Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρόμος ελέω κορωναϊού! - Ακυρώθηκε το Καρναβάλι στη Βενετία

Κορωναϊός
23 Φεβρουαρίου 2020 / 15:37

«Πάγωσαν» 3.000.000 επισκέπτες στην Βενετία στο άκουσμα της ακύρωσης του φετινού Καρναβαλιού λόγω κορωναϊού - «Συναγερμός» σε Ιταλία & Ελλάδα λόγω των κρουσμάτων - Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας στις 19:00

ΒΕΝΕΤΙΑ (ΙΤΑΛΙΑ).  Ο κυβερνήτης του Βένετο Λούκα Ζάια ανακοίνωσε τη ματαίωση των εκδηλώσεων «παγώνοντας» περισσότερο από 3 εκατομμύρια επισκέπτες.

Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την επίσημη αναβίωση του το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης οδηγείται στη ματαίωση λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που παρατηρείται με τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία.

Από το πρωί της Κυριακής γίνονται διαδοχικές συσκέψεις στην ιταλική κυβέρνηση αλλά και στην περιφέρεια του Βένετο. Πριν από λίγο ο κυβερνήτης Λούκα Ζάια είπε εμφανώς φορτισμένος «πως πρέπει να πρέπει να πάρουμε τα πιο βαριά μέτρα για το κοινωνικό σύνολο. Το καρναβάλι της Βενετίας πρέπει να ματαιωθεί».



Τα λόγια του Ζάια επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους για τον εμπορικό κόσμο αλλά και τους επισκέπτες στη Βενετία που υπολογίζονται περίπου 3 εκατομμύρια.

Σήμερα, αύριο αλλά και την Τρίτη 25 του μήνα αναμένεται η κορύφωση του ιστορικού καρναβαλιού που έχει ιστορία μιας χιλιετίας αλλά από το 1979 και μετά υποστηρίχτηκε και επίσημα από την ιταλική κυβέρνηση.

Δύο οι νεκροί

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό υπάρχουν δύο νεκροί. Ο ένας νεκρός αναφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάντοβα στο Βένετο και ο δεύτερος είναι μία γυναίκα στη Λομβαρδία.

Μεταξύ των νέων ασθενών από τον κοροναϊό είναι δύο ηλικιωμένοι από τη Βενετία που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της Πάντοβα αλλά είναι άγνωστο εάν ο άνδρας που υπέκυψε στη νόσο είναι μεταξύ αυτών. Λέγεται πως πρόκειται για έναν πρώην επιχειρηματία μεγάλης κατασκευαστικής ιταλικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Λούκα Ζάια ένας καρδιολόγος, μια νοσοκόμα και ένας καθαριστής από το νοσοκομείο στο Dolo είναι στην εντατική του νοσοκομείου στην Πάντοβα.

Κορωνοϊός: Στα 132 κρούσματα στην Ιταλία – Έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα | tovima.gr

Επίσης σύμφωνα με πρόχειρους οικονομικούς απολογισμούς η ζημιά στην ιταλική οικονομία είναι τεράστια και αγγίζει τα 20 εκ. Ευρώ για κάθε ημέρα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ιταλία λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Οι αρχές έλαβαν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του φονικού ιού, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει προκαλέσει προβληματισμό και στο ελληνικό υπουργείο Υγείας, το οποίο συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα της Κυριακής.

132 κρούσματα στην Ιταλία

Όσον αφορά την Ιταλία, τα κρούσματα πλέον είναι 132.

Μάλιστα μόνο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο στο Μιλάνο ο περιφερειάρχης Ατίλιο Φοντάνα, οι θετικοί στον ιό είναι 89.

Πρόσθεσε ότι σε όλη την Ιταλία τα κρούσματα του κοροναϊού είναι σίγουρα πάνω από εκατό.



Στο μεταξύ, τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται εκατοντάδες εξετάσεις σε άτομα που ενδέχεται να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς και αναμένονται το γρηγορότερο δυνατό τα σχετικά αποτελέσματα.

Όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ, απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Σε όποιον δεν σεβαστεί την απαγόρευση θα μπορούν να επιβληθούν και ποινικές κυρώσεις. 

Επίδειξη μόδας κεκλεισμένων των θυρών λόγω κορωναϊού

Ο Giorgio Armani διοργανώνει την επίδειξη μόδας της φθινοπωρινής συλλογής του, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνο σήμερα, πίσω από κλειστές πόρτες «λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Ιταλία με τον κοροναϊό».

«Η επίδειξη μόδας θα κινηματογραφηθεί σε ένα άδειο θέατρο, χωρίς εκπροσώπους του Τύπου και αγοραστές» και όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να την παρακολουθήσουν από την ιστοσελίδα του ιταλικού οίκου μόδας και τους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Instagram στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.



Ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας είχε προγραμματίσει δύο επιδείξεις μόδας, στις 4 μ.μ. και στις 5 μ.μ. στην έδρα του brand στη Via Bergognone, σήμερα τελευταία μέρα της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνο που άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου.

«Η απόφαση ελήφθη για να αποφευχθεί η έκθεση των προσκεκλημένων σε οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία τους» ανέφερε η εταιρεία.

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας λόγω κορωναϊού

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υγείας η παρουσία του κοροναϊού σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου.

Μάλιστα στις 7 το απόγευμα συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη όπου θα συζητηθούν τα νεότερα δεδομένα.

Ο μηχανισμός του υπουργείου παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση όπως αναφέρουν πηγές του, αλλά και όπως προκύπτει από σημερινή ενημέρωση του προς στον Τύπο.

Όπως αναφέρεται «με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.

Ενημέρωση σε εταιρίες σε όλη την Ελλάδα

Επίσης πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».



Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Αυτό είναι σημαντικό καθώς με τα νεότερα δεδομένα επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί.

Σε απόλυτη ετοιμότητα τα ελληνική νοσοκομεία

Κατά καιρούς οι επιστήμονες που εκπροσωπούν το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας, έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί κρούσμα του νέου κοροναϊού και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο πάντως για τους επιστήμονες είναι πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί και θα απομονωθεί.

Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας – νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ – βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.


πληροφορίες από Ethnos.gr και Tovima.gr