Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέσσερις στους δέκα στην Κέρκυρα χρωστούν στη ΔΕΗ!

ΔΕΗ
28 Ιουλίου 2016 / 18:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της επιχείρησης, που ανακοινώθηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, οι συνολικές οφειλές των πελατών της ΔΕΗ στην Κέρκυρα ανέρχονται σε 42 εκατ., ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 40,7% του συνόλου των πελατών του Νομού.

Τα στελέχη της ΔΕΗ αναφέρθηκαν επίσης αναλυτικά στα νέα προγράμματα ενιαίας έκπτωσης 15% στους πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, και την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις .

Η πολυπόθητη έκπτωση

Από την 1η Ιουλίου η ΔΕΗ έχει θέσει σε ισχύ την έκπτωση 15% σε οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης. Μόνη προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκπτωσης αποτελεί η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών και η τήρηση όποιων διακανονισμών έχουν ήδη συναφθεί ή θα συναφθούν. Εφόσον ο λογαριασμός και οι τυχόν δόσεις της περιόδου έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα, η έκπτωση θα πιστώνεται αυτόματα στον επόμενο λογαριασμό. Στο ίδιο πνεύμα και σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ΔΕΗ προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς της πελάτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.

Οι οφειλές του Νομού

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της επιχείρησης, οι συνολικές οφειλές των πελατών της ΔΕΗ στην Κέρκυρα ανέρχονται σε 42 εκατ., ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 40,7% του συνόλου των πελατών του Νομού. Από τα € 42 εκατ., τα € 6 εκατ. (ποσοστό 14,3%) αφορούν οφειλές υπέρ τρίτων (Δημοτικά Τέλη, Δημοτικό Φόρο, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και Τέλος ΕΡΤ), ποσά τα οποία δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους φορείς, εφόσον δεν εισπράχθηκαν. Το 41% των οφειλών του Νομού αφορούν οικιακούς πελάτες, ενώ πάνω από τους μισούς έχουν οφειλές άνω των 1000 ευρώ.  Οι οφειλές των επαγγελματιών πελατών του νησιού ανέρχονται στο 58,4%  με την συντριπτική τους πλειοψηφία να ξεπερνά τις 3000 ευρώ. Ενδεικτικά, 400 επαγγελματικοί πελάτες συγκεντρώνουν το 55% των αντίστοιχων οφειλών. Ιδιαίτερα συνεπής, ωστόσο, φαίνεται να είναι ο αγροτικός πληθυσμός του νησιού με ποσοστό οφειλών 0,5 %.

Η μάστιγα των ρευματοκλοπών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου της ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστή του ελληνικού δικτύου διανομής της ΔΕΗ) το φαινόμενο της ρευματοκλοπής παρατηρείται έντονα στο νησί. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Ιουνίου οι ρευματοκλοπές στην Κέρκυρα έφτασαν τις 3.000 με τεράστιες απώλειες εσόδων για την επιχείρηση της ΔΕΗ. Επί του ζητήματος, ο πρόεδρος της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΗ, Σπύρος Αργυρός, σημείωσε ότι οι 8 τεχνικοί που στελεχώνουν την υπηρεσία είναι ανέφικτο να καλύψουν τις βλάβες και τους ελέγχους σε ολόκληρο το νησί. Ο κ. Καραλάζος αναγνώρισε την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών ως ζήτημα προς επίλυση.

Τα επόμενα σχέδια

Η ΔΕΗ δραστηριοποιείται ήδη και εκτός συνόρων (Ουγγαρία, Κων/πολη, και προσεχώς Αλβανία) ενώ στα άμεσα επόμενα βήματά της είναι η προσφορά και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και η δημιουργία εναλλακτικών τιμολογιακών πολιτικών (πακέτων) για τους πελάτες εποχικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, γεγονός που θα ωφελούσε ιδιαίτερα τις νησιωτικές περιοχές.
Το νέο πρόγραμμα παροχής κινήτρων που παρουσιάστηκε στην συνέντευξη υπόσχεται να μειώσει τις οφειλές και να αυξήσει την εισπραξιμότητα. Την θετική εξέλιξη χαιρέτισαν εκ μέρους των τοπικών αρχών ο Δήμαρχος Κερκυραίων Κ. Νικολούζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού, Αλέκος Μιχαλάς, αλλά και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Γεώργιος Χονδρογιάννης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την γενική δυσπραγία των ημερών.