Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγχαρητήρια, Μπιάγκη, μας θύμισες το χρέος μας...

Νίκος Παργινός
20 Φεβρουαρίου 2020 / 13:16

Γράφει ο συγγραφέας Νίκος Παργινός

Η πρόταση του Βουλευτή Δημήτρη Μπιάγκη για την τοποθέτηση προτομής του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στο Μέγαρο της Βουλής και η αποδοχή της από τον νυν Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα αποτελεί ένα γεγονός που αποκαθιστά (έστω και καθυστερημένα) μια ιστορική απρέπεια και αδικία χρόνων στο πρόσωπο του μεγάλου Κερκυραίου ηγέτη. Ως Κερκυραίος πρώτα από όλα, αλλά κι ως ένας ταπεινός σύγχρονος λογοτέχνης που καταπιάστηκε διεξοδικά σ’ ένα του πόνημα με τούτη την τεράστια ιστορική προσωπικότητα, νιώθω βαθιά ικανοποίηση και δεν έχω παρά να συγχαρώ από καρδιάς τον βουλευτή για την πρωτοβουλία του αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής για την απόφασή του.
Το έργο και η ιστορική διαδρομή του Ιωάννη Καποδίστρια έχει κριθεί από τους ιστορικούς διεξοδικά. Τεράστια διπλωματική προσωπικότητα της εποχής με απόψεις που θεμελίωσαν την ίδια την Ευρώπη που ευαγγελιζόμαστε.Με προτάσεις και θέσεις που εγκαθίδρυσαν ουσιαστικά την συνταγματική νομιμότητα σ’ αυτήν. Ο Καποδίστριας αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας περιέσωσε ουσιαστικά την Ελληνική επανάσταση. Αρνήθηκε μεν να κυβερνήσει με το Σύνταγμα της Τροιζήνας, για να κατοχυρώσει όμως βήμα βήμα την ίδια την αυτονομία και ανεξαρτησία της χώρας, δεσμευόμενος πως θα ακολουθούσαν εκλογές. Και με το διπλωματικό του πείσμα εξασφάλισε ουσιαστικά την ανεξαρτησία της. Ο αγώνας του για την απελευθέρωση του τόπου από τα εχθρικά στρατεύματα, η αναδιοργάνωση του στρατού και οι μελετημένες διπλωματικές του ενέργειες οδήγησαν στην σύγχρονη Ελλάδα. Με τη διακυβέρνησή του συνέδεσε το όνομά του με την οργάνωση ενός ανύπαρκτου κράτους, την ανοικοδόμηση της οικονομίας του, τη δημιουργία εκ του μηδενός του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ο Καποδίστριας είναι ο πατέρας του έθνους μας, γιατί από έθνος προσπάθησε να φτιάξει κράτος, και από κράτος και πάλι έθνος, μόνο πιο λαμπρό και αποκατεστημένο. Μα επιτρέψτε μου. Πόσους ακόμα έχουμε όπως αυτός που ασχολήθηκε με την μόρφωση των παιδιών, που προστάτεψαν όπως αυτός τους αδύνατους, τους φτωχούς και τους απλούς ανθρώπους ενάντια στην κοινωνική επιβουλή των αρχόντων τους; Πόσους ικανούς και άξιους είχαμε να διαχειρίζονται τα θέματα της Ευρώπης με τέτοια καταπληκτική δεξιότητα και ευφυΐα; Τέλος, πόσους άρχοντες είχαμε που να προσφέρουν χωρίς δισταγμό τα υπάρχοντά τους στην πατρίδα και να μην πειράξουν ούτε γρόσι από όσα προορίζονταν για το κοινό συμφέρον;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και τα προβλήματα της καθημερινότητας που μας ταλανίζουν. Αυτό είναι σε τελική ανάλυση και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως λαός, η επιστροφή στις ρίζες μας, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτού του τόπου. Ετούτη η γη γέννησε ηγέτες, μουσικούς, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, επιστήμονες, αλλά πρωτίστως αγωνιστές και ήρωες, που θα μπορούσαν να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού στον υπόλοιπο κόσμο, μα εμείς οι ίδιοι είμαστε οι πρώτοι που τους ξεχνάμε και τους θέτουμε χωρίς συναίσθηση στο περιθώριο. Φιλοξένησε στα σπλάχνα της τεράστιες διεθνείς προσωπικότητες που υποκλίθηκαν στη μαγεία που εξέπεμπε στον χώρο και τον χρόνο.

Ας βρούμε λοιπόν τρόπο, να ξαναφέρουμε την πλούσια και άγνωστη για τους περισσότερους από εμάς ιστορία στο προσκήνιο, να αναδείξουμε ως οφείλουμε τους ανθρώπους που μας κάνουν υπερήφανους που είμαστε Κερκυραίοι πρωτίστως στην νέα μας γενιά. Ας βρούμε εύστοχους τρόπους να πλησιάσουν την ιστορία και τις λεπτομέρειές της τα παιδιά μας. Και η λογοτεχνία είναι ένας από αυτούς. Έχουν γραφθεί και γράφονται υπέροχα κείμενα και βιβλία που περιγράφουν με γλαφυρό και ευανάγνωστο τρόπο όσα έχουν διαδραματιστεί σε τούτον τον ιερό τόπο που έχουμε την τιμή να ζούμε και δυστυχώς έχουμε πάψει πλέον να σεβόμαστε όπως του αξίζει. Ας εκμεταλλευτούμε επιτέλους αυτόν τον θησαυρό. Επιτρέψτε μου, σε τούτη την απέραντη λίστα να προσθέσω στο τέλος και τις δικές μου ταπεινές προσπάθειες, το μικρό σύγχρονο λιθαράκι που εναπόθεσα κι εγώ από την πλευρά μου με τα πονήματά μου. Και είμαι πραγματικά περήφανος, για όσο αξίζει, που μέσα από τον ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΓΩΝΙΑΣ καταπιάστηκα και ανέδειξα όσο καλύτερα μπορούσα αυτήν την τεράστια προσωπικότητα, τον καλύτερο πρεσβευτή της Κέρκυρας, τον Ιωάννη Καποδίστρια.    
Νίκος Παργινός
Συγγραφέας