Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας

Αγρότες
27 Ιουλίου 2016 / 17:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ψήφισμα με κείμενο των αιτημάτων τους επέδωσε την Τετάρτη το πρωί στον Περιφερειάρχη η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, στο πλαίσιο κινητοποίησης που είχε εξαγγείλει.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν επίσης ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, οι αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή και Πρωτογενή Τομέα, Δικτύων Περιφερειών και Διεθνών Συνεργασιών Γιάννης Φοντάνας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπύρος Ασπιώτης.
 
Στην ενημέρωσή του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας Βασίλης Αρμενιάκος δήλωσε ότι “για το 80% των Κερκυραίων που δεν δηλώνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα περικοπούν οι επιδοτήσεις, θα καταργηθούν οι αγροτικές άδειες αυτοκινήτων και η επιστροφή του ΦΠΑ”  και πρόσθεσε ότι “θα υπάρξει περικοπή συντάξεων για όσους έχουν και το παραμικρό εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα”. Έκανε λόγο για δυσβάσταχτη φορολογία στους αγρότες που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και στην απομάκρυνση των ελαιοπαραγωγών από τη γη τους. Όσον αφορά στα τοπικά προβλήματα ο κ. Αρμενιάκος αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού καθώς και στις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν χρήματα χωρίς όμως να καλυτερεύσει η ζωή των αγροτών ή να προωθηθεί το κερκυραϊκό λάδι.
Τόσο ο κ. Αρμενιάκος όσο και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιχαήλ ζήτησαν να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου για τα προβλήματα των αγροτών, χρήματα για την αγροτική οδοποιία, ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα και μεγαλύτερη ένταση της δακοκτονίας.
 
Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος χαιρέτισε τη δημιουργία Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ αυτοδιοίκησης και ομοσπονδίας στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων της αγροτιάς αλλά και στην κατεύθυνση της διεκδίκησης και της αποσόβησης κινδύνων για τον αγροτικό κόσμο.
 
“Η αγροτιά και οι μη προνομιούχοι δέχονται μεγάλη πίεση στην καθημερινότητά τους και θέλω να ξέρετε ότι δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση η ΠΙΝ να στηρίξει μνημονιακές πολιτικές. Αντιθέτως έχουμε παρέμβει όπου μπορούσαμε για να αλλάξουν νομοσχέδια ή να αρθούν επιβολές χαρατσιών και φόρων όπως π.χ. για τον ειδικό φόρο στο κρασί”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: “Πρέπει να υιοθετήσουμε μια επιθετική πολιτική για τα ελαιόδεντρα, να πείσουμε τους νέους να ασχοληθούν, να  παύσει να είναι ο κερκυραϊκός ελαιώνας στην πλειοψηφία του αφημένος και απεριποίητος, να βγούμε μπροστά όλοι μαζί για να λύσουμε προβλήματα κατά προτεραιότητα”. Ο κ. Γαλιατσάτος τέλος ενημέρωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση των αγροτών για συνεννόηση και συνεργασία.
 
“Η πόρτα του Δήμου είναι ανοικτή για τους αγρότες” δήλωσε από την  πλευρά του και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, ενημερώνοντας ότι στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχουν πολύ λιγότερα χρήματα από όσα χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες, παλιά ή σχεδόν κατεστραμμένα μηχανήματα, ελάχιστο προσωπικό και συσσωρευμένα προβλήματα. “Είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς η δημιουργία συνθηκών άνθησης της αγροτικής παραγωγής” τόνισε ο Δήμαρχος Κέρκυρας τονίζοντας ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων. “Μην ψάχνετε αντιπάλους σε εμάς. Αν κάνουμε παραλείψεις εδώ είμαστε να μας το πείτε. Είμαστε μαζί σας και στο κίνημα για να αλλάξουμε την κατάσταση και στα αιτήματά σας για συζήτηση και συνεργασία” κατέληξε ο κ. Νικολούζος.
  
Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου της Κέρκυρας παρέδωσαν στον Περιφερειάρχη ψήφισμα με κείμενο - πλαίσιο των αιτημάτων τους και βρίσκονται σε συνεννόηση για τον ορισμό της συνεδρίασης, οπότε θα συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.