Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το μήνυμα του Αλέξανδρου Αυλωνίτη για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Αυλωνίτης Αλέξανδρος
08 Απριλίου 2020 / 13:03

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, να διανύσουμε και να ξοδέψουμε κάθε δυνατότητά μας, ως Πολιτεία και κοινωνία, για να μπορούν οι Ρομά και οι κοινότητές τους να αξιοποιήσουν τις δικές τους δυνατότητες»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρος Αυλωνίτης, έκανε την εξής δήλωση:

«Οι Ρομά, ως η μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας. Είναι θλιβερό, που ένα τέτοιο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού υφίσταται εκτεταμένες διακρίσεις και περιθωριοποίηση.

Η πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα της εκπαίδευσης, της εργασίας, της αξιοπρεπούς στέγασης ή των βασικών υπηρεσιών υγείας είναι μία καθημερινή μάχη για αυτούς.

Η άσχημη αυτή πραγματικότητα δεν αναιρεί και το μερίδιο ευθύνης που φέρουν κι οι ίδιοι, αφού η εγκληματικότητα στους κόλπους των τοπικών κοινωνιών τους είναι αξιοσημείωτη και πολλές φορές αυξανόμενη.

Πρέπει να επιδειχθεί και από την πλευρά τους μεγαλύτερη προσπάθεια δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης με το κοινωνικό σύνολο, στο οποίο, ούτως ή άλλως, πρέπει ισότιμα να συμμετέχουν, έτσι ώστε να αναβαθμίζεται η κοινωνική τους συμμετοχή σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ομαλότητας και αλληλοσεβασμού για την ευημερία όλων.

Η ακραία ρητορική, ακόμη και από πολιτικούς, στοχοποιεί συχνά, τους Ρομά και τις κοινότητές τους με τις ρατσιστικές επιθέσεις να πολλαπλασιάζονται.

Η συνεργασία για ίση μεταχείριση, ίδια δικαιώματα και ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους και η αλληλεγγύη, τούτη την κρίσιμη περίοδο της υγειονομικής πανδημίας είναι τα πανανθρώπινα εκείνα, μέσα που έχουν ανάγκη οι κοινότητες των Ρομά για να τερματιστεί η περιθωριοποίηση αιώνων.

Για την Κέρκυρα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η διαδρομή του κονδυλίου για τις υγειονομικές ανάγκες πρόληψης και προστασίας της τοπικής κοινότητας των Ρομά από τον κορωνοϊό.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, να διανύσουμε και να ξοδέψουμε κάθε δυνατότητά μας, ως Πολιτεία και κοινωνία, για να μπορούν οι Ρομά και οι κοινότητές τους να αξιοποιήσουν τις δικές τους δυνατότητες».