι έχει γραφτεί γι' αυτό είναι ψέμα. Η αύξηση θα υπάρξει μετά την αναβάθμιση των αεροδρομίων, θα είναι πάρα πολύ λογική και δεν θα ξεπερνάει τον αντίστοιχο μέσο όρο όλων των άλλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων». 

«Ξεπουλάτε τη δημόσια περιουσία»

Κατά την άφιξή του στο ιστορικό Δημαρχείο San Giacomo ο Στέργιος Πιτσιόρλας ήρθε αντιμέτωπος με στελέχη της ΛΑΕ και διαμαρτυρίες «δεν μπορείτε να ξεπουλάτε τη δημόσια περιουσία». 






Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ στο ΝΑΟΚ

Τη συνέντευξη τύπου ακολούθησε συνάντηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ με το Δ.Σ. του Ν.Α.Ο.Κ. Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και Κώστας Παυλίδης. 



Τα υδατοδρόμια

Ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση της Κέρκυρας και των Παξών, αναμένεται της Πάτρας και χρειάζεται ακόμη ένα υδατοδρόμιο για να συμπληρωθεί ο κρίσιμος αριθμός που θα κάνει τη λειτουργία τους βιώσιμη. Σε κάθε περίπτωση, η αρχή θα γίνει από την Κέρκυρα. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ Σπύρος Στεφανίδης διευκρίνισε πως ο ΟΛΚΕ είναι έτοιμος, από τη στιγμή που θα λειτουργήσουν τα υδροπλάνα, να υποδεχτεί το πρώτο υδροπλάνο εντός 72 ωρών.
Χριστίνα Γκερέκου

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.