Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν πέρασε η πρόταση Υδραίου - κατά της επένδυσης στον Ερημίτη ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο

Ερημίτης
24 Φεβρουαρίου 2020 / 22:24
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναμέτρηση με την ιστορία αλλά και με τα …κουκιά ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων για το θέμα της επένδυσης στον Ερημίτη

– ακριβέστερα την επικαιροποίηση παλιότερων αποφάσεων.  Το θέμα αποφασίστηκε κατόπιν ψηφοφορίας να συζητηθεί πρώτο, παρά το ότι στην ημερήσια διάταξη προηγείτο το θέμα zero waste. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν για μια ακόμα φορά, πολλοί πολίτες, τόσο από το κίνημα του Ερημίτη, μαζί με πανό κατά του ξεπουλήματος, όσο και για το θέμα της διαχείρισης βάσει τη φιλοσοφίας μηδενικών αποβλήτων.



Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Γιώργος Καλούδης του συνδυασμού «Πρώτα η Κέρκυρα», ο οποίος χαρακτήρισε την επικείμενη απόφαση ιστορικής σημασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα από τον παρελθόν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κερκυραίων για κατεδάφιση του δημοτικού Θεάτρου, που γράφτηκε στις μελανές σελίδες της ιστορίας της Κέρκυρας.
Υπενθύμισε την σκανδαλώδη, όπως τη χαρακτήρισε, αγοραπωλησία του 2017, με την οποία μεταβιβάστηκαν κατά κυριότητα 30 στέμματα του ακινήτου έναντι δύο εκατομμυρίων, ενώ οι εκτίμηση της εφορίας ήταν 16 εκατομμύρια- πρότεινε μάλιστα να αγοραστεί από το δήμο για το ίδιο ποσό.   

Ανοικτά κατά της επένδυσης τάχθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Τρεπεκλής, ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα κορυφαίο. Υπογράμμισε ότι σήμερα το μοντέλο του τουρισμού έχει αλλάξει, με το περιβάλλον να βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Θύμισε τον αγώνα που δόθηκε για να ενταχθεί η παλιά πόλη της Κέρκυρας σε καθεστώς προστασίας UNESCO και έβαλε κατά της τροπολογίας Άδωνι Γεωργιάδη που «αφυδατώνει» όπως είπε, τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης. Ανάλογα «πυρά» δέχθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης από όλους του συνδυασμούς της αντιπολίτευσης.  



Μύδρους κατά της επένδυσης εξαπέλυσε και ο Χρύσανθος Σαρλής, επι τρεις θητείες δήμαρχος και σήμερα επικεφαλής του συνδυασμού «Κερκυραϊκή Αναγέννηση». «Κάθε τετραγωνικό που χτίζεται, αφαιρεί από την αξία της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι επένδυση να καταστρέψουμε την ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη που υπάρχει στην περιοχή. Πάνω από τριάντα πανέμορφες περιοχές της Κέρκυρας καταστράφηκαν από αυτήν λογική της επένδυσης, αλλά αυτό δεν μπορεί να το αντιληφθεί ο κύριος Γεωργιάδης. Τα λεφτά δεν τα φέρνει το τσιμέντο, αν ήταν έτσι η Αττική θα ήταν το πιο πλούσιο μέρος στον κόσμο» είπε ο κ. Σαρλής, υπογραμμίζοντας ότι επένδυση σημαίνει υποδομές, ύδρευση, οδικό δίκτυο, καθαριότητα από τα οποία πάσχει όλη η Κέρκυρα.  

Κατά της επένδυσης τέθηκαν επίσης οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Μαρία Δρυ, ο Λευτέρης Μαρκάτης, ο Σπύρος Νεράντζης καθώς και ο Γιώργος Καρύδης ο οποίος πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος.



Ακολούθησε πολύωρη συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα, με κάποιες στιγμές έντασης.
Τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερημίτη Πλους Δημήτρης Φατήρας, ο Μπάμπης Χαραλάμπους, περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Τζένη Σκέμπρη της ΟΓΕ Βόρειας Κέρκυρας, η Βέρα Κορωνάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και περιφερειακή σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και ο Σωκράτης Τρύφωνας, δημοτικός σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας.

Τελευταία τοποθετήθηκε η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου τονίζοντας «η υποκρισία περισσεύει». Επέλεξε και αυτή με τη σειρά της να κάνει μια αναδρομή στην ιστορία, αναφερόμενη στην παλαιότερη διαδρομή της στην αυτοδιοίκηση, όταν είχε παλέψει για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά τότε «την πετροβολούσαν», όπως είπε.  Άφησε μάλιστα αιχμές για την περίοδο δημαρχίας του Γιάννη Τρεπεκλή, κατά την οποίαν είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες μέσα σε τρεις μέρες, όπως είπε η κ. Υδραίου. Καταλόγισε όλες τις ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, οι οποίες δεν φρόντισαν εγκαίρως να θωρακίσουν τον τόπο, με χωροταξικό σχεδιασμό. «Δεν μ’ αρέσει όταν είναι η τράπουλα σημαδεμένη από μέσα και όταν χύνουν ορισμένοι κροκοδείλια δάκρυα ξεσηκώνοντας τον κόσμο» είπε η κ. Υδραίου.   

 


Οι δύο προτάσεις
Η πρόταση των οκτώ παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Τρεπεκλή, Καλούδη, Σαρλή, Μπορμπότη, Μαρκάτη, Δρυ, Νεράντζη, Καρύδη) ήταν:
- Το σώμα επαναλαμβάνει τις προηγούμενες αποφάσεις του και τάσσεται καθαρά κατά σε κάθε πράξη ιδιωτικοποίησης – τσιμεντοποίησης και κακοποίησης της απείρου φυσικού καλούς περιοχής του ερημίτη.
- Ζητά να καταργηθεί άμεσα η "ντροπολογία" του Υπουργού Α. Γεωργιάδη με την οποία τιμωρητικά πήρε την αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης
- Ζητά από την Κυβέρνηση  και τα κόμματα να κηρυχθεί  ο Ερημίτης προστατευόμενος χώρος απείρου φυσικού κάλους με απαγόρευση κάθε δόμησης και χρήση του ως οικολογικό πάρκο με δημόσια χρήση χωρίς αυτοδιοικητικό χαρακτήρα
- Να προσβληθεί και από τον δήμο Κερκυραίων κάθε πράξη της διοίκησης που θα εκδοθεί, συμπαριστάμενος δικαστικά υπέρ του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας συνεχίζοντας το δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει ο Δήμος κερκυρας.
- Οι βουλευτές και η περιφερειάρχης καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου έκανε τη δική της πρόταση:
- Να γίνει άμεσα πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός.  
- Σεβόμενοι την αυτοτέλεια και την αυτονομία του δήμου Βόρειας Κέρκυρας, να καταθέσει τις αποφάσεις του για να μπορέσουμε να συμπαρασταθούμε
- Δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα και αρμοδιότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση, αντιθέτως ζητάμε να επιστρέψουν εξουσίες και πόροι για να λειτουργούμε επ ΄ωφελεία του τόπου. 

Επικράτησε η πρόταση των οκτώ παρατάξεων με ψήφους 24 έναντι 15. Ο Σπύρος Πουλής ψήφισε λευκό.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.