Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση σχετικα με το Natura 2000 στην Ήπειρο και το Ιόνιο

Περιβάλλον
27 Ιουλίου 2016 / 11:28

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Τη διαδικασία, το σκεπτικό και τις ακριβείς περιοχές της Θεσπρωτίας που προτείνεται να ενταχθούν στο Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000

ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο βουλευτής Θεσπρωτιάς αναφέρεται σε επιστολή του Δήμου Ηγουμενίτσας από την οποία προκύπτει ότι ο προσδιορισμός των νέων περιοχών Natura 2000 έγινε ερήμην των τοπικών αυτοδιοκητικών Αρχών ενώ ενδέχεται να δυσχεράνει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στα Σύβοτα και την Πέρδικα.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται πως «Στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ενότητα Δημόσια Διαβούλευση) προτείνονται 100 νέες περιοχές προς ένταξη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι η πρόταση προέκυψε κατόπιν αξιολόγησης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία το Δίκτυο χρειάζεται να συμπληρωθεί με νέες περιοχές ώστε να καλύπτει με επάρκεια την προστασία των τύπων οικοτόπων και των ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται επίσης ότι οι προτάσεις, επεκτάσεις υφιστάμενων περιοχών και νέες περιοχές, βασίστηκαν σε «μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ - έργο εποπτείας) αλλά και λοιπές τεκμηριωμένες μελέτες και χρησιμοποιώντας κατάλληλα κριτήρια.