Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Αναστάσιος
05 Αυγούστου 2016 / 13:36

ΤΙΡΑΝΑ. Στις 2 Αυγούστου 2016, εγκαινιάστηκε ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός RAPUN 3&4. Αυτό υδροενεργειακό έργο αποτελεί μεγάλη επένδυση στον υδροενέργειακό τομέα εις όφελος της χώρας εκ μέρους της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, προϊόν πρωτοβουλίας και συνεχής μερίμνης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Πρόκειται για υδρονεργειακό έργο που εντάσσεται πλήρως στην στρατηγική της αλβανικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα και σε πλήρη ταύτιση με την περιφερειακή ανάπτυξη στην περιφέρεια του Ελμπασάν. Το έργο κατασκευάστηκε στον κάτω ρου του ποταμού Ραπούν και το συνθέτουν μερικά κύρια υποέργα (βοηθητικά έργα), όπως το έργο παροχής ανυψωτικού επιπέδου, ο ταμιευτήρας, η υδροτεχνική σήραγγα, το κτίριο του υδροηλεκτρικού σταθμού, ο Πύργος ισορροπίας και ο υποσταθμός ( η σύνδεση με το αλβανικό ενεργειακό σύστημα). Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής του έργου ελήφθησαν υπόψη η αυστηρή εφαρμογή των αλβανικών και διεθνών νόμων και διατάξεων βάσει όλων των εγκυκλίων των ESHA, IEA, European Commission, Austrian National Committee on Large Dams, Swedish Environmental Protection Agency.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Εκκλησίας: Αυτή η επένδυση θα στηρίξει την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Τα κονδύλια που θα εξασφαλιστούν θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη και την εγγύηση του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, τα εκπαιδευτικά και υγειονομικά ιδρύματα που ανεγέρθησαν αυτά τα χρόνια σε όλη τη χώρα. Επίσης θα βοηθήσουν για την υποστήριξη των προγραμμάτων και των πολλών δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τη νεολαία, καθώς και για τη μέριμνα για τα ευπαθή άτομα. Παράλληλα θα συμβάλλει και για την εξασφάλιση κονδυλίων για την αναπαλαίωση και τη συντήρηση των ναών και των μονών που έχουν πνευματική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία, αλλά και για την υποστήριξη του οικοδομικού έργου νέων ναών και συντήρησής τους. Αυτά τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν γενικά για τη συνέχεια της ομαλής λειτουργίας όλων των δομών της Εκκλησίας. Παράλληλα, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας δύναται να προσφέρει τη συμβολή της στην υποστήριξη των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στο εξωτερικό, οι οποίες βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση είτε αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις κατά την εφαρμογή της αποστολής τους.