Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι απαντάει η Κομισιόν για το ιδιοκτησιακό στη Χειμάρρα

Χειμάρρα
10 Αυγούστου 2016 / 11:42

Τι απάντησε ο Επίτροπος κ. Hahn, μετά από Γραπτή Ερώτηση που του κατέθεσε στις 19 Απριλίου 2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής - 1 Ιουλίου 2016
Η Επιτροπή προσδίδει μεγάλη σημασία στα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες καθώς και στην εδραίωση του κράτους δικαίου σε όλες τις χώρες διεύρυνσης. Αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα και παραμένουν στον πυρήνα των σχέσεων της ΕΕ με την Αλβανία. Στη παρούσα φάση, τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο των πέντε βασικών προτεραιοτήτων τις οποίες η ΕΕ θεωρεί απαραίτητες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καλέσει την Αλβανία να αντιμετωπίσει το θέμα της επιστροφής ή αποζημίωσης περιουσιών που κατασχέθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο. Στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου, η Επιτροπή προέτρεψε την Αλβανία να βρει μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση σχετικά με τα θέματα ιδιοκτησίας. Η διαδικασία καταγραφής της ιδιωτικής περιουσίας, η ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση, καθώς και η επικαιροποίηση και η εφαρμογή της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης της Αλβανίας για την περίοδο 2012-2020 σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, θα εξασφαλίσουν ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όλων των πολιτών.
Όσον αφορά την προστασία των μειονοτήτων, η Επιτροπή ζήτησε από την Αλβανία να εγκρίνει νόμο για τη διασφάλιση της ισότιμης αντιμετώπισης των εθνικών, εθνοτικών και γλωσσικών μειονοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή της σύμβασης-πλαίσιο σχετικά με την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Η Επιτροπή υπενθυμίζει τη σημασία αναζήτησης βιώσιμων και διαρθρωτικών λύσεων, εξασφαλίζοντας έτσι πως προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Αλβανίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο της Αλβανίας σε αυτούς τομείς και να παρέχει αξιολόγηση στο πλαίσιο της τακτικής της έκθεσης.