Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΧΥΤΑ Τεμπλονίου: Νέα αυτοψία και ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών

ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
08 Ιουλίου 2020 / 11:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σειρά ενεργειών έχει δρομολογήσει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου, με σκοπό την εκ νέου δημοσιοποίηση των ευρημάτων μόλυνσης του ΧΥΤΑ και την ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών και άλλων αρμόδιων φορέων.

Τα αιτήματα του Συλλόγου συνυπογράφονται από εννέα ακόμα συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας


Η ανακοίνωση

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις αναλύσεις που αποδεικνύουν την βαρύτατη μόλυνση με βαρέα μέταλλα της περιοχή μας και την πρόσφατη πυρκαγιά στην χωματερή, εμείς ως Σύλλογος έχουμε προβεί στις παρακάτω ενέργειες :

Έχει ζητηθεί διενέργεια αυτοψίας στον ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ από το κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουλίου

Έχουν γνωστοποιηθεί τα αποτελέσματα των αναλύσεων ακατέργαστων στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ που διοχετεύονται σε παρακείμενο ρέμα σε:

α) Περιφέρεια Ιονίων Νήσων,Περιφερειάρχη κυρία Κράτσα Ρόδη Τσαγκαροπούλου,Αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος Ιωάννου Σπυρίδων, κλιμάκιο ελέγχου ΠΕΣΧΩ

β ) στου Δημάρχους Βόρειας Κέρκυρας Μαχειμάρη Γεώργιο,Νότιας Κέρκυρας Λέσση Κωνσταντίνο και Παξών Βλαχόπουλο Σπυρίδων

γ) τους βουλευτές του Νομού Κέρκυρας Γκίκα Στέφανο, Αυλωνίτη Αλέξανδρο , Μπιάνκη Δημήτριο

δ) Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας, Εισαγγελία Εφετών Κέρκυρας Εισαγγελία Αρείου Πάγου

ε) Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ

στ) τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας

ζ) το Τεχνικό επιμελητήριο Κέρκυρας

η) τους Περιβαλλοντικούς φορείς και συλλόγους της Κέρκυρας.

Παράλληλα έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας τα αιτήματα μας που συνυπογράφουν οι συλλογικότητες
1) ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
2) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
3) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
4) ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΥΒΙΩΝ
5) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ
6) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
7) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
8) ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
9) ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΤΑ Π.Ε ΚΕΡΚΥΡΑΣ "Η ΚΕΡΚΥΡΑ"

Τα αιτήματα

1) Άμεσα ο φορέας διαχείρισης να μας παρουσιάσει δημόσια τα αποτελέσματα των αναλύσεων που είναι υποχρεωμένος να κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως άλλωστε προβλέπεται μέσα από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ΑΕΠΟ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.

2) Να γίνει εκτεταμένος έλεγχος από δημόσιο φορέα Πανεπιστήμιο ΙΓΝΕ κλπ. στον υπόγειο και επιφανειακό υδροφόρο ορίζοντα στο έδαφος στο υπέδαφος καθώς και στην ατμόσφαιρα.

3) Να προσδιοριστεί η αιτία της παρουσίας των ακατέργαστων στραγγισμάτων στο ρέμα και να σταματήσει η διαρροή.

4) Την άμεση απορρύπανση από την βαρύτατη μόλυνση που συμβαίνει στην περιοχή.

5) Η ΔΕΥΑΚ να προβεί άμεσα σε έλεγχο ανίχνευσης βαρέων μετάλλων των γεωτρήσεων των οποίων τροφοδοτεί το δίκτυο ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα.

Ενημέρωση Εισαγγελικών Αρχών

Έχει προγραμματιστεί συνάντηση την Τετάρτη 8 ΙΟΥΛΙΟΥ με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και τον Εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας προς ενημέρωσή τους.

Εχει κατατεθεί ΑΙΤΗΣΗ στον προϊστάμενο της ΔΕΥΑΚ όπως μας προσκομίσουν τις τελευταίες μετρήσεις που αφορούν στην καταλληλότητα του νερό του δικτύου και των γεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής Τεμπλονίου.

Έχει κατατεθεί ΑΙΤΗΣΗ στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για αποκατάσταση του οδικού δικτύου στους δημοτικούς δρόμους της περιοχής, όπου χρειάζεται παρέμβαση και στην αγροτική οδοποιία από το νηπιαγωγείο Τεμπλονίου προς τον ΧΥΤΑ σε δυο συγκεκριμένα σημεία που έχουν φθαρεί από φυσικές καταστροφές. Ο συγκεκριμένος δρόμος θα λειτουργούσε και σαν αντιπυρική ζώνη αν ήταν άμεσα προσβάσιμος σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Για όποιες εξελίξεις θα ενημερώνουμε άμεσα με νέες ανακοινώσεις