Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Κομισιόν το πρόβλημα των σκουπιδιών στον Πύργο Ηλείας

Ευρωβουλή
02 Αυγούστου 2016 / 14:22

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Παρασκευή 29 Ιουλίου στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά να διατεθούν κονδύλια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα αστικά απορρίμματα του Πύργου Ηλείας.

«Οι κάτοικοι του Δήμου Πύργου και του Νομού Ηλείας γενικότερα βιώνουν εδώ και χρόνια μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση σε σχέση με τα αστικά απορρίμματα καθώς άνω των 20.000 τόνων είναι εγκαταλειμμένα στους δρόμους της πόλης και των όμορων Κοινοτήτων» αναφέρει ειδικότερα ο Νότης Μαριάς στην Γραπτή του Ερώτηση που απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, τονίζει ότι καταθέσεις γιατρών συνδέουν την μη-συλλογή απορριμμάτων με την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών, ενώ όπως σημειώνει, «από τις ζυμώσεις των εγκαταλειμμένων σκουπιδιών έχουν παραχθεί εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικών αερίων (…) οι επιπτώσεις των οποίων θα φανούν στο μέλλον».
Τέλος, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι «λόγω απόγνωσης κάτοικοι προβαίνουν σε παράνομες καύσεις των απορριμμάτων, πράγμα που έχει επιπτώσεις  στην ατμόσφαιρα και τη δημόσια υγεία, ενώ ενέχει κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς».
Εν κατακλείδι, υπενθυμίζοντας πρόσφατη υπόσχεση του Επιτρόπου κ. Vella για διάθεση οικονομικών πόρων στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στα κράτη-μέλη, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης ενόψει καλοκαιριού και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που αποδίδεται από την Ένωση στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, ο Νότης Μαριάς ζητά από την Επιτροπή να διαθέσει κονδύλια για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων του Πύργου Ηλείας.
 
Το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Οι κάτοικοι του Δήμου Πύργου και του Νομού Ηλείας γενικότερα βιώνουν εδώ και χρόνια μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση σε σχέση με τα αστικά απορρίμματα καθώς άνω των 20.000 τόνων είναι εγκαταλειμμένα στους δρόμους της πόλης και των όμορων Κοινοτήτων. Η κατάσταση αυτή επιφέρει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με καταθέσεις γιατρών έχουν ήδη εκδηλωθεί σοβαρές ασθένειες (μολύνσεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, κλπ) που συνδέονται με τη μη συλλογή των απορριμμάτων.
Επιπλέον από τις ζυμώσεις των εγκαταλειμμένων σκουπιδιών έχουν παραχθεί εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικών αερίων, τα οποία εισπνέουν οι κάτοικοι των περιοχών καθημερινά και οι επιπτώσεις των οποίων θα φανούν στο μέλλον.
Τέλος λόγω απόγνωσης κάτοικοι προβαίνουν σε παράνομες καύσεις των απορριμμάτων, πράγμα που έχει επιπτώσεις  στην ατμόσφαιρα και τη δημόσια υγεία, ενώ ενέχει κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων στην Ευρωβουλή στις 18/4/2016 ο Επίτροπος Vella ανέφερε ότι θα διατεθούν οικονομικοί πόροι για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στα κράτη-μέλη. Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης ενόψει του καλοκαιριού και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που αποδίδει στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος η Ένωση ερωτάται η Επιτροπή ποια κονδύλια και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος μπορούν να διατεθούν για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων του Πύργου Ηλείας;